Dnes proběhne veřejné slyšení k nepokojům v Přerově

Město Přerov se podle některých jeho obyvatel ocitá na prahu občanské krize. Poté, co Přerovský Rej otevřel kauzu s incidentem romských rodin u přerovské kavárny Třešinka, začala veřejná debata doslova eskalovat. Dalším krokem radnice je veřejná diskuse s občany.

Jednání proběhne v městském domě v Přerově na hlavním náměstí T.G.M. Příznačně jen coby kamenem dohodil od místa incidentu u kavárny Třešnička a sídla přerovského primátora. Zdroj: Prerov.eu

Potyčka romských obyvatel na náměstí otevřela smršť reakcí

V článku Strach ovládl už i centrum Přerova jsme podrobně informovali o celé kauze, která hýbe Přerovem. Na dotazy naší reakce vedení města odmítlo reagovat. Tiskovou zprávu Městské policie zveřejnila radnice až poté, co se na ni Přerovský Rej obrátil s dotazy.

Redakci Reje upozornila na situaci jako první čtenářka paní Veronika Vrbová. "Jakým směrem toto půjde dál? Máme strach, co se bude dít. Vyzývám proto město a pány radní Měřínského, Záchu, Vránu... co s touto situací hodláte dělat? Zvolili jsme si Vás a chceme, abyste to řešili. Policie nás má chránit, ale sami mají strach. Do Třešinky chodí maminky s dětmi, kdy se začne konečně tato situace řešit? Vyzývám Vás, dělejte s tím něco dokud je čas!" uvedla paní Vrbová.

Dnes už Přerov obsazuje prostor i v celostátních médiích. Bohužel ne zrovna v pozitivním smyslu. 

Situaci má pomoci řešit veřejná diskuse

Ve středu 22. července od 16 hodin proběhne veřejná diskuse v hlavním sále Městského domu. Jednání svolal přerovský radní Petr Vrána.

"Vážení občané, opravdu se snažíme, aby v našem městě bylo bezpečno. V této věci nám můžete být nápomocni. Svolávám proto veřejné slyšení ve středu 22. července na téma Bezpečnost a kriminalita v Přerově, které se uskuteční v 16 hodin v hlavním sále Městského domu. Připravení s vámi diskutovat budou - primátor města Přerova, zástupci Rady města, městské policie, Policie ČR, krajská koordinátorka pro národnostní menšiny.  Jsme připravení diskutovat, vnímat podněty, případně čelit kritice a očekáváme, že společně zvládneme udělat Přerov bezpečnější," uvedl Vrána.

Občané se obávají cenzury ale i odplaty

V poslední době se právě na sociálních sítích objevilo znepokojení nad tím, že z veřejné diskuse se neuskuteční televizní přenos. TV Přerov podle svého vyjádření bude z akce "natáčet reportáž, kterou připraví do pátečních Přerovských aktualit". Původně byl přitom on-line přenos přislíben. Podle diskutujících na sociálních sítích mnoho z nich počítalo právě s přímým přenosem, protože se na jednání nemají šanci dostavit například z pracovních důvodů nebo dovolených. Reportáž přitom podle kritiků bude jen sestřihem z celého jednání a je obava, že nemusí obsahovat všechny důležité informace. 

Mnozí občané se však organizují a vzájemně podporují v odvaze na takové setkání dorazit. Inspirací by pro všechny mohl být právě vzor paní Veroniky Vrbové, která se obrátila na média i na vedení města. Jako jedna z prvních se přestala schovávat v anonymitě a pojmenovala věci nahlas a veřejně. Jejího příkladu na sociálních sítích už následovali mnozí další obyvatelé Přerova a stále jich přibývá.

Kolik lidí najde čas a odvahu dorazit na besedu do "měšťáku" se uvidí dnes. Bez skutečné občanské angažovanosti není zdravá žádná obec. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker