Lhali přerovským zastupitelům o krajském byznysu s odpadem?

850 milionů korun do nového kotle! Taková je předpokládaná investice v tendru bohaté francouzské firmy Veolia, která kromě obchodování s českou vodou má zajímavý byznys v přerovském teplárenství. A právě do přerovské teplárny má putovat do budoucna místo uhlí nejrůznější odpad z Olomouckého kraje.

Multipalivový kotel by měl "likvidovat" v Přerově odpad (přesněji řečeno "tuhá alternativní paliva" vyrobená z odpadu). Kolem projektu krajské firmy pro odpady je ale stále mnoho nejasností. Ilustrační foto: Art Tower

Žádná spalovna a referendum. Nově se tomu říká ekologizace a multipalivový kotel

Zdá se, že rozhodnuto už je. Problém odpadů a vybudování spalovny v Přerově přitom zatím nevyřešil žádný představitel města. Kdo si jen dovolil použít slovo „spalovna“, měl to v politické kariéře nahnuté. Změnu přinesl až zesnulý primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov). Na sklonku své vlády v roce 2018 podepsal memorandum s francouzskou firmou Veolia. Od té doby příběh o tom, jak umožnit v Přerově spalovat odpady, dostal rychlejší tempo a taky stále mlhavější kulisy.

Až když Veolia dostala v roce 2019 souhlasné vyjádření o dopadech stavby na životní prostředí (tzv. „EIA“) a nedávno (květen 2020) vyhlásila výběrové řízení za skoro miliardu korun na tzv. multipalivový kotel, zjevuje je z mlhavého příběhu více jasná představa. Stávající situaci můžeme popsat parafrází jednoho ze sloganů Babišova hnutí ANO 2011: Spalování odpadu v Přerově? Prostě to zařídíme!

Kvůli spalovně by se muselo v Přerově konat referendum. Namísto spalovny bude podle všeho v Přerově francouzská firma Veolia spalovat odpadky (tuhá alternativní paliva) v místní teplárně v novém multipalivovém kotli. Na ten se referendum nevztahuje. Zdroj foto: Veolia (stávající teplárna v Přerově).


Nákup prošel jako nůž máslem

V říjnu 2019 schválilo přerovské zastupitelstvo nákup akcií firmy Servisní společnost odpady Olomouckého kraje a.s. za bezmála 700 tisíc korun. Jen tak. Sice se o tom vedla diskuse, ale hlasování šlo „natvrdo“.

Tato akciová společnost je součástí velkého kontroverzního plánu, který protlačuje stále méně úspěšně Olomoucký kraj. Projekt je starý a datuje se do doby trestně stíhaného hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), který je souzen v kriminální kauze Vidkun.


Úkol zní jasně: za každou cenu vstoupit a vydržet

Jedním z kroků plánu, jak si ochočit byznys s odpady, bylo založení krajské akciovky, od které si koupí akcie města a obce regionu. Bez nich se velký obchodní plán neobejde. A tak za vlády hejtmana Ladislava Oklešťka vznikla zmiňovaná Servisní společnost odpady Olomouckého kraje a.s. se základním jměním 6.600.000 Kč. Společnost má jediného člena představenstva (!) – náměstka hejtmana pro životní prostředí Ing. Milana Klimeše.

Olomoucký kraj ale nedokázal v projektu pokračovat bez problémů. Města se totiž do akciovky nehrnula, a tak se práce krajského odboru životního prostředí smrskla v posledních letech na to, že jeho úředníci i politická reprezentace přesvědčují samosprávy o nutnosti vstoupit a vydržet.


Schvalovali nákupy akcií bez argumentů

Argumenty pro krajský plán nakládání s komunálními odpady měla přitom podporovat studie proveditelnosti. Tu pro Olomoucký kraj za údajně více než dva miliony korun zpracovala pražská advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners ve spolupráci s nadnárodní poradenskou firmou Ernst & Young.

Na studii, která měla odpovědět na důležité dotazy, jako například kde se bude odpad likvidovat, jak se bude přepravovat, jaké budou ceny za takové řešení, jak moc se budou muset zvedat poplatky za odpad, kdo to bude platit, se ptali zastupitelé měst, která chtělo hejtmanství do nákupu akcií dotlačit. Místo odpovědí a informací nastoupilo přesvědčování.

O podivných praktikách při nakupování akcií Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje psala už dříve iDnes.cz (o Prostějově) a Přerovský Rej (o Přerově).


Proč krajská úřednice neříkala zastupitelům pravdu?

Krajský odbor životního prostředí za sebe posílal do boje bývalou zaměstnankyni krajského úřadu Ing. Zuzanu Ochmanovou. Ta měla za úkol obce a města přesvědčit ke vstupu do odpadní společnosti. 

A právě tato paní za „Servisní společnost“ vystupovala i na přerovském zastupitelstvu dne 14. října 2019. Na veřejném jednání prohlásila: „Ve studii chybí pouze jednání s bankami v ČR, jednání s Evropskou bankou o tom, jaká je míra úroků u jednotlivých bank i v jednotlivých zemích na tyto projekty. … Požadavek na studii se opakuje na všech jednáních zastupitelstev a pořád vysvětluji, že tam nic není zatajeno. Je to otázka vyhodnocení jednotlivých nabídek a vzájemná konkurence zdrojů financí pro tuto stavbu“.

Fakta o neúplnosti klíčového materiálu zaplaceného z veřejných peněz potvrdila tehdy zastupitelka Mgr. Helena Netopilová, která na onom zastupitelstvu uvedla, že „Společně pro Přerov a Piráti si studii obstarali, ale i tak tato studie obsahuje spoustu bílých anonymizovaných stránek“.

"...Proč nemáme k dispozici i jiná variantní řešení?, ptala se opoziční zastupitelka Helena Netopilová v diskusi, proč nedostali zastupitelé kompletní studii. Odpovědi nedostala. Představitelka akciové společnosti Servisní společnost odpady Olomouckého kraje, Zuzana Ochmanová (na obrázku), ujistila přítomné, že ve studii utajili jen údaje od bank. Zdroj foto: Televize Přerov s.r.o. (na odkaze je celý audio-videozáznam)


Místo spalovny Veolie postaví v Přerově multipalivový kotel

Podle důvěryhodného zdroje redakce Přerovského Reje chybí ve studii mnohem více. Utajeny byly mimo jiné klíčové údaje o nákladech sítě překládacích stanic na odpady v Olomouckém kraji, popis ekonomického modelu, požadavky na dodavatele odstraňování odpadu a v neposlední řadě se veřejnosti tají i údaje o volné kapacitě pro „spoluspalování odpadu“ ve stávajících zdrojích. Chybí toho mnohem více než „pouze jednání s bankami“, a proto lze dovodit, že paní Ochmanová přerovským zastupitelům neříkala celou pravdu.

Redakce Přerovského Reje opakovaně žádala o vyjádření náměstka hejtmana pro životní prostředí Ing. Milana Klimeše, zda měl přehled o krocích paní Ochmanové. Politik hnutí ANO 2011 na dotazy nereagoval a ani neodpověděl, jestli se ztotožňuje s doloženými veřejnými prohlášeními jeho někdejší zástupkyně pro odpady.

Prostě se to postaví a Přerov to bude muset vydýchat.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker