Ministerstvo životního prostředí bude přísnější na dovozy některých odpadů do ČR. Nejlepší odpad je ten, který nevznikne

Od počátku roku 2021 vstupuje v platnost nový zákon o odpadech. V souvislosti s tím se objevují informace o dopadech nové legislativy na různé odvětví odpadového hospodářství, které Ministerstvo životního prostředí (MŽP) velmi intenzivně vyhodnocuje.

Snahou MŽP je omezit skládkování a podpořit recyklaci. Samozřejmě platí, že nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne. Ilustrační foto

Objevily se například zprávy o kolapsu třídění plastových odpadů v obcích kvůli zákazu skládkování zbytků po třídění plastů, pokud nejsou splněna kritéria definovaná novým zákonem. Hovořit o kolapsu třídění plastových odpadů považuje MŽP za nekorektní. Situace se samozřejmě týká všech obcí Přerovska a Olomouckého kraje. 

Příslušné ustanovení nového zákona má podle MŽP zabezpečit, aby skládky nekonkurovaly recyklačním zařízením a aby byla reálně naplňována dlouhodobě platná hierarchie nakládání s odpady. Tím se může zajistit vyšší míra recyklace plastových odpadů než doposud. Zároveň je tento požadavek uveden ve směrnici o skládkách odpadů, takže se jedná o povinnost vyplývající z evropské legislativy. Opatření bylo dlouhodobě známo a příslušné kapacity měly dostatek času na přípravu.

Vzhledem k významně přísnějšímu nastavení nového odpadového zákona bude MŽP využívat všechny zákonné možnosti, které jsou k dispozici podle evropské legislativy z hlediska preference odpadů vznikajících na území České republiky před odpady dováženými tak, aby bylo zajištěno optimální prostředí pro české subjekty k plnění jejich povinností vyplývajících ze zákona.

MŽP také zásadně podporuje vznik recyklačních zařízení a kapacit prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí. V této podpoře bude MŽP pokračovat i v novém programovacím období 2021-2027.


Přerov má bezobalový obchod

Nové trendy v ekologii a environmentálně odpovědném přístupu jsou vidět i v Přerově. Nejlepší odpad je ten, který nevznikne. Touto filozofií se řídí i nová prodejna, kterou letos v létě otevřeli v Přerově, kde lze nakupovat bez obalů.

Do projektu se společně vrhly dvě mladé ženy, kterým není jedno, jak vypadá jejich okolní životní prostředí. Od poloviny června pak nabízí zájemcům možnost zakoupení potravin a drogerie do vlastních nádob na Čechově ulici. Posláním celého jejich společného projektu je budovat povědomí o tom, jak vést domácnost bez odpadu (nebo jej minimalizovat) a zároveň nabídnout prostor, kde si mohou lidé takto nakoupit.

Více o tomto projektu a příjemném místě moderního a odpovědnosti mého nakupování najdete v našem článku Bezobalová prodejna láká na kvalitní potraviny z lokálních zdrojů


V přerovské prodejně Bezobalu (dělám, co můžu) najdete mimo jiné také široký sortiment stáčené drogerie. 

Obaly jsou velkou zátěží pro životní prostředí. Často jde o plastové výrobky, které se nedají recyklovat a končí na skládce nebo ve spalovně či zařízení na energetické využití odpadu (to například v Přerově realizuje francouzská firma Veolia). 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker