Přerov rájem nákupů: 15 tisíc metrů obchodů. Nové nákupní centrum v Přerově postaví na zelené louce!

Úpadek kulturního a podnikatelského života v centru města je dlouhodobě tématem kritiky. Tvář města zasáhl nedávno nový chrám konzumu Galerie Přerov. Přesto vznikne v okrajové a navíc přírodě dosud volně ponechané části města další nákupní centrum. Postup při povolování stavby vyvolává obavy. Zatímco D1 kvůli obstrukcím stojí, nákupní monstrum má dostat volný průběh. Navíc se o tomto záměru veřejně příliš nemluví. Proč?

Asfaltové plochy parkovišť velikých nákupních center na periferii. Příroda musí ustoupit. Zaměstnání na pokladně nebo ve skladu. Vyprázdněné ulice centra města bez prodejců, bez obchodů, bez života. Toto je recept na budoucnost Přerova? Ilustrační foto

"Novostavba obchodního centra Přerov, ulice Lipnická.. nemá významný vliv na životní prostředí a nebude posuzována podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí," rozhodl Krajský úřad Olomouckého kraje.  

V okresním městě tak vznikne další centrum s nákupy. Příznivci tvrdí, že tam najdou práci místní lidé a že se nebude muset cestou za nákupy ucpávat centrum. Odpůrci naopak argumentují, že další nákupní prostor bude posledním hřebíčkem do rakve skomírajícího centra a že navíc zabere zbytečně obrovský kus zelené přírody. 

Námitky a připomínky na zábor 15 tisíc metrů čtverečních Jana Horkého, opozičního zastupitele města Přerova (Společně pro Přerov a Piráti) nepomohly. Horký totiž za Spolek pro Přerov celý oficiálně záměr rozporoval. Námitky kromě něj podal také Moravský ornitologický spolek a jedna fyzická osoba. Nikdo jiný se neozval. Ani profesionální ekologické organizace narozdíl od blokace D1 nákupní centrum nezaujalo. Je nové nákupní centrum pro Přerov přínosem jako dostavba D1? Jak hodnotí záměr, který dosud nevzbudil žádnou veřejnou diskusi, jsme se zeptali právě Jana Horkého. 


Můžete čtenářům vysvětlit Váš postoj k novostavbě dalšího obchodního centra v Přerově?

Jako zastupitel i jako architekt-urbanista hodnotím tento záměr jednoznačně negativně. Když si uvědomíme, že zde má vzniknout dalších asi 15 000 čtverečních metrů nákupních ploch a zároveň víme, že v Galerii Přerov jich je asi 13 tisíc, dá se celkem dobře dovodit, co to bude pro město znamenat.

Abych kontext ještě rozšířil: již dnes je v Přerově asi 45 tisíc čtverečných metrů maloobchodu v podobných velkých "centrech", čili má dojít k nárůstu asi o jednu třetinu! Nevidím na záměru žádná pozitiva.


Jak hodnotíte přínos nového obchodního centra pro město Přerov? Podnikatelé v upadajícím centru si už teď stěžují, není to další likvidace života v centru města?

Asi bych ani nepoužíval slovo přínos, to zní moc pozitivně. Nákupní centrum na Lipnické bude mít špatný dopad nejen na podnikatele a prodejce v centru města. Městu samotnému se sníží příjem z daní, protože tamní obchodníci, dá se předpokládat, budou mít sídlo jinde, než v Přerově. A zároveň další stovky parkovacích míst vygenerují ještě více vozidel na ulici Velká Dlážka, což se promítne pochopitelně až do centra města. Není se na co těšit.


Coby architekt jak hodnotíte tuto stavbu?

Na hodnocení architektury je zatím brzy, neviděl jsem stavební projekt. Obávám se ale, již podle podkladů pro zjišťovací řízení, že se nebude dát vůbec hovořit o architektuře.


A z hlediska životního prostředí?

Pokud si člověk dal tu práci a přečetl si dokumentaci pro zjišťovací řízení, mohl mít chvílemi pocit, že tento záměr má mít snad kladný vliv na životní prostředí. Uvedu příklad. Mohli jsme se dočíst, že invazní druh španělského slimáka z lokality zmizí, protože bude celá vybetonovaná.

Jinak je ale snad i laikovi jasné, že vliv takto rozsáhlé stavby pozitivní ani být nemůže. Navíc pochybuji, že by investor přistoupil byť jen k zelené střeše, aby trochu zmenšil tepelný ostrov, který zde již existuje a bude ještě posílen. Zarážející je, že si radnice nechává zpracovat strategii pro přizpůsobování změně klimatu, ale radní takhle velký políček životnímu prostředí netrápí.


Stavebník si počíná podle Vás neobvykle, proč považujete situaci za neobvyklou?

Občanům neuniklo, že několikrát byla močálovitá lokalita s množstvím druhů živočichů posečena a teď dokonce i srovnána a zavezena. To první může souviset s posudkem o stavu lokality, který, když zde byla posečená planina, jaksi nemohl narazit na chráněné druhy...

A pak je také zarážející, že investor "tlačí na pilu" a nechal si účelově povolit terénní úpravy odděleně od stavby samotné - tak totiž nemusely být posuzovány v rámci zjišťovacího řízení.


Dalo by se namítnout, že jste vedli jako Společně pro Přerově v letech 2014 až 2018 řídili město a měli jste možnost tomuto záměru zabránit. Například změnou územního plánu, zachováním území o cca 1,5 hektaru pro přírodu. Mohli jste něco udělat?

Město vedlo a vede především hnutí ANO. Ale máte pravdu, že jsme mohli změnit územní plán a přiznávám, že si to pořád vyčítám. O záměru nákupního centra jsme ale nevěděli. Na územní plán a případné hrozby v něm skryté jsme se měli podívat pozorněji v celém území. Snad ještě bude příležitost diskutovat tento klíčový dokument.


Jaký bude podle Vás další vývoj tohoto záměru? Srovnáte-li jej s problémy u výstavby D1, proč podle Vás tento kus přírody neobhajují neziskové organizace stejně jako bojují proti dostavbě D1?

Další vývoj se dá předvídat: investor podá žádost o stavební povolení, město Přerov, jako zákonný účastník řízení bude opět mlčet a pokud se do řízení zapojí dotčená veřejnost, neuspěje a investor začne dle plánů stavět. Ledaže by jej zasáhly hospodářské problémy.

Náš spolek Pro Přerov vstoupil do zjišťovacího řízení a vznesl řadu připomínek, ale nejsme takoví profesionálové, jako organizace zapojené do odporu proti D1. Osobně se domnívám, že se tyto organizace nezapojili, protože je nikdo nekontaktoval, v porovnání s dálnicí je výstavba jednoho nákupního centra opravdu menším zásahem do území a navíc - mají dost práce právě s dálnicí...

Ing. arch. Jan Horký - architekt, urbanista, zastupitel města Přerova (Společně pro Přerov a Piráti) se k záměru nového obchodního centra staví kriticky. Zdroj foto: FB Jan Horký

Přerované dostanou na rušné Lipnické ulici mezi Předmostím a centrem města, u tamního Kauflandu, hned 15 tisíc čtverečních metrů pro nakupování. Na místě bude spousta místa i na parkování a občerstvení. Příroda u Strhance musí stavbě ustoupit. Zdroj grafiky: Vodní zdroje Ekomonitor spol. s r.o., Chrudim (zpracovatel Oznámení záměru podle zákona č. 100/2001 Sb. v platném znění). 

Celé vyjádření Krajského úřadu Olomouckého kraje je ke stažení ZDE (Informační systém EIA). Kromě obavy o ochranu životního prostředí nebyly uznány ani námitky o ohrožení sociálního a ekonomického rozvoje města. Novým nákupním centrem se budeme dále zabývat. Uvítáme také názory čtenářů na mailu prerov@rej.cz. Děkujeme. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker