Sázkaři mají jasno: Jitka Seitlová má křeslo v Senátu jisté na dalších šest let

Dlouholetá politička a bývalá úřednice Jitka Seitlová je podle sázkových kanceláří jasnou favoritkou senátních voleb na Přerovsku. Kurz na její vítězství je 1.50. Současná senátorka vyhrála všechny volby do Senátu, kterých se zúčastnila, a také letos na podzim je podle bookmakerů jisté, že dalších šest let bude sedět v Senátu.

Jitku Seitlovou podporuje v kampani za udržení křesla v Senátu předseda KDU-ČSL Marian Jurečka z Rokytnice u Přerova. "Volte jistotu. Zvolte toho, kdo vás nezklame!", hlásá plakát s Jitkou Seitlovou. Zdroj foto: FB Jitky Seitlové

Jitka Seitlová se poprvé rozhodla kandidovat do Senátu hned po jeho vzniku v roce 1996. Od té doby vyhrála všechny senátní volby. V roce 2002 i 2014. Pouze v roce 2007 a 2008 vyhrál senátorský boj tehdejší přerovský primátor Jiří Lajtoch. Jitka Seitlová si totiž vzala vysoký úřednický post zástupkyně veřejného ochránce práv v Brně a do Senátu tehdy nekandidovala.

Do Senátu se Seitlová vrátila z Brna až v roce 2014, tehdy bez potíží porazila Antonína Prachaře (tehdy za hnutí ANO). Jenže Prachařovi boj o Senát zkomplikoval předseda hnutí Andrej Babiš, který jeho kandidaturu do Senátu veřejně zkritizoval, čímž dal Prachařovým šancím na úspěch polibek smrti. 


Naději má Lajtoch a Vrána, ostatní jsou mimo hru

Právě bývalý senátor a primátor Jiří Lajtoch, kandidát za ČSSD, je podle sázkařů po Seitlové druhým nejpravděpodobnějších vítězem senátních voleb s kurzem 3.50. Takto vysoký kurz už ale naznačuje, že šance na vítězství jsou prachbídné a Jitka Seitlová se nemusí bát konkurence. 


Podobně je na tom v pořadí kurzů třetí nejslibnější kandidát Petr Vrána. Náměstek hejtmana Olomouckého kraje a přerovský radní kandiduje s podporou premiéra Andreje Babiše ale ani jako člen vládního hnutí ANO nemusí mít velké šance, pokud ho voliči ANO nepodrží v případném druhém kole. Sázkaři na něj vypisují kurz 4.00.


Ostatní kandidáti v senátním volebním obvodu č. 63 jsou už podle bookmakerů vyloženě bez naděje. 



Letošní volby do Senátu se uskuteční ve dnech 2. a 3. října, spolu s volbami do zastupitelstva Olomouckého kraje. Pokud někdo z kandidátů nezíská více než polovinu hlasů, postoupí dva s největším počtem hlasů do druhého kola. To se uskuteční 9. a 10. října. Ve druhém kole mají silnou podporu zejména kandidáti KDU-ČSL, jelikož mají disciplinované voliče, kteří přijdou k volbám znovu i další víkend po „hlavních“ volbách. 

Senátorské křeslo získá kandidát, který v tomto druhém kole obdrží více hlasů. Je přitom lhostejné, kolik voličů k urnám dorazí. To je také veliká výhoda senátorky Seitlové. Pouze větší volební účast ve druhém kole senátních voleb by mohla její šance ohrozit. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker