S nožem nebo obuškem! Násilí na přerovském nádraží

Jako na divokém západě a se strachem o život. Asi tak se musí cítit ti, kteří nejen prochází ale dokonce pracují v přerovském Bronxu, jak se někdy přezdívá okolí nádraží po vzoru dříve zločinné čtvrti New Yorku. Své o tom ví prodavačky tamních obchodů. Na mapě strachu Přerova figuruje nádraží tradičně.

S nožem na prodavačku. Nebo s teleskopickým obuškem. Tak se loupí na nádraží. Gaunera už zatkli policisté. Ilustrační foto, zdroj Pixabay.

Bdělost kriminalistů drží násilí zatím v mezích

Od poloviny července řešili přerovští kriminalisté případ loupeže, který se stal v prodejně potravin v hale přerovského vlakového nádraží. Tehdy neznámý pachatel přišel do obchodu a chtěl po prodavačce, aby mu otevřela pokladnu. Žena to odmítla se sdělením, že to nejde. Aby situaci nebrala na lehkou váhu, vytáhl z podpaží nůž, aby jí dal na vědomí, že peníze získá za každou cenu.

Žena se lekla a z obavy o své zdraví zareagovala instinktivně a pokladnu otevřela. Lump vzal bankovky v hodnotě 4 000 Kč a rychle zmizel. Začátkem srpna se celá situace opakovala jen s malou změnou a to, že měl pachatel v ruce místo nože teleskopický obušek, kterým tentokrát zastrašil jinou prodavačku. Po vstupu do prodejny šel přímo za pult a rozkázal ženě, aby otevřela pokladnu. Z pokladny vzal 19 000 Kč a z prodejny odešel.  

Tento týden byl se souhlasem státního zástupce na ulici Palackého v Přerově zadržen podezřelý 18letý mladík, který byl ještě ten samý den stejný den obviněn a bylo proti němu zahájeno trestní stíhání pro zvlášť závažný zločin loupež s desetiletou trestní sazbou odnětí svobody. 


Strach ovládá Přerov nejen u nádraží

Nezbývá než poděkovat, že Policie ČR činí svou práci a zasahuje, jak ukazuje tento případ. Tím však příběh gaunera nekončí. Co s takovým případem udělá soud, ochránci lidských práv a různé pochybné tzv. "neziskovky", to se totiž ještě uvidí. Razantní řešení nedobrého vývoje nepřinášela dlouhou dobu ani úřadovna ombudsmana. O tom, jak podobné struktury fungují, si Přerované mohli udělat za uplynulé roky vlastní obrázek. Nejde přitom jen o kriminalitu. Neziskovky dlouhodobě blokují například dostavbu obchvatu Přerova. 

Strach ovládá centrum přerovské hromadné dopravy tradičně. Letos v červnu zveřejnilo města Přerov výsledky dotazníkového šetření, které nazvalo "mapa strachu". Výsledky nikoho nepřekvapily. Největší dusno a strach je kolem přerovského nádraží. Netrvalo dlouho a násilí ovládlo i centrum města Přerova. K nechvalně proslulé pasáži, kterou je někdy strach projít, se přidalo překvapivě jinak liduprázdné hlavní náměstí T.G.M. Červencová potyčka romských rodin způsobila velký rozruch.

Na sociálních sítích se následně doslova zvedla odporu a kritika současného stavu. Jeden z radních města Přerova, Petr Vrána (ANO 2011), k celé situaci dokonce svolal veřejné slyšení a do měšťáku město pozvalo občany k diskusi. Lidé se nebáli a dorazili v hojném počtu sdělit svůj názor vedení města osobně. 

Situace se od té doby zatím zásadně nikam nehnula. V ulicích jdou občas vidět parkující auta s policejními hlídkami, například na Bratrské. Nikdo zatím nezveřejnil náklady na takový policejní dozor, kolik stojí daňové poplatníky trvalé hlídkování u problematických míst. Škody na pověsti města mohou být mnohem větší.

Otázka kriminality v Přerově se může stát i tématem blížících se senátních a krajských voleb. Přerovský Rej na toto téma zveřejnil stanoviska všech kandidátů do Senátu. Přečíst si jejich názory můžete v tomto článku



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker