Hra o senátorský trůn: ČSSD, aneb Obava ze zmrtvýchvstání

Vládl Přerovu, dokonce jako jediný kromě Jitky Seitlové dokázal získat mandát v Senátu, a to se mu povedlo hned dvakrát po sobě. Pak přišel krach, trestní kauza, soud, odpor stranických kolegů, intriky. Dnes se plánuje vrátit z politického exilu. Má šanci exprimátor Přerova a bývalý senátor Jiří Lajtoch na politický comeback?

Jiří Lajtoch, zdroj: E15

ČSSD nemá ani na oranžových růžích ustláno

Málokoho, kdo v dnešní době uvažuje kandidovat za ČSSD, můžeme podezřívat z prospěchářství a kalkulace rychlého kariérního růstu. Nejstarší česká strana má spíše opačný problém: získat na svou kandidátku schopné lidi, kteří dokáží vzbudit zájem a důvěru voličů.  

Vládnoucí angažmá ČSSD s hnutím ANO, kde sociální demokraté hrají někdy až třetí housle (druhé patří KSČM), dělá vrásky mnoha stranickým stratégům v Lidovém domě, v centrále ČSSD, která nedávno oslavila 140 let od svého narození (porozena byla v hospodě). Od nástupu Bohuslava Sobotky začala strana ztrácet, posléze se doslova propadat. Od té doby to jde s ještě nedávno nejsilnější stranou z kopce a zdá se, že v současné době opakovaně naráží na samé dno popularity.

Nejinak je tomu v případě přerovské buňky ČSSD. Zatímco jinde se sociálním demokratům daří uspět alespoň na komunální úrovni, v Přerově je tomu naopak. V komunálních volbách 2018 se poprvé nedostali ani do zastupitelstva okresního města!

Na krajské úrovni je ČSSD celkem úspěšná v koalici s hnutím ANO. Ale neumí svou práci „prodat“…

A v této smutné situaci si přátelé a přítelkyně (tak si mezi sebou sociální demokraté říkají) vybírají svého kandidáta pro podzimní volby do Senátu…


Návrat mučedníka, nebo zoufalost z nedostatku?

Podle informací naší redakce je to už jisté. Vrátit přerovské ČSSD zašlou slávu má exprimátor a exsenátor Jiří Lajtoch.  

ČSSD není aktuálně sexy značka a má problém přitáhnout nejen své voliče, ale taky kvalitní osobnosti, které by za ČSSD kandidovaly. Zájemců z řad straníků je mnoho, ale jejich kvalita je oproti minulosti bídná. Přerov by však mohl mít jiný příběh.

Jiří Lajtoch, který podle vnitrostranických informací a orgánů bude do Senátu kandidovat s pravděpodobností hraničící s jistotou, může přinést jistou naději. Je to ostřílený politik, který vedl velké město Přerov jako primátor dvě volební období po sobě. Budoval, stavěl, rozvíjel. Rozhodně se neřídil heslem „kdo nic neudělá, nic nepokazí“ jako většina dnešních konšelů.

Politickou dráhu však přerušil na lavici obžalovaných a v politice načas skončil. Ačkoliv jej soud nakonec zprostil viny, politický comeback jej zatím míjel. Zejména proto, že se od něho odvrátila jeho mateřská ČSSD, která jej ani po očištění soudem nevzala v roce 2018 na kandidátku do komunálních voleb. Těžko říci, jestli přerovští sociální demokraté utrpěli při minulých komunálních volbách drtivou porážku právě proto, nebo navzdory tomu.


Lajtoch má šanci

Dnes se přerovská ČSSD potácí na hraně volitelnosti. Ne že by měla nějaké problémy, ona voliče prostě jen nezajímá. O partaji oranžových růží není slyšet na veřejnosti skoro vůbec. ČSSD však stále Jiřího Lajtocha zpět vnitřně nepřijala, a tak se bude moci na její podporu spoléhat jen těžko. U ČSSD se ne nadarmo říká: člověk člověku sociálním demokratem!  

Ať už jsou vnitrostranické vztahy jakékoliv, je možné, že logo ČSSD nakonec může pomoci, protože přerovský okres je dlouhodobě spíše levicový. Na to se ovšem nedá spoléhat v případě Senátu, do kterého volí málo lidí. Jestli bude Lajtoch tím, kdo zápornou sociálnědemokratickou bilanci vylepší, je ve hvězdách. Není osoba bez kontroverzí.

Plusem u něj může být znalost regionu a nedávné očištění od obvinění soudním procesem. Nehezký pohled na uvadající oranžovou růži mohou zlepšit výsledky práce ČSSD ve vedení Olomouckého kraje, které však strana neumí komunikovat, a i tak je fakticky ve stínu výkonného hejtmana Ladislava Oklešťka a jeho hnutí. Vlastně je to podobné jako na vládní úrovni.

Přesto se nemá ČSSD za co stydět. Naopak by jí slušelo více sebevědomí. Netlačí už nesmyslnou inkluzi ve školách, na rozdíl od některých představitelů KDU-ČSL nelustruje, kdo je a není homosexuál, jak činí v Bruselu a Štrasburku za KDU-ČSL pan PR expert Tomáš Zdechovský. Ani nehoruje za import téměř dospělých syrských sirotků jako europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Zjevně lidovci přebrali dříve socialistické libůstky. 

Může to tak být právě Jiří Lajtoch, kdo dokáže přerovským voličům levice nabídnout alternativu k často pomateným postavičkám z této strany. Lajtoch je motivovaný a do kandidatury chce dát všechny síly. Ostře kritizuje poslední vedení Přerova, který se podle něj stal mrtvým městem. Oponenti dodávají, že to je vtipné slyšet od politické mrtvoly. V Senátu v Praze by prý mohl rozdávat rady o tom, jak stavět bazény, až z toho polezou oči z důlku.


Shrnuto a podtrženo: Jiří Lajtoch je pravděpodobně nejlepším výběrem ČSSD na kandidáta do Senátu za Přerovsko. Pokud Lajtoch dokáže překročit vlastní stín, respektive stíny jeho politického exilu, pak má dokonce velké šance a můžeme ho vnímat jako žolíka mezi esy představovanými jinými silnějšími kandidáty.


Jiří Lajtoch (ČSSD)

Výhody v boji o Senát: 

  • velmi známá osobnost, která očistila své jméno
  • zkušený a profesionální politik, který úspěšně dlouhodobě vedl město Přerov
  • dokázal dvakrát zvítězit ve volbách do Senátu


Nevýhody v boji o Senát:

  • stále má cejch z trestní kauzy, ačkoliv jej soud očistil
  • jeho vlastní přerovská ČSSD skončila v politickém hrobě a nemá Lajtocha v oblibě


PŘÍŠTĚ: Volby do Senátu 2020 a alternativní Piráti nebo extremistické strany 


Minulé díly:

ODS, čtěte ZDE

ANO 2011, čtěte ZDE




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker