Hra o senátorský trůn: KDU-ČSL slibem neurazí

Senátorka z povolání, která v horní komoře Parlamentu sedí už od roku 1996. To je Jitka Seitlová, která je bezpochyby jedním z největších favoritů letošních voleb, při kterých si obyvatelé Přerovska vyberou na dalších 6 let svého zástupce v Senátu. Kandidovat bude za KDU-ČSL, za stranu, která se stále víc odvrací od tvrdých zásad pocházejících z tradičního katolictví a v poslední době se snaží zaujmout spíše moderními tématy. Má šanci v jejich dresu Jitka Seitlová, která už senátní trůn opakovaně dobyla i bez lidovců?

Archivní snímek Jitky Seitlové

Do KDU-ČSL zapadla v pravou chvíli

Ačkoliv ještě nemá oficiální nominaci, je to právě současná senátorka Jitka Seitlová (aktuálně členka KDU-ČSL), kdo zřejmě bude lidovce reprezentovat v napínavém souboji o senátorský trůn. K lidovcům měla Seitlová blízko vždy, ale až v roce 2017 se stala členkou této tradiční strany.  

Vstup Seitlové do KDU-ČSL nebyl pro zasvěcené překvapením. Námluvy probíhaly mnoho let. Jedním z důvodů je ideová spřízněnost se současnou lidoveckou partají. V poslední době se navíc lidovci spojují s mnoha pro Seitlovou zajímavými motivacemi a tématy.

Jedním z příkladů je obskurní a notoricky známá snaha europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) dovézt za každou cenu do naší země aspoň těch 40 údajných dětí utíkajících ze Sýrie. Ani poté, co se na veřejnost provalilo, že to nejsou žádní syrští nebozí sirotci, ale přes čtyři tucty mladých silných imigrantů za prahem dospělosti, se tohoto obohacení české společnosti lidovecká politička nevzdává. Její kolega Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) nezůstal stát opodál a přišel pro lidovce s další novinkou a rozehrál kartu sexuálních menšin. On dokonce spočítal, kolik je v KDU-ČSL homosexuálů a že je potřeba jim vycházet vstříc. Jak na to přišel? On prostě podle svých slov ví, kdo je lesba nebo gay v KDU-ČSL.


Jedna z typických kazatelských póz, které Jitka Seitlová s oblibou používá. Zdroj: YouTube.com.


V tomto guláši vařeném pejskem a kočičkou je politická hatmatilka senátorky Jitky Seitlové vhodnou ingrediencí. Třeba do Senátu v roce 2014 ji totiž vynesla podpora Pirátů, KDU-ČSL a Strany zelených. Světe div se (!), toto se nestalo v kavárenské Praze, kde by to málokoho překvapilo, ale toto se děje na Přerovsku, na Hané, na Moravě. Tento těžko uvěřitelný příběh lze vysvětlit jediným: nikdo jiný, kdo by stál za řeč, se Seitlové dosud nepostavil. Nepočetné zástupy jejích příznivců pak stačí na hladké vítězství v druhém kole voleb, o který drtivá většina voličů nemá pražádný zájem.  

Největší šanci porazit Jitku Seitlovou měl Antonín Prachař (kandidoval za ANO právě v roce 2014), ale těsně před volbami mu vrazil kudlu do zad samotný tatíček zakladatel a „Šéf“. Andrej Babiš tehdy prohlásil, že se mu Prachařova kandidatura nelíbí, že by se měl raději věnovat ministerstvu dopravy, kterému tehdy Prachař velel.

Letos to ale bude asi jiné. Pokud se Jitka Seitlová opět postaví před voliče, bude mít podle všeho soupeře z první ligy. Zatím se neví, kdo půjde za ANO, ale ODS místo náměstka přerovského primátora Petra Kouby nejspíš vyšle do boje o Senát doktora Tomášek Kocourka, primáře přerovské nemocnice. A ČSSD postaví bývalého primátora Jiřího Lajtocha.


Kritizovat, radit ale raději nic nevytvořit

S čím se současná senátorka a bývalá zástupkyně ombudsmana vytasí v souboji o další volební období? Jitka Seitlová vyhrála v senátním volebním okrsku všechny volby, ve kterých se rozhodla kandidovat, a sedí v Senátu už od roku 1996. Světlou výjimkou bylo 7 let, kdy si odskočila bojovat za utiskované na úřad ombudsmana do Brna.  

Kdo nic nedělá, ten nic nepokazí. Řídí se tím senátorka Seitlová? Podle jejích příznivců je jednou z mála, kdo skutečně něco pro region udělal. Málokdo ale dodá, co přesně. Její voliči ji i přesto mají za všemocnou a často i jedinou zachránkyni světa před zlem a nenávistí. Jitka Seitlová totiž káže o mnoha tématech, bojuje jednou za rodiny, jednou za zemědělskou půdu, za správnou byrokracii, práva menšin atd. Jindy šije proti kanálu Dunaj – Odra – Labe, jindy jí vadí nedostatečná podpora ekologie. Je také aktivní v navrhování ocenění, které Senát uděluje.

Pokud zrovna nemá čas na svoje internetové stránky, kde s oblibou zveřejňuje, že pracuje v Senátu nebo jedná někde na zastupitelstvu Olomouckého kraje, tak se veřejně prezentuje zejména tím, že je v kontaktu s voliči. V Přerově je například vídána na veřejnosti v galeriích a jiných umělci vytvářených místech.

Nikde ale není veřejně známo, že by díky ní něco vzniklo, postavilo se, dalo do provozu. Zkrátka není nikde ten hmatatelný výstup, o kterém by si voliči mohli říci: ano, toto je díky paní Seitlové, zaplať Pán Bůh! Proč třeba od roku 1996, kdy je ve vysoké politice, neudělala něco pro dořešení dálničního napojení Přerova? Ačkoliv je její strana historicky velmi blízko ministerstva zemědělství, co udělala pro vodu v krajině, jakým způsobem zlepšila poměry hospodaření na zemědělské půdě? Pomohla někdy nějak konkrétně než podáními na úřad ombudsmana a, jak sama říká, „vylepšováním návrhů zákonů“?  


Shrnuto a podtrženo: Jitka Seitlová má v boji o Senát velké šance, protože ji provází image hodné paní, která nikdy nic moc nepokazila. A navíc její voliči jsou disciplinovaní přijít i do druhého kola senátních voleb. Podobně jako pan Pavel Ondrůj, který kandiduje za Piráty, je i Seitlová hodně dobrá volba pro příznivce tzv. apolitické politiky a pro fandy takzvaných hodných lidiček, kteří ovšem v politice a veřejné sféře, zvláště na národní úrovni, těžko něco dokáží prosadit.


Jitka Seitlová (KDU-ČSL) 

Výhody v boji o Senát:

  • image hodné paní bojující za práva utlačovaných menšin a proti nespravedlnosti
  • jako senátorka má dost času na vedení kampaně a povzbuzování jejích stoupenců dojít ke druhému kolu voleb


Nevýhody v boji o Senát:

  • voliči mohou kriticky hodnotit, že její dlouhodobé působení v Senátu nic hmatatelného Přerovsku nepřineslo
  • voliči na Přerovsku mohou chtít po dlouhých letech změnu
  • „nová“ témata KDU-ČSL mohou konzervativní nevoliče vybudit k volbě proti ní


PŘÍŠTĚ: Komunisté aneb Za nás bylo taky dobře 


Minulé díly:

Piráti, čtěte ZDE

ČSSD, čtěte ZDE

ODS, čtěte ZDE

ANO 2011, čtěte ZDE



 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker