Hra o trůn v Senátu začala

V říjnu 2020 čekají občany přerovského regionu hned dvojité volby. Kromě zvolení členů zastupitelstva Olomouckého kraje se bude volit na šest let zástupce Přerovska v Senátu. Možnost, že se politička Jitka Seitlová ze Senátu opět přesune do Brna, je tentokrát minimální. Prezident Zeman chce na ombudsmanku prosadit Helenu Válkovou a u ní není pravděpodobné, že si vezme Jitku Seitlovou jako zástupkyni. O to zajímavější bude boj o Senát. Přinášíme úvodní pohled na volební šance a potenciál kandidátů jednotlivých partají.

foto: Petr Měřínský, zdroj Magistrát města Přerova

Jak se jednotlivé strany a hnutí připravují na tento mimořádně důležitý volební rok? Kteří kandidáti na senátora už jsou víceméně jasní a kde je teprve hledají? Bude mít někdo z kandidátů potřebný potenciál, aby připravil o trůn v Senátu Jitku Seitlovou? Jako první si vezměme na mušku hnutí ANO 2011. 


Šedá myš v dresu ANO 2011. Nasadí primátora Měřínského?

Vhodnou osobnost zatím stále hledá do voleb Babišovo hnutí ANO 2011. Premiér ustál dosud všechny kauzy a těší se všelidové podpoře. Pokud by za kandidátem ANO stal právě on, pak má šanci na Přerovsku zvítězit. Minule se právě Babiš k vlastnímu kandidátovi Antonínu Prachařovi ale zrovna vřele nestavěl, dokonce jeho kandidaturu zpochybňoval, s tím, že se má raději věnovat práci ministra dopravy. V Přerově je právě doprava, velmi slušně řečeno, problematická.

ANO má dnes ale oproti roku 2014, kdy se volby do Senátu na Přerovsku konaly naposledy, už dosti zkušeností z národní i regionální politiky a dávno není v politice nováčkem. Na druhou stranu celorepublikově v posledních volbách do Senátu ANO propadlo. Jen v jednom z 27 volebních okrsků vyhrál jejich kandidát, Miroslav Adámek, a to v Olomouckém kraji, konkrétně ve volebním okresku číslo 65 (okres Jeseník a Šumperk).

Miroslav Adámek opřel vítězství o svou všeobecnou oblíbenost na Šumpersku, pracovitost, a pověst houževnatého šéfa největšího poskytovatele sociálních služeb v kraji – společnosti Pontis.

Má podobnou osobnost v zásobě ANO na Přerovsku? Bude to právě primátor Přerova Petr Měřínský (člen ANO 2011), kdo za toto hnutí vybojuje senátorské místo? V kuloárech se o jeho kandidatuře spekuluje stále víc. Okresnímu městu sice zatím šéfuje bez velkých skandálů, ale bohužel i bez hmatatelných úspěchů. Přerov v podstatě za primátora Vladimíra Puchalského zamrznul, stagnoval, nerozvíjel se. Asi se to od něj Petr Měřínský naučil. Kromě kolabující dopravy, se kterou moc nehnul ani jako náměstek a zmatkuje v tom i nyní, se současný primátor projevuje jako udržovatel zděděného stavu s nulovou vizí a neexistující představou, kam se hnout dál.


Na magistrátu sbíral zkušenosti a co výsledky? 

Petra Měřínského mohou obyvatelé a návštěvníci města Přerova vídat často ve společnosti jiného přerovského odborníka na dopravu, který je ale na Senát ještě mladý: Tomáše Navrátila (rovněž člen ANO 2011). Navrátil je placeným radním odpovědným za řešení dopravy v Přerově. (Mimochodem oba dva – Měřínský i Navrátil - spolu dělali náměstky zesnulému primátorovi Puchalskému v letech 2014 až 2018.)

Petr Měřínský by byl do Senátu vskutku ideální figura, svým nicneděláním by tam nevyčníval a mohl by tak dobře uplatnit svou zkušenost ve stylu „kdo nic nedělá, nic nepokazí“. Jeho kolega Tomáš Navrátil by jej mohl nadále doprovázet i po Praze coby senátorský asistent. Oběma komorám Parlamentu ČR by pak toto duo mohlo pomoci řešit třeba složitou situaci s parkováním na Malé Straně nebo radit s dokončením obchvatu Prahy. Jako brigádníky by do Prahy mohli povolat přerovskou městskou policii, kterou teď tito dva nasadili na uklidňování zdivočelých polských kamionů v Přerově.

Shrnuto a podtrženo: Petr Měřínský má šanci stát se silným hráčem v boji o Senát, pokud svou kandidaturu opře o hmatatelné výsledky jeho práce na magistrátě, potažmo hmatatelné výsledky pro občany Přerovska. Ty se však zatím kdesi loudají.


PETR MĚŘÍNSKÝ (hnutí ANO 2011)

Výhody v boji o Senát:

  • jako primátor největšího města volebního okrsku je známý a některými lidmi i oblíbený
  • má za sebou hnutí ANO, nejsilnější značku s největším politickým potenciálem i finančním kapitálem


Nevýhody v boji o Senát:

  • jako primátor (a před tím náměstek primátora) zatím moc nepředvedl
  • není rozený lídr a osobnost
  • musel by řešit případnou kumulaci funkcí


PŘÍŠTĚ: Volby do Senátu 2020 a ODS




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker