Proč nemá Přerov dálnici? Kvůli neziskovkám a špatným zákonům, vysvětlujte nové video

Málokdy se už veřejně pojmenovávají osoby, které stojí za aktivistickými neziskovými organizacemi. Přerované ale dobře ví, kdo komplikuje dostavbu dálnice D1 a vyřešení tragické dopravní situace. Nedávno zveřejněné video Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury jmenovitě uvádí viníky a jejich neziskové organizace, kterými se zaštiťují. Podle obhájců dostavby dálnice vedou aktivisté neférový boj a zneužívají špatných zákonů, které se dosud nepodařilo změnit.

Patří mezi největší aktivistické bossy. Miroslav Patrik a jeho Děti Země jsou z Brna ale kvůli dosud nezměněným zákonům blokují dostavbu D1 u Přerova. Bez úprav zákonů s tím místní obyvatelé nemají šanci nic udělat. Zdroj foto: DV TV

Zoufalá petice. Proč nemáme v Přerově dálnici? 

Začátkem října byla spuštěna oficiální petice , která má za cíl doložit vůli občanů Přerova a okolí urychleně dokončit přípravu a zahájit výstavbu posledního úseku dálnice D1, jejíž realizace se táhne neuvěřitelných 51let. Kvůli odpůrcům D1 není tato životně důležitá komunikace dodnes dokončena. Petici můžou nejen občané přerovského regionu podepsat ZDE

Petice je, dalo by se říci, zoufalým krokem těch, kterým není osud obyvatel města Přerova a životního prostředí lhostejný. České zákony, které stále platí, umožňují totiž řádnou výstavbu zablokovat kdejakému spekulantovi. Namísto rozumné ochrany práv vlastníka a zájmů společnosti, umožňuje stávající česká legislativa spekulativně napadat každé stavební řízení prakticky komukoliv. Je  lhostejné, že příslušná osoba, firma nebo nezisková organizace v místě stavby vůbec nefunguje nebo že napadá stavební proces bez ohledu na zájmy místních obyvatel, kterými se bezostyšně formálně zastřešuje. 

V novém videu jsou dobře pojmenovány konkrétní osoby a je jednoduše vysvětlena celá zoufalá situace. Kvůli blokaci dostavby D1 u Přerova kolabuje v okresním městě doprava, trpí životní prostředí i zdraví obyvatel.  




Video konkrétně popisuje situaci i osoby, které ničí nejen Přerovanům život

Miroslav Patrik a Děti Země blokovali na 20 staveb a způsobili celkové zdržení cca 70 let. Tyto průtahy nás stály 16  miliard korun. Děti Země sídlí přitom v Brně, ale nic jim nebrání, aby tato nezisková organizace napadala stavbu u Přerova. Umožňují jim to totiž špatně nastavené zákony. Jejich změnu se v Parlamentu zastáncům neziskovek různými úskoky a politikařením daří blokovat. 

Podobně je na tom další nechvalně Přerovanům známá neziskovka s názvem Voda z Tetčic, za kterou vystupuje Josef Dvořák. Je to další profesionální ekologistická organizace, která podle Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury kromě blokací přerovského obchvatu komplikuje obchvat Brna nebo navrhovala udělat z hlavního železničního tahu cyklostezku. I takovým nápadům bohužel současné zákony dávají prostor brát si za rukojmí obyčejné lidi, desítky kilometrů daleko od sídel těchto pánů. 

Třetí přímo jmenovaná osoba je Pavel Ježík. Jeho neziskovou organizací je Krajina Dluhonice. Pan Ježík byl dříve předseda výboru v Dluhonicích a nebyl se schopen dohodnout na kompenzacích pro tuto místní část Přerova. Dodnes však podává žaloby jako na běžícím pásu. Státní orgány se těmito podáními ale musí podle současných zákonů zabývat. Stavba se odkládá. Na kompenzacích pro Dluhonice ve výši přes 130 milionů korun se povedlo dohodnout až po odchodu pana Ježíka z funkce. Do jednání tehdy musel zasáhnout přímo předseda vlády Andrej Babiš (ANO 2011). 

Z Tetčic je to do Přerova přes 100 kilometrů, ze sídla Dětí Země v Brně je to cca 85 kilometrů. Dluhonice jsou těsně u plánovaného obchvatu. 




Záminka, za kterou se ekologičtí aktivisté schovají, se vždy najde. Jednou to byl slavný křeček, jindy je to nějaký keř nebo populární volavka. Pánové Patrik, Ježík a Dvořák jsou na videu jasně uvedeni jako hlavní viníci současné situace. Mnohem horší jsou ale špatné zákony, které byly v minulosti prosazeny v Parlamentu a které se dosud nepodařilo změnit. 


Bez změny zákonů to dál nepůjde

V červnu 2020 psal Přerovský Rej o bitvě, kterou vyhráli zastánci D1 i díky aktivnímu přístupu současného vedení města Přerova, ŘSD a dalších. Krajský úřad Olomouckého kraje tehdy potvrdil změnu územního rozhodnutí na stavbu posledního úseku dálnice D1 Říkovice - Přerov.  Válka však ještě vyhrána zdaleka není. 

I kdyby šlo všechno hladce a aktivistické organizace jako jsou Děti Země, Voda z Tetčic nebo Krajina Dluhonice přestaly s torpédováním výstavby D1, tak se Přerované dočkají obchvatu nejdříve v roce 2024. Musí bez problémů ještě proběhnout složité výběrové řízení podle zákonů, stavba samotná, nesmí být nalezeny nějaké archeologické památky a tak dále. Zkrátka, na stavbu čehokoliv je na světě jen málo tak obtížných míst jako v Česku. Dostavba D1 ale musí začít nejpozději už v příštím roce 2021, kdy pro ni končí výjimka z pravidel pro posuzování dopadů na životní prostředí (EIA).

Změnit zákony bez většiny ve Sněmovně a Senátu je takřka nemožné. „Musíme mít takové zákony, které hájí především zájmy naprosté většiny občanů. Současný stav, kdy doslova pár jednotlivců může svými smyšlenými obstrukcemi mařit strategické projekty státu, není stavem normálním a je třeba jej co nejdříve změnit ,“ uvedl dříve Libor Lukáš, předseda Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě , které naopak usiluje o to, aby se D1 konečně dokončila. 

Celková situace stavby. Bohužel Přerov zůstává nedořešený a dostavba D1 v roce 2024 je nadále ohrožena. Například Lipník nad Bečvou nebo Hranice mají situaci mnohem lepší už mnoho let. Situace Přerova poškozuje celý region a snižuje jeho atraktivitu pro investory a zájemce o podnikání. 

Zdroj grafiky: ŘSD. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker