Dnes vypuknou krajské a senátní volby. Víte, jak v nich volit?

Prezident České republiky Miloš Zeman vyhlásil termín konání voleb do krajských zastupitelstev na 2. a 3. října 2020. Ve stejné dny proběhne i první kolo voleb do jedné třetiny Senátu, to se týká i Přerovska a volebního obvodu č. 63. Dnes budou volební místnosti otevřené od 14 do 22 hodin, v sobotu pak od 8 do 14 hodin. Ve stejný čas pak i druhé kolo senátních voleb, ve dnech 9. a 10. října.

Volby v roce 2020 budou pro Přerovsko náročné. Volí se do zastupitelstva Olomouckého kraje i do Senátu. Ilustrační grafika

Jak volit v době COVIDové epidemie?

Voliči se nemusí obávat, že by jim jejich právo volit bylo upřeno. Parlament České republiky schválil zákon o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do zastupitelstev krajů a do Senátu v roce 2020. Tento zákon upravuje speciální možnosti pro hlasování v podzimních volbách osobám s nařízenou izolací/karanténou z důvodu nemoci COVID-19. Tito voliči nebudou moci odvolit v klasických volebních místnostech, ale právě jen některým ze způsobů podle tohoto speciálního zákona.


Jak hlasovat? 

V období COVIDovém je důležité, zda jako volič jste v karanténě s omezenými možnostmi pohybu nebo "fungujete" jako normálně. 


Pokud nemáte nařízenou individuální karanténu nebo izolaci z důvodu COVID-19, pak jsou dvě možnosti:

1) volíte v běžné volební místnosti jako obvykle a to ve dnech 2. a 3. října 2020, případně 9. nebo 10. října 2020 (pro 2. kolo voleb do Senátu). Jako u jiných voleb se dostavíte do volební místnosti a provedete volbu buď s použitím hlasovacích lístků, které jste dostali do schrány předem, nebo Vám hlasovací lístky vydají volební komisaři v hlasovací místnosti. 

2) volíte do přenosné volební schránky . Tato možnost není novinkou, ale je možná pouze ze závažných důvodů (například úraz nebo dlouhodobá nemoc), které voliči znemožňují navštívit volební místnost. Pokud požadujete volit touto cestou, požádejte obecní úřad nebo volební komisi. I vy volíte ve dnech 2. a 3. října 2020, případně 9. nebo 10. října 2020 (pro 2. kolo voleb do Senátu).


Pokud máte nařízenou individuální karanténu nebo izolaci z důvodu COVID-19, pak jsou také dvě možnosti:

1) Volíte z auta na stanovišti  (drive-in) v okrese, kde máte trvalý pobyt. Volit jste mohli ve středu 30. září 2020 v čase od 7:00 do 15:00, případně 7. října 2020 od 7:00 do 15:00 (pro 2. kolo voleb do Senátu). Adresu stanoviště naleznete na webových stránkách Olomouckého kraje. Na Přerovsku je to před letištěm Bochoř. Předevčírem tuto možnost v Olomouckém kraji využilo minimum voličů. 

2) Druhou možností pro voliče v karanténě je volba do zvláštní přenosné volební schránky . Musíte se nahlásit svému krajskému úřadu na speciální telefonní lince. Telefonní číslo a termín, do kdy se nahlásit, najdete na webových stránkách kraje. Volíte standardně ve dnech 2. a 3. října 2020, případně 9. nebo 10. října 2020 (pro 2. kolo voleb do Senátu).


Jste-li v pobytovém zařízení (například domov důchodců, léčebna dlouhodobě nemocných) uzavřeném hygienickou stanicí z důvodu COVID-19? 

Jde o důležitý případ provedení volby, který se může s ohledem na vývoj epidemiologické situace týkat mnoha spoluobčanů. V tomto případně Vás speciální komise sama navštíví. Volíte dne 1. nebo 2. října 2020 (dle možností komise), případně 8. nebo 9. října 2020 (pro 2. kolo voleb do Senátu).

Detailní informace o průběhu a organizaci voleb najdete na stránkách Ministerstva vnitra ČR. Pro volby v každém případě nezapomeňte mít u sebe k prokázání totožnosti občanský průkaz nebo cestovní pas.


Na Přerovsku je o vítězi senátních voleb podle sázkařů jasno: senátorkou bude opět Jitka Seitlová

Přerovský Rej.cz již informoval o tom, že sázkaři mají jasno: Jitka Seitlová má křeslo v Senátu jisté na dalších šest let. Dlouholetá politička a bývalá úřednice Jitka Seitlová je podle sázkových kanceláří jasnou favoritkou senátních voleb na Přerovsku. Kurz na její vítězství je 1:1.5. Současná senátorka vyhrála všechny volby do Senátu, kterých se zúčastnila, a také letos na podzim je podle bookmakerů jisté, že dalších šest let bude sedět v Senátu.

Ostatní kandidáti mají šanci uspět mnohem menší. Podle kurzů iFortuna má jako druhý po Jitce Seitlové největší šanci bývalý přerovský primátor za ČSSD Jiří Lajtoch, kurz na jeho vítězství byl 1:3,5. Jiří Lajtoch byl soudem zbaven obvinění a šance uspět v senátních volbách je pro něj velkým politickým comebackem. 

O něco méně pak věří bookmakeři Petrovi Vránovi, radnímu města Přerova a náměstkovi hejtmana Olomouckého kraje za ANO 2011. Na vítězství Petra Vrány je kurz 1:4. Šance mu může zvýšit fakt, že na rozdíl od minulého kandidáta do Senátu za ANO 2011 má i podporu premiéra Andreje Babiše (ANO 2011). Předseda hnutí ANO v minulých senátních volbách v roce 2014 dal polibek smrti Antonínovi Prachařovi, tehdejšímu ministrovi dopravy za ANO, když jeho kandidaturu do Senátu veřejně kritizoval a doporučoval mu soustředit se na práci v resortu dopravy. 

Jitku Seitlovou podporuje v kampani za udržení křesla v Senátu předseda KDU-ČSL, bývalý ministr zemědělství ve vládě Bohuslava Sobotky, Marian Jurečka z Rokytnice u Přerova. "Volte jistotu. Zvolte toho, kdo vás nezklame!", hlásá plakát s Jitkou Seitlovou. Zdroj foto: FB Jitky Seitlové



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker