Strach v Přerově má novou mapu. Nejhorší je to kolem nádraží

Unikátní průzkum potvrdil tradiční místa strachu kolem přerovského nádraží. Nepřekvapivou novinkou na mapě strachu Přerova je Velká Dlážka. Tamními ulicemi obchází strach až v poslední době. Polepšilo si Předmostí.

Na mapě jsou konkrétními body označeny "nepříjemné" události, širší oblasti strachu a další postřehy. Zdroj: www.pocitovemapy.cz/kriminalita-okr-prerov-2019

Strach zkoumali odborníci z univerzity

Čtrnáct měst Olomouckého kraje se zapojilo do projektu, který měl přinést odpovědi na otázky, ve kterých lokalitách se lidé nejvíce bojí, proč – a jaké navrhují řešení, aby jejich pocit strachu zmizel. Součástí průzkumu se stalo i město Přerov. Informace o zahájení projektu město aktivně šířilo a zapojení města Přerova do projektu oslovilo i celonárodní média jako například TV Nova nebo iDnes.cz.

Do dotazníkového šetření se zapojilo 1436 občanů (největší počet respondentů ze všech zkoumaných měst). Zpracovatelé průzkumu z Katedry geografie Univerzity Palackého přiznali, že 358 respondentů museli z projektu vyřadit, protože právě díky mediální masáži se do přerovské mapy „proklikali“ lidé z druhé strany republiky, trollové, nebo respondenti, kteří dotazník vyplňovali opakovaně.


Senioři se bojí méně, protože méně riskují 

Struktura respondentů byla reprezentativní z hlediska pohlaví, věku a bydliště. Na otázku, zda pociťují v Přerově strach z kriminality, odpovědělo „ano“, nebo „spíše ano“ 86 procent žen a stejné procento mužů. Strach z kriminality mají – na první pohled paradoxně – nejméně lidé nad 65 let. „Obdobný výsledek jsme čekali a oporu máme i v zahraničních studiích. Senioři totiž předcházejí tomu, aby se báli, většinou zbytečně neriskují a třeba v noci, na rozdíl od mladých lidí, do ulic příliš nevycházejí,“ vysvětlil jeden z tvůrců projektu Petr Šimáček.

Předpokládat se dalo, že v mapě bude nejvíce lidí vyznačovat coby místo strachu sociálně vyloučenou lokalitou v přednádražní čtvrti - a předpoklad byl naplněn. Ulice Škodova, Husova či Kojetínská jsou v nejrůznějších anketách už dlouhá léta označována jako místa, která lidi nejvíce děsí. Ovšem letos k nim přibyla ještě jedna lokalita, a to Velká Dlážka. 

V průzkumu se evidentně promítly loňské protesty starousedlíků z této části Přerova, kteří si stěžovali na to, že se do jejich domů nastěhovali nepřizpůsobiví lidé, kteří je obtěžují i ohrožují. Jednalo se o takzvanou hokejku a vedlejší dům v Jilemnického ulici,“ vzpomněl náměstek přerovského primátora Petr Kouba (ODS). Realizátory průzkumu naopak zaujalo, že se do mapy strachu vůbec nedostala místní část Předmostí, která v minulosti měla také menší nálepku nebezpečné lokality.  


Největší bezpečnostní hrozby? Bezdomovci, Romové, feťáci, opilci...  

Zajímavé byly také odpovědi na téma, koho nebo čeho se lidé bojí – a takové bylo přesné pořadí toho, v čem se respondenti shodovali: „Romové, nepřizpůsobiví, hluk/nepořádek, bezdomovci, obtěžování, napadání, narkomani, opilci, mládež, nedostatečná osvětlenost, nepředvídatelnost, zanedbané prostředí, park.“

Tazatelé se zaměřili také na otázku osvětlení, jehož absence může v lidech vyvolávat nepříjemné pocity – a v tomto bodě dopadl Přerov poměrně dobře. „Naši respondenti neměli pocit, že by město bylo špatně osvětleno a tento fakt by v nich následně vyvolával strach z kriminality. Výjimku tvořila cyklostezka mezi rybníkem a řekou Bečvou,“ uvedl další z organizátorů průzkumu Miloslav Šerý.

A jak by se podle dotázaných měla problematika řešit? V první pětici šly v těsném závěsu za sebou tyto návrhy od lidí - častější přítomnost policistů v ulicích, omezení počtu ubytoven, omezení provozu hazardních her, systematičtější práce s rizikovou mládeží a větší pokrytí Přerova kamerovým systémem. A když dostali respondenti možnost uvést jakékoliv jiné opatření, opakovala se nejvíce tato slova či doporučení: Romy ubytovat mimo město, zavést vyhlášku o zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti, provést kontrolu skutečného stavu sociálně slabých ze strany České správy sociálního zabezpečení a probační služby, snížit věkovou hranici trestní odpovědnosti a rozšířit bezdoplatkové zóny.


Přerov zavádí bezdoplatkovou zónu v centru

Minimálně posledně jmenované doporučení se nám v minulých dnech podařilo zařadit do praxe, protože od poloviny června budeme mít nově bezdoplatkovou zónu přímo v centru Přerova, které se nám sice v mapě strachu nijak výrazně nezobrazilo, ale problémy s lidmi žijícími v okolí Masarykova náměstí jsme pocítili,“ zdůraznil náměstek Kouba.

O tom je je "bezdoplatková zóna" se dočtete v článku Přerov má další zónu, která v centru vystaví „stopku“ lidem pobírajícím dávky na bydlení.

Centrum města se přitom dlouhodobě potýká s vylidňováním, mizejí obchody, život se vytrácí. Výstavbě nových "nákupáků" to nebrání. Ty rostou vesele dále i na volných plochách, kterým dosud dominuje příroda. Nové obchodní centrum se má začít stavět ještě letos například v lokalitě u ulice Lipnická (kousek u Strhance, na druhé straně rušné cesty, než kde dnes stojí Lidl). Mají se tam vejít hned tři desítky prodejen. Upadání přirozeného vývoje a života města zpravidla znamená i zhoršení bezpečnosti. Místo života může nastoupit do vyprázdněných ulic a náměstí kriminální živel.

Celou pocitovou mapu, s výsledky šetření, si jednoduše zobrazíte kliknutím sem



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker