Hra o senátorský trůn: Piráti a otáčení kormidlem

Drancovali na moři, zabíjeli nevinné, loupili pro peníze. Dnes se z nich stali hlasatelé pacifismu, mají snahu řešit si problémy ve straně skrze najatého psychologa a zcela všechno si transparentně zapisují. Mají šanci uspět ve volbách do Senátu tito křišťálově čistí politici? A pro koho je pirátský senátorský kandidát Pavel Ondrůj správná volba?

Potenciální politická hvězda a možný budoucí senátor Pavel Ondrůj před budovou svého zaměstnavatele, Městského domu v Přerově. Zdroj: Deník.cz

Komunální problémy vyřeší v Senátu

Piráti jsou jednou z prvních partají na Přerovsku, která oznámila svého kandidáta do letošních senátních voleb. Černý prapor ve tvaru písmene P bude ve vřavě předvolebního boje třímat Pavel Ondrůj z Městského domu v Přerově. Jako osmačtyřicetiletý rodilý Přerovák chce v Senátu uplatnit svoje životní zkušenosti. Konkrétně, jak sám prohlásil, je jeho cílem sjednotit českou společnost, která je podle něj rozdělená. Ondrůj zároveň kriticky tvrdí, že převládá ideologie a hysterie.

Pavel Ondrůj má pozoruhodný názor na vztah komunální politiky a Senátu. Ondrůj je totiž kromě zaměstnání za veřejné peníze v přerovském „měšťáku“ také zastupitelem města Přerova, přesto si myslí, že témata, „která místní opravdu trápí, může řešit především v Senátu“, jak prohlásil pro stranické internetové stránky. Ještě jednou si zopakujme slova komunálního zastupitele: „…především v Senátu…“.

Jak konkrétně to jako člen politické strany, která vnitrostranickou šikanu chce řešit najatými kouči a psychology, chce v Praze dokázat, to už Ondrůj nespecifikoval.

S podobnou strategií planých slibů vyhrála opakovaně volby do Senátu Jitka Seitlová a manažer kultury Pavel Ondrůj asi ví, že tento recept funguje spolehlivě. Velikou výhodou této strategie je spoléhání se na krátkou paměť svých voličů a stará pravda, že pes, který štěká, nekouše. V politice milý úsměv a populistické vykřikování stačí možná někomu v kampani, ale pro reálné prosazení zájmů voličů je k ničemu. Bohužel taky platí, že psi vyjí, ale karavana jede dál.


Foto: Pavel Ondrůj na fotce se svými politickými souputníky z Přerova, zdroj: internetové stránky Společně pro Přerov


Vodní lunapark a jiné triky 

Pavel Ondrůj neúspěšně kandidoval za Společně pro Přerov do zastupitelstva města Přerov v roce 2014. V roce 2018 došlo k dohodě Pirátů a organizace Společně pro Přerov. V následujících komunálních volbách se už Ondrůj na vlně pirátské popularity do zastupitelstva dostal. Jeho strana však skončila pro někoho bohužel, pro některé naštěstí, v opozici. Proč naštěstí ukáže následující příklad.  

Nevýrazný zastupitel Pavel Ondrůj horuje za biotop, který pod rouškou tzv. modernizace Velké laguny prosazují jeho političtí souputníci. Zřejmě kolektivně zapomněli, že se jejich partaj Společně pro Přerov snažila ještě v době, kdy byla v Přerově u kormidla tato strana a její primátor Vladimír Puchalský, prosadit lunaparkové plány na vleky na vodní lyžování a podobné atrakce na tom samém místě.

Pro neznalé přerovských mravů tuto kauzu rozvádíme podrobněji: Společně pro Přerov, jejíž proponenti dnes z opozice volají po vytvoření „biotopu“ na Velké laguně, je stejná strana, která v minulém volebním období vedla v koalici město Přerov a tehdy ukula plán na stejné lokalitě vybudovat vleky na vodní lyžování (čestná výjimka byla tehdy Helena Netopilová, na radě hlasovala jako jediná proti záměru). Realizaci šíleného nápadu tehdy zabránila nakonec až zoufalá petice veřejnosti. Po ní tehdejší vedení města v čele s primátorem Vladimírem Puchalským (Společně pro Přerov) otočilo a rychle od cirkusáckého nápadu couvlo. A dnes Společně pro Přerov společně s Piráty sedí v přerovském zastupitelstvu a namísto vodních lyžařů a brněnských podnikatelů lobují za zájmy přírody. Nečitelnost nebo populismus? 


Otáčení kormidlem sem a tam

Otočkami o 180 stupňů ztrácejí na věrohodnosti slova těchto apolitických politiků a stran o tom, že jsou jiní. Co přinese případné zvolení kandidáta Společně pro Přerov a Piráti? Těžko si myslet, že v Senátu (navíc pod vlajkou Pirátů) bude pan Ondrůj moci účelně řešit přerovské problémy - což zatím avizoval jako svou ambici. Proč tak nečiní na komunální úrovni, ale potřebuje kvůli tomu sedět v Senátu, je otázkou…


Shrnuto a podtrženo: Pavel Ondrůj má v boji o Senát zatím mizivé šance, ale jeho osoba je rozhodně dobrá volba pro příznivce bizarní myšlenky apolitické politiky a pro fandy takzvaných hodných lidiček, kteří ovšem v politice a veřejné sféře, zvláště na národní úrovni, těžko něco dokáží prosadit.


Pavel Ondrůj (Piráti)

Výhody v boji o Senát:

  • má podobná témata a strategii jako současná senátorka Jitka Seitlová
  • jako zaměstnanec města Přerov se podílí na pořádání kulturních akcí


Nevýhody v boji o Senát:

  • moc lidí ho dosud nezná
  • v případě zvolení nemá reálnou šanci prosadit smysluplné projekty
  • nejasnosti v programu a nevypočitatelnost Pirátské strany
  • problémy pražské centrály Pirátů ho mohou poškodit v kampani

PŘÍŠTĚ: KDU-ČSL aneb Slibem neurazíš


Minulé díly:

ČSSD, čtěte ZDE

ODS, čtěte ZDE

ANO 2011, čtěte ZDE




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker