Kult osobnosti Heleny Netopilové a Jitky Seitlové

Hlavní město Praha má pražskou kavárnu. Provinční Přerov má Helenu Netopilovou. A taky Jitku Seitlovou, dodali by mnozí druhou známou z obou žen vyznávajících pravdu, lásku a správné morální hodnoty. Málokteré mimopražské město se může pochlubit hned dvěma tak těžkými humanitárními kalibry.

Archivní snímek Jitky Seitlové

Někteří tak popisují osobní marketing bývalé přerovské radní, zaměstnankyně Gymnázia Jakuba Škody, Heleny Netopilové, kterou si tak lze snadno poplést s jinou političkou vyznávající ideologii Václava Havla, Jitkou Seitlovou (dříve ODA). 

  Seitlová, bývalá zástupkyně brněnského ombudsmana, která kromě zaměstnání v senátu v Praze je členkou zastupitelstva Olomouckého kraje, o sobě vytrubuje, že „hájí úctu k člověku a právo na straně spravedlnosti“. Profesionální ochránkyně Seitlová tak činí dlouhodobě za peníze daňových poplatníků. Seitlová i Netopilová si libují v poučování lidí, neštítí se používat odkaz sametové revoluce pro své politické ambice. U Seitlové je riziko, že pokud se nevrátí do Brna pomáhat ombudsmanovi, tak bude příští rok na podzim znovuzvolena a zase šest let dřít jako kůň v senátu (základní plat poslance a senátora bez příplatků a náhrad činí 82 400 korun). 

 Na rozdíl od Seitlové hraje milovnice umění a kantorka výtvarky Netopilová politicky zatím jen pralesní ligu. Její vliv nesahá za hranice města Přerova. Neumí dělat politické dohody a na rozdíl od některých svých spolustraníků si neumí ve větším sáhnout na veřejné peníze ze zakázek nebo z placených funkcí. Seitlová má slušný plat za veřejné posty, má v zádech lidovce a zelené, vydává se za expertku na životní prostředí, lidská práva, zemědělství, neziskovky a všelijaké další problémy. Netopilová se musí spokojit pouze s navyšovaným učitelským platem a pár korunami za zastupitelstvo města. 

Foto: Vlevo Helena Netopilová

Helena Netopilová je už třetí volební období přerovskou zastupitelkou (Společně pro Přerov a Piráti). Mezi lety 2014 a 2018 byla dokonce městskou radní, když dostala její partaj post primátora. Dobře placený post náměstkyně musela tehdy oželet a nenesla to prý dobře. Společně pro Přerov chtěli za každou cenu primátora a obětovali hned tři náměstky, které si nechalo vítězné ANO Andreje Babiše. 

Změny tehdy do města konečně dorazily a nastalo období blaha. Přestali se utrácet peníze za investice, nemusel se řešit rozvoj města, nějaké opuštěné nemovitosti a tak dále. Přerované se v klidu vyspali na Silvestra a nemuseli otravovat s vánočními trhy. Chybělo zavést už jen upalování kacířů.   

Ani po čtyřech letech u moci, dnes v opozici, Netopilová nespí. Letošních 30 let svobody slaví po svém, srdce na náměstí T.G.M. je její politiky. Dříve šlo o pohodovou akci oslav podzimu, nikdo se na akci politicky neparazitoval. Změnu přinesli apolitičtí žáci přerovského Gymnázia Jakuba Škody, kteří údajně sami od sebe pomohli akci přihlásit k odkazu Václava Havla. Prý je k tomu nijak jejich kantoři nenaváděli. Politizace akce s propagací lokální političky Netopilové je proto určitě jen náhoda. 

Nebyla by to však Netopilová, kdyby se spokojila s obyčejnou agitkou. Začala se opět trefovat do městské kašny: „Chtěli jsme ji změnit a dodat jí jiný ráz tak, aby se stala součástí přírodního koberce. Snažili jsme se, aby z ní dýchalo něco jiného než papalášství, které dodnes zvěčňuje,“ řekla Netopilová médiím. Co k tomu dodat? Vlastní výklad historie, poučování spoluobčanů a politická reklama postavená na pomlouvání městské kašny jí u novinářů opět zabralo. Zkrátka i pro přerovskou kavárnu platí rčení: kdo umí, ten umí. Groteskní by bylo, kdyby se obě dámy z plakátu dostaly ve druhém kole senátních voleb proti sobě. 

Jedná se o anonymní příspěvek čtenáře, jehož obsah neodráží stanovisko redakce.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker