Bezobalová prodejna láká na kvalitní potraviny z lokálních zdrojů

V Přerově je od 15. června otevřená prodejna, kde lze nakupovat bez obalů. Do projektu se společně vrhly dvě mladé ženy, kterým není jedno, jak vypadá jejich okolní životní prostředí. Od poloviny června pak nabízí zájemcům možnost zakoupení potravin a drogerie do vlastních nádob na Čechově ulici. Posláním celého jejich společného projektu je budovat povědomí o tom, jak vést domácnost bez odpadu (nebo jej minimalizovat) a zároveň nabídnout prostor, kde si mohou lidé takto nakoupit.

Bezobalová prodejna na Čechově ulici láká na kvalitní potraviny.

Prodejnu provozuje Veronika Dohnalová z Oseka nad Bečvou a její otevření je součástí širšího konceptu BezObalu Přerov, jehož cílem je vytvářet povědomí o možnostech, jak lze zamezit tvorbě odpadu, které zatěžují naši planetu. K Veronice se přidala Martina Žákovská z Hradčan a od podzimu 2019 začaly na přerovsku s organizací přednášek na téma Jak na domácnost bez odpadu. 


Tyto dvě ženy stojí za vznikem bezobalového obchodu v Přerově. Foto zdroj: Veronika Dohnalová


Třídění nestačí

V posledních letech se mezi lidmi všeobecně ujala myšlenka, že třídění odpadů k jejich recyklaci je správným krokem k záchraně životního prostředí. Postupné otevírání bezobalových prodejen napříč Českou republikou i celou Evropou dává na první místo nepřinášet si obaly ani domů. Pak je není nutné ani třídit. Třídění odpadů je chvályhodná a důležitá činnost, ale je třeba si uvědomit, že za dalším využitím takto vytříděných odpadů stojí spousta další vynaložené energie, surovin a samozřejmě financí. Ve chvíli, kdy nepotřebujeme do barevné nádoby na odpad nic vhodit, jsme ještě o krok napřed. A s tím počítá právě koncept prodeje bez obalů.


Jak funguje nákup v bezobalové prodejně?

Aktuálně najdete v obchodě základní sortiment zboží, který je stále ještě doplňován dle potřeb a požadavků zákazníků. Nakupovat již můžete těstoviny, luštěniny, ořechy, cukry, sušené ovoce i dobroty na zdravé mlsání. Kromě potravin najdete i škálu ekologického drogistického zboží jako prací gely, čisticí prostředky, prostředky osobní hygieny (zubní pasty, deodoranty, mýdla). Nakupovat můžete buďto do vlastních obalů, jako jsou sklenice, opakovaně používané plastové nádoby a krabičky či látkové pytlíky. Pokud zapomenete vlastní nádobu, v obchodě mají dispozici „bazar skleniček“, kde si můžete vybrat vhodnou sklenici, ve které si zvolenou surovinu odnesete domů.


V prodejně najdete mimo jiné také široký sortiment stáčené drogerie.


Co je cílem projektu BezObalu Přerov?

Cílem je vytvořit příjemné místo, kde se bude lidem dobře nakupovat. Kam přijdou s úsměvem, rádi a budou se těšit na návštěvu bezobalové prodejny. Do budoucna sem autorky plánují částečně přesunout i svou přednáškovou činnost a organizovat workshopy, kde se zájemci naučí například jak si vyrobit doma vlastní ekologický prací prostředek na praní nebo do myčky nádobí.

Co se týká prodejny, tak považují za důležité získávání kvalitního zboží z lokálních zdrojů, kde to jen bude možné.

Přijďte si prodejnu i zboží prohlédnout, seznámit se s novým prostředím a načerpat inspiraci, jak lze nakupovat i jinak a nenosit si domů s každým nákupem spoustu jednorázových obalů.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker