Hra o senátorský trůn: Alibistán jménem STAN

Bohužel v přerovském okrese patří také STAN k těm politickým stranám, které nemají jasno, kdo za ně bude kandidovat v podzimních senátních volbách. Jejich utajovaný trumf v rukávu může být Antonín Prachař, který naposledy o post senátora bojoval v dresu hnutí ANO. Poté, co ho tehdy těsně před volbami pohanil sám velkošéf Andrej Babiš, Prachař od ANO utekl a zakotvil v přerovském zastupitelstvu v dresu hnutí Starostové a nezávislí.

V roce 2014 ještě Antonín Prachař řídil za ANO 2011 ministerstvo. Kvůli jeho prohře ve druhém kole se zase do Senátu dostala na šest let paní Jitka Seitlová. Zdroj: Internetové stránky města Přerov www.prerov.eu

Zkusit se přifařit: spekulace na úspěch jiných

Hnutí STAN je jednou z nejpodivnějších partají v Česku. Jeho největším problémem je skutečnost, že sbírá do strany nebo podporuje ledaskoho, o kom si myslí, že mu sežene aspoň nějaké hlasy v jakýchkoliv volbách. Starostové nepohrdnou pohrobkem z ODS, nevadí jim bývalí prominenti ANO, Unie svobody nebo KDU-ČSL.  

STAN má ideově velice blízko zejména k pražské straně TOP 09, se kterou mají Starostové a nezávislí v Poslanecké sněmovně i společný klub. TOP 09 je pro STAN největším kamarádem i v přerovském regionu. Společná sázka jim však minule nevyšla. Propadák posledních senátních voleb jménem Dušan Hluzín, byl průšvih právě ze společné dílny TOP 09 a STAN. Starostové a nezávislí nebyli tehdy schopni sami postavit vlastního kandidáta.

Přilepit se k TOP 09 jim ale nepomohlo. A na revanš ani Starostové vůbec nepomohli Dušanovi Hluzínovi…

S kým se spojit, s kým rozkmotřit, to je nekonečné téma v kuloárech STAN. Zřejmě jim pořád chybí odpovědnost a odvaha zkusit si stoupnout na vlastní nohy.


Oportunismus nebo personální žumpa?

STAN se snaží vystupovat jako apolitická, odborná a na poctivých starostech regionálně stavěná organizace. Jejich politika se tak liší člověk od člověka. Sjednocuje je nejvíc zapálení pro Evropskou unii, více pro EU hoří snad jen TOP 09.  

Starostové se rádi připojují k populárním tématům. Jejich praktické směřování je tak dáno průnikem někdy velmi absurdních představ lidí, kteří jsou v hnutí sdruženi. Klíčovým hybatelem tohoto spolku je aktuální dění. Přidají se k jakémukoliv řešení, kde mohou nabrat popularitu.

Aktuálně politici STAN slibují například učitelům více peněz nebo radí, jak budovat lepší stát. Když se něco z jejich myšlenek uskuteční a když to považují za pro sebe prospěšné, tak hned začnou tvrdit, že to prosadili oni.

Celkově se proto nedá ani tipovat, jaké budou další kroky tohoto hnutí v konkrétních oblastech. Jistota je politický oportunismus, populismus.


Imigranti, menšiny, inkluze

Všeobecný zmatek a nečitelnost hnutí STAN spojené s jejich populismem působí jako mimikry. Pojďme se proto podívat pod povrch této na první pohled líbivé kamufláže. Pro další úvahu je třeba vědět, že mentálně se STAN zakuklil do odkazu Charty 77 a kázání lidí zneužívajících pro sebe odkaz Václava Havla.  

Podle všeho bude pro STAN prioritou to, co prosazovala a dělala ve svém úřadu bývalá ombudsmanka Anna Šabatová. Pokud k tomu dostane STAN od voličů sílu, je zde předpoklad, že bude takovou politiku nadále prosazovat.

Potvrzuje to mimo jiné vyjádření jednoho z bossů této strany, Jana Farského, který si paní Šabatovou nemůže dodnes vynachválit. Pro oživení paměti: paní Šabatová je ta ombudsmanka, podle které je například zákaz hidžábu na střední škole diskriminace. Podle Farského pomohla Šabatová udržet naši zemi obyvatelnou pro všechny. Koho myslí slovem „všechny“ už Farský raději neupřesnil.

 


Podle vrcholných šéfů STAN je veliké štěstí pro českou zemi, že měla ombudsmanku paní Šabatovou. Pan Jan Farský (1. místopředseda STAN) jí dokonce veřejně děkuje. Zdroj: Twitterový účet Jana Farského.  

Pozn. redakce Přerovského Reje: Pro úplnost uvádíme, že pan poslanec Farský, který sedí od roku 2010 v Poslanecké sněmovně už není starostou. V jeho městě Semily dokonce ani nekandidoval za STAN ale byl na kandidátce "Volba pro Semily". Dnes už ani není v zastupitelstvu Semil. Přesto patří mezi špičky hnutí "Starostové a nezávislí" (STAN). 


Dokolečka omílaná diskriminace

Pokud bude čirou náhodou někdo za STAN zvolen za Přerovsko do Senátu, lze očekávat, že bude podporovat všechny údajně ukřivděné. Diskriminace v jakémkoliv pojetí je úhlavním nepřítelem Starostů. V přerovském okrsku by to mohly být například nějaké menšiny, dlouhodobě nezaměstnaní nebo třeba rodiče dětí, kteří dychtí po inkluzi a učitelé, kteří se nemohou dočkat pokračování tohoto nesmyslu prosazeného dříve ČSSD a lidmi, jako je právě bývalá ombudsmanka Šabatová.  

V přerovském senátním volebním obvodě č. 63 bude pro STAN nejlepší najít kandidáta, který bude ochoten tolerovat jejich nálepku, ale nebude nucen se hlásit k jejich politice. V Praze a Bruselu oblíbené bláboly nejsou zrovna to, co chtějí slyšet voliči na Přerovsku.

Jednou z takových vhodných osobností by mohl být právě exministr dopravy Antonín Prachař. Sedí jako nestraník za STAN v přerovském zastupitelstvu, je veřejně stále aktivní, zná region a nebýt kudly v zádech od tatíčka Andreje Babiše, možná minulé senátní volby vyhrál.

STAN by měl o Prachaře usilovat, těžko najde lepší variantu.


Shrnuto a podtrženo

Ať už se letos plánovači STAN přifaří k jakékoliv politické straně, jsou sami o sobě nadále nepravděpodobným favoritem senátních voleb. Překvapit mohou silnou osobností, u které ale bude vždy těžké jasně říct, že je „jejich“. Pokud by Starostovský kandidát uspěl, nelze u něj podobně jako u jiných okrajových a ideologicky zmatených politických stran očekávat, že něco ve velké politice prosadí. Očekávat naopak můžeme vyšší počty příspěvků na sociálních sítí a další velkorysé rady, jak se a co má dělat, protože to přece Starostové a nezávislí ví nejlépe.  


Antonín Prachař (STAN)

Výhody v boji o Senát: 

  • silná a stále ještě známá přerovská osobnost
  • zná výborně celý region a jsou za ním vidět výsledky z politiky i podnikání
  • lidem dochází trpělivost z naivní politiky, Prachař je naopak symbolem pragmatismu

Nevýhody v boji o Senát:

  • nálepka STAN a nepopulární priority tohoto hnutí mu mohou uškodit
  • v poslední době je málo viditelný a lidi na něj postupně a jistě zapomínají
  • není profesionální politik a ve velké politice už jednou rychle zkrachoval


PŘÍŠTĚ: Trikolóra aneb Spalovnu do Přerova dodáme za každou cenu!


Minulé díly:  

TOP09, čtěte ZDE

KSČM, čtěte ZDE

KDU-ČSL, čtěte ZDE

Piráti, čtěte ZDE

ČSSD, čtěte ZDE

ODS, čtěte ZDE

ANO 2011, čtěte ZDE




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker