Hra o senátorský trůn: Toporná Topka

Zatímco většina stran má o kandidátech do podzimních senátních voleb buď jasno, nebo kandidáty intenzivně hledá, TOP 09 je zatím pasivní. V minulé bitvě o Senát fatálně propadla. Lidé TOP 09 neuvěřili ani v posledních komunálních volbách. Postaví se v boji o Senát na vlastní nohy a vyrukuje s kvalitním kandidátem, nebo podpoří raději nominanta jiné strany?

V roce 2014 bylo členům TOP 09 ještě do smíchu. Na archivním videu z dílny TOP 09 tehdejší kandidát do Senátu Dušan Hluzín z Přerova. Zdroj: internetové stránky TOP 09.

Pozdravy z Prahy… a dál nic

TOP 09 je jedním z českých příkladů politické strany, která se stala parlamentní stranou bez voleb, a to na půdě již zvoleného zastupitelského zákonodárného sboru. TOP 09 vznikla totiž v Praze, ve Sněmovně, a to v domnění předčasných voleb roku 2009. Ty se nakonec konaly až o rok později, v květnu 2010. Základní lidský kapitál nové partaji tehdy vytvořili přeběhlíci z KDU-ČSL v čele s mi(ni)strem politiky Miroslavem Kalouskem. Ten k sobě přemluvil knížete Schwarzenberga, v té době respektovanou osobnost Strany Zelených a ejhle, z této spekulace byl obrovský volební úspěch. Skoro 17 % hlasů a několik ministerstev v Nečasově vládě. Rok 2010 byl vskutku triumfálním.  

Od těchto zlatých časů se poměry změnily. Porážka Schwarzenberga v prezidentských volbách Milošem Zemanem předznamenala setrvalý sestup popularity tohoto politického slepence.

Nechybělo mnoho a strana se ve volbách v roce 2017 nedostala do Poslanecké sněmovny. Pětiprocentní hranici hlasů překročila jen těsně a v té době byl éter plný pozdravů z Prahy, kde je tradiční bašta této partaje, jak prý jí má být „venkov“ vděčný.


Slabé výsledky, neviditelní představitelé

V našem seriálu k letošním senátním volbám se dostáváme do kategorie druhé ligy. Do vod politických stran a hnutí, kde se naděje jejich kandidátů na úspěch pohybuje pouze v úrovni akademických debat. V roce 2014 TOP 09 na Přerovsku totálně propadla v senátních volbách, když její barvy hájil veřejnosti prakticky neznámý Dušan Hluzín z Přerova. Na hlavu byl poražen dokonce i komunistou z Hranic Miroslavem Raindlem, který dostal více než třikrát tolik hlasů, co Hluzín. Pro Dušana Hluzína nakonec volební komisaři tehdy spočítali jen 1574 hlasů = 4,1 %.   

V současnosti je TOP 09 ve volebních okrsku č. 63, kde se v říjnu bude volit do Senátu, prakticky neviditelná. Sice má dvojblok TOP 09 + KDU-ČSL dva mandáty v zastupitelstvu okresního města Přerova, dokonce je v koalici, ale ani to neumí zužitkovat. V poslední době se zde proslavili akorát tím, že jejich zastupitel a radní Tomáš Dostal odmítl podpořit tradiční akci „Vlajka pro Tibet“. Přerovský Rej o tom psal v tomto článku. Možná za to dostal už výtku z pražské centrály partaje, vždyť guru Kalousek se tak rád v médiích prezentuje coby demonstrant a rváč za práva Tibetu.


Někdy ani na vola štěstí nesedne

Problémem TOP 09 je nejen totální absence charismatických osobností, ale především urputná snaha o propagaci Evropské unie, všech možných menšin a dalších problémů, které prostě zbytek Česka mimo Prahu vnímá kontroverzně.  

Představitelé TOP 09 z Prahy navíc často přilévají olej do ohně mnoha povýšeneckými prohlášeními a chováním, které uráží většinu obyvatel naší země za hranicemi hlavního města. Spanilé jízdy poslanců do regionů, za hranice Prahy, jakou předváděl vloni třeba Dominik Feri ve slováckých Boršicích, jsou pro většinu členů TOP 09 spíše rizikem. Těch pár starostů, třeba Tomáš Šulák z Veselíčka, se zrovna za značku TOP 09 neschovává. A ani oni nedokážou hrát v politice více než okresní přebor. TOP 09 tak chybí důležité patro celé politiky – kromě Sněmovny a Prahy jsou jejich členové výrazní jen v pár marginálních městech a obcích a na úrovni krajů chybí téměř zcela. Postupně je TOP 09 vytlačováno stranami jako je STAN nebo KDU-ČSL. S upadající slávou knížete Schwarzenberga skončí zřejmě i celá docela slušně rozjetá pohádka o spasitelích z Prahy a Bruselu.

Starosta obce Veselíčko Tomáš Šulák, který je členem TOP 09, ale raději kandidoval pod názvem „Za veselejší Veselíčko 4.0“. Vizuální podoba s Dušanem Hluzínem je čistě náhodná. Zdroj: Místní akční skupina Moravská brána. 


Shrnuto a podrženo

TOP 09 sice neoznámila dosud svého kandidáta, ani jej netipujeme. Je docela dobře možné, že místo vlastního uchazeče o senátorský trůn, podpoří TOP 09 někoho jiného. V úvahu připadá KDU-ČSL, STAN nebo někdo podobný. Kdybychom měli tipovat, volíme jako nejlepší možnou osobu starostu Veselíčka Tomáše Šuláka. Je to sice málo známý člověk, ale současná TOP 09 v našem regionu nenabízí příliš jiných variant.


Tomáš Šulák (TOP 09)

Výhody v boji o Senát: 

  • může zde sehrát roli moment překvapení, pokud TOP 09 v něm najde silnou osobnost
  • je to starosta pěkné obce, který zatím nic moc nepokazil a bojuje pro těžbě kamene
  • bojuje proti těžbě kamene, v médiích na sebe může upozornit jako ochránce životního prostředí


Nevýhody v boji o Senát:

  • nepopulární témata a hodnoty, mizivá popularita, neviditelní politici
  • mimo Prahu je strana marginální a starostu Šuláka kromě Veselíčka moc lidí nezná
  • upadající sláva dříve populárního Karla Schwarzenberga a stále viditelný cejch nikdy nepopulárního Miroslava Kalouska

PŘÍŠTĚ: starostlivý STAN


Minulé díly:

KSČM, čtěte ZDE

KDU-ČSL, čtěte ZDE

Piráti, čtěte ZDE

ČSSD, čtěte ZDE

ODS, čtěte ZDE

ANO 2011, čtěte ZDE





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker