Hra o senátorský trůn: zůstane ODS bezradná?

V říjnu 2020 si občané přerovského regionu vyberou svého nového senátora, který je bude dalších 6 let reprezentovat v českém Parlamentu. Jak se jednotlivé strany a hnutí připravují na tyto mimořádně důležité volby? Kteří kandidáti na senátora už jsou víceméně jasní a kde je teprve hledají? Bude mít někdo z kandidátů potřebný potenciál, aby připravil o trůn v Senátu Jitku Seitlovou? Po hnutí ANO jsme si tentokrát vzali na paškál ODS.

Foto: Náměstek Kouba (ODS) pomáhá bezdomovcům; Zdroj: Televize Přerov a.s.


Řada členů a voličů vnímá, že ODS na celostátní úrovni postrádá jasný směr. Antibabiš nestačí, ovšem když se podíváte na Facebook lídra Petra Fialy, evidentně to nechápe ani on, ani jeho PR tým. Žádné vize, žádná řešení. Pravicová témata podlehla pod Fialovým vedením jisté inflaci a konzervativní voliče může odčerpat jiná osobnost. Kandidátovi do Senátu proto značka ODS sama o sobě stačit nebude. Má vůbec kandidát občanských demokratů šanci na křeslo dosluhující senátorky Jitky Seitlové?


Pozor na přeběhlíky

Na rozdíl od své levicové souputnice ČSSD, která je v Přerově politicky mrtvá, se ODS dokázala obrodit a v přerovských komunálních volbách byla hned druhá za vítězným ANO (o jejich snaze o Senát čtěte zde) . Celkem úspěšná je i v obcích mimo Přerov a je také součástí vládnoucí koalice na kraji.  

Na celostátní úrovni je ODS v opozici. Občanští demokraté v našem okrese si musí při výběru kandidáta do senátních voleb hlídat zejména loajalitu svých oveček. Aktuální poslankyně na Olomoucký kraj Zuzana Majerová Zahradníková se díky straně modrého ptáka dostala v roce 2017 do Poslanecké sněmovny, avšak záhy už jako členka Trikolóry zamávala spolustraníkům na rozloučenou.


Strana, nebo titul?

Stranický regionální šéf a náměstek přerovského primátora Michal Zácha by mohl být dobrým mladým senátorem, ale oslabuje ho řešení vnitrostranických problémů. Stále je živá kauza s obviněním přerovského politika Marka Dostála, kterého musela ODS nedávno vyloučit ze svých řad. Zácha musí tyto věci řešit, proto je nepravděpodobné, že by si k tomu nabral ještě senátní kandidaturu.  

V kuloárech se spekuluje o Tomášovi Kocourkovi. Ten by jako primář přerovské nemocnice mohl přitáhnout hlasy už díky svému titulu „MUDr.“, na který voliči slyší spolehlivě, bez ohledu na stranickou příslušnost. Kocourek je dosud nevýrazná osoba a jeho hlavní devízou jsou zástupy pacientů a česká volební specialitka: „kdo je schopný lékař, bude i schopný politik, tak tomu to hodím“.


Politický benjamínek Petr Kouba

Kromě lékařů preferují voliči učitele, nejlépe profesory. Co na tom, že jen gymnazijní. Petr Kouba je tak asi nejžhavějším kandidátem. Podobně jako Zácha nebo Kocourek představuje mladší generaci politiků, přitom není klasickým ódéesákem - v tom špatném slova smyslu. Kouba je od roku 2018 náměstkem přerovského primátora Petra Měřínského

Kouba se coby náměstek stará hlavně o Přerov, kde se uchyluje k řešení témat, která jsou pro ODS spíše nová. Nedávno se zejména na sociálních sítích proslavil testováním nouzových přístřešků pro přerovské bezdomovce nebo podporou ekologických aktivit, jako je třeba bezobalové nakupování. K tomu si pěstuje pověst bonvivána a nekonvenčního rebela, který se neštítí bujaré zábavy. Studenti přerovského Gymnázia Jakuba Škody by mohli vyprávět... Kouba coby profesor dějepisu a češtiny je učil i ve skotském kroji se sukní, což prý nemělo vždy vazbu na lekce o bojích za skotskou nezávislost.

V Senátu by Kouba mohl za peníze daňových poplatníků rajzovat po světě a sbírat další kostýmy pro vyučování. A politické kolegy v Praze by mohl obohacovat svými znalostmi o bezdomoveckém iglú, kterých za 80 tisíc pořídili v Přerově hned na dvacet kousků.

Shrnuto a podtrženo: Ať už se chopí kandidatury do Senátu kdokoliv z ODS, bude hráčem, se kterým se musí počítat, ale určitě nebude favoritem. Šance jejího kandidáta se zvýší, pokud dokáže občany přesvědčit, že má čitelnou vizi, kam kráčí, a představí výsledky své práce. Pomyšlení na mandát v Senátu je u ODS zatím v rovině čirých spekulací, respektive zbožných přání.


PETR KOUBA (ODS)

Výhody v boji o Senát:

  • širší veřejnosti dobře známá osobnost
  • značka ODS může pomoci (přerovská ODS se distancovala od minulosti a je úspěšná)
  • dobrý rétor, schopný a akční komunální politik

Nevýhody v boji o Senát:

  • pro voliče pravice méně čitelný člověk a rebel na veřejnosti
  • řeší marginální témata (a výsledky své práce přerovská ODS neumí komunikovat)
  • chybí vize, kam město a okres Přerov posunout


PŘÍŠTĚ: Volby do Senátu 2020 a ČSSD aneb Obava ze zmrtvýchvstání

MINULE: hnutí ANO, čtěte ZDE 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker