Hra o senátorský trůn: komunisté se ničeho nebojí, ani prohry

Komunisté nikdy nic nenechali náhodě. Jejich kroky vede pevná stranická disciplína a přesně daná hierarchie. Proto jsou jednou z prvních partají na Přerovsku, která má jasno, kdo za ni bude kandidovat letos na podzim do Senátu. A protože komunisté se děsí změny zhruba stejně jako lidovci čerta, ani tentokrát žádnou změnu od nich nečekejme. Stejně jako v roce 2014 nominují do boje o funkci v Senátu Miroslava Raindla z Hranic.

Miroslav Raindl je také milovníkem umění a kultury. Zdroj foto: Haló Noviny

Populární poražený  

Miroslav Raindl je psycholog a expert na vzdělávání, výchovu, mládež, rodiče a taky je to dlouhodobý zastupitel města Hranic. Říká o sobě, že má duši rockera. Raindlův komunistický šéf Josef Nekl z Přerova, předseda krajského výboru KSČM v Olomouci, zase o svém hranickém soudruhovi říká, že je to populární komunální politik. Tím si soudruh Nekl vysvětluje, proč má dostat Raindl druhou šanci a zkusit to letos ve hře o senátorský trůn znovu. V minulých volbách v roce 2014 totiž Raindl propadl a nepostoupil ani do druhého kola… 

Tak se podívejme na onu údajnou popularitu detailněji. Relevantní argumenty místo rudých slibů přinášejí komunální volby. Výsledky komunistů v Hranicích, kde tedy Raindl dělá onu populární komunální politiku, mluví za vše:  

  • 2006: 18,14 % hlasů pro KSČM, Raindl vede kandidátku.
  • 2010: 17,15 % hlasů pro KSČM, Raindl vede kandidátku.
  • 2014: 14,70 % hlasů pro KSČM, Raindl vede kandidátku.
  • 2018: 8,04 % hlasů pro KSČM, Raindl vede kandidátku.


Komunistická kandidátka se pod Raindlovým vedením stále propadá a ztratila už hodně přes polovinu své někdejší podpory. Nicméně u KSČM jako dříve v SSSR je lhostejné, co je dnes nebo bylo včera, protože tam je včera už zítra a výklad reality si prostě komunisté dělají po svém odpradávna.  

Pro mladší čtenáře neznalé tolik komunistické historie našich zemí citujeme více ze stanov KSČM (to je prosím pěkně Komunistická strana Čech a Moravy): „Program KSČM vychází z marxistické teorie otevřené dialogu s mezinárodním komunistickým a levicovým hnutím...“ Kdo chce vědět více o praktické aplikaci těchto vzletných ideálů, tomu doporučujeme přečíst si například dílo s názvem Souostroví Gulag od Alexandra Solženicyna, ve kterém autor popisuje život v sovětských koncentračních táborech.


Navažme na to dobré! Miroslav Raindl na oficiálním portrétu KSČM. Zdroj foto: KSČM, plakát z volební kampaně KSČM, facebooková stránka KSČM, archiv. 


Volba z povinnosti

Opusťme ale temno sibiřských hrobů a vraťme se do Hranic. Ačkoliv byl Miroslav Raindl - narozený v roce 1953 (v témže roce zemřel Stalin i Gottwald) - vždy číslo jedna na kandidátce nejextrémnější levicové strany, ne vždy jej voliči v této pozici potvrdili. Přesto byl opakovaně vybrán svou komunistickou stranou za kandidáta do Senátu. V minulých senátních volbách v roce 2014 dostal Miroslav Raindl jen 4.937 hlasů a skončil na předposledním místě. Horší než soudruh Raindl byl jen Dušan Hluzín za TOP 09.

Proč tedy Miroslava Raindla komunisti posílají do voleb znovu? Protože je nejlepší z toho, co mají k disposici. Ostatní funkcionáři už nemají zapotřebí se vyčerpávat v kampani. Dobře ví, že by vyhráli jen zázrakem, a navíc mají více práce s vytěžováním historicky nejlepší příležitosti vyplývající z jejich velké moci v našem státě. Komunisté jsou přes pokles volebních preferencí mocensky na dočasném vzestupu a KSČM je de facto třetí vládní stranou. Bez jejich pevné podpory by současná vláda Andreje Babiše dlouho nevydržela. Stranické špičky komunistů tak mají mnohem více starostí než důkladnou kádrovou politiku v přerovském regionu.


Komunisty nelze podceňovat

Bylo by ovšem velikou chybou se s takto kritickým hodnocením spokojit i letos na podzim. Miroslav Raindl disponuje pevnou vojenskou morálkou. Navíc je kromě stranické ideologie vyzbrojen psychologickým vzděláním a jen tak se nenechá opakovaným neúspěchem rozhodit. O (někdejší?) síle KSČM svědčí fakt, že v roce 2002 do druhého kola voleb postoupil komunistický kandidát RSDr. Josef Nekl a získal v něm dokonce 8.961 hlasů (tj. 27,34 %).


Shrnuto a podtrženo: Komunisti jsou sice již upadající stálicí na české politické scéně, ale stále neřekli sbohem. Miroslav Raindl může z pozice outsidera překvapit. Jeho volbu lze doporučit, pokud to vůbec jde, asi jen přesvědčeným stoupencům marxismu-leninismu. V případě Raindlova zvolení senátorem nejsou velké naděje na to, že by komunistický senátor prosadil pro přerovský region něco konkrétního.


Miroslav Raindl (KSČM)

Výhody v boji o Senát:

  • skálopevné přesvědčení o dějinné úloze komunismu a pevná marxistická ideologie
  • mohl se poučit z minulé prohry a letos zúročí zkušenosti z kampaně v roce 2014
  • stoupenci komunistů jsou disciplinovaní, z dob komunismu zvyklí chodit k volbám vždy a všude


Nevýhody v boji o Senát:

  • má cejch neúspěšného kandidáta, který se močí dvakrát do téže řeky
  • údajná popularita v Hranicích není potvrzena ani samotnými voliči
  • mimo Hranice je málo známý


PŘÍŠTĚ: TOP 09 aneb Pozdravy z Prahy


Minulé díly:

KDU-ČSL, čtěte ZDE

Piráti, čtěte ZDE

ČSSD, čtěte ZDE

ODS, čtěte ZDE

ANO 2011, čtěte ZDE




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker