Šokující krok: Petr Vrána ve Sněmovně jako poslanec skončí, jde do boje o Senát

PŘEROV - Známý přerovský politik Petr Vrána dnes oznámil, že se bude ucházet o křeslo v Senátu. O jeho kandidatuře kolovaly Přerovskem spekulace už delší dobu. Dnes potvrdil roli regionálního favorita hnutí ANO. Boj o křeslo senátora vyvrcholí volbami 2. a 3. října.

Petr Vrána je zkušený komunální politik. Jako lídr kandidátky dovedl hnutí ANO k vítězství v Přerově už v roce 2014. Od té doby je Vrána přerovským zastupitelem a radním. V komunálních volbách v roce 2018 získalo ANO v Přerově 24,34 %. Foto: archiv

Dobrovolně se vzdal poslaneckého křesla 

Petr Vrána právě dnes oznámil, že končí jako poslanec. (Jeho prohlášení citujeme níže.) Ve Sněmovně pracuje od roku 2017, kdy uspěl v parlamentních volbách. Předčasné volby na obsazení Vránovy uvolněné pozice se naštěstí konat nemusí, jako tomu bylo například v roce 2007 kvůli paní Jitce Seitlové, která se tehdy vzdala funkce v Senátu. Do prázdného křesla po Vránovi usedne ve Sněmovně náhradnice Blažková Irena, ostřílená starostka obce Vranovice-Kelčice.  

„Nechci alibisticky hrát na jistotu, že když mi Senát nevyjde, zůstanu aspoň poslancem. Politika pro mě nikdy nebyla způsobem živobytí. Chci do klání o Senát jít naplno. Ne brát peníze za poslaneckou funkci a přitom reálně dělat kampaň, to není můj styl,“ řekl dnes Vrána redakci Rej.cz.  


Kdo je Petr Vrána? Z přerovské chemičky do politiky 

Petr Vrána je známá přerovská osobnost, kterou spíše než politický exhibicionismus charakterizuje tah na branku. Na rozdíl od mnoha „kluků a holek z plakátů“, pro které je politika jediným výtahem k moci a penězům, se Vrána osvědčil i v soukromém sektoru. Pracuje v přerovské chemičce Precheza, která patří do Babišova holdingu Agrofert a jde o nejvýznamnější přerovskou firmu, která ani v současné krizi narozdíl třeba od Meopty nepropouští. Ve fabrice Precheza má Vrána na starost zahraniční byznys firmy, konkrétně západní Evropu a trhy v Africe.  

„Už jako poslanec jsem se z pozice v obchodním týmu Prechezy částečně stáhnul, ale pracuji pro firmu pořád. Upřímně, kdybych civilní zaměstnání opustil úplně, asi by mi – lidově řečeno – brzo hráblo. Vysoká politika je náročná věc časově i psychicky. Neztratit tam hlavu a ještě něco dokázat je těžké. A dělat politiku bez možnosti prosazovat konkrétní věci pro Přerovsko pro mě nemá smysl. Jako člen Parlamentu za hnutí ANO mohu pomáhat více než někde z opozičních lavic. To je prostě fakt, jsme ve vládě, máme premiéra i důležité ministry, máme hejtmana, beru to pragmaticky,“ nechal se slyšet Vrána.

Mezi jeho priority patří řešení dopravy v regionu. Chce také dál pokračovat v „lobování“ za zájmy kulturní sféry a sportu. Na dnešním tiskovém brífinku dále uvedl, že chce v rámci legislativních procesů pomáhat seniorům.


Za Vránou stojí i lídr hnutí Andrej Babiš

Šance na výhru Petra Vrány v boji o Senát zvedá skutečnost, že patří mezi „Babišovy děti“ a „Šéf“ za ním stoprocentně stojí. Do hnutí ANO vstoupil jako jeden z prvních v Olomouckém kraji. Neměl by se proto opakovat trapas z roku 2014, kdy tehdejšího kandidáta hnutí ANO, exministra dopravy Antonína Prachaře, těsně před konáním voleb Andrej Babiš potopil. Nejen že ho nikdy oficiálně nepodpořil, ale těsně před volbami dokonce prohlásil, že by se Prachař měl věnovat ministerstvu dopravy a neřešit Senát. Tím zhatil Prachařovu naději na vítězství, které měl přitom skoro jisté. Voliči ANO tehdy Babiše poslechli a do Senátu se na dalších 6 let dostala zase Jitka Seitlová (Strana Zelených, KDU-ČSL). 

  „S panem premiérem máme korektní vztahy, pracovně podle mě velmi dobré. Kandidaturu jsem s ním předem probral. Nejsem neřízená střela, jako manažer vím, že bez týmové podpory se do takových akcí nedá jít. Já ji mám a nechci zklamat,“ zdůraznil Vrána. 

Podle něj je výhodou silné strany, kterou zastupuje, možnost lobovat za Přerovsko v Praze s reálnými výsledky. Posun v řešení obchvatu Přerova je jedním z důkazů, že Vrána (doufejme) nemluví do větru.


Z prohlášení Petra Vrány na tiskové konferenci hnutí ANO konané 15. června 2020:

„Vzdávám se k 31.červenci 2020 mandátu poslance Parlamentu ČR. I přes to, že jsem mohl počkat na výsledky voleb a složit mandát poslance až v případě úspěchu volby do Senátu, činím tak nyní.

Jsem přesvědčen, že jako člen Senátu mohu být ještě více prospěšný pro náš region.

Nyní jsem poslancem ve Sněmovně za vládní stranu hnutí ANO a vím, jak je pracné a složité vytvářet novou legislativu. Senát se často stává místem, kde jsou z principu odmítány pracně vytvářené návrhy zákonů a to jen z důvodu, že jsou z dílny vládnoucí koalice.

Nechci, aby Senát v budoucnu účelově zdržoval nebo vracel takové důležité návrhy, jako je například zákon o urychlení výstavby dopravní infrastruktury nebo novela zákona o podpoře sportu. Proto kandiduji do Senátu, aby pomohl urychlit přijímání prospěšných a důležitých zákonů.“


Profil  

Petr Vrána se narodil 4. ledna 1975 v Přerově, kde absolvoval střední průmyslovou školu. Vystudoval ekonomii na Vysoké škole báňské v Ostravě a na Slezské univerzitě v Opavě. 15 let pracoval v přerovské chemičce, kde byl zodpovědný za zahraniční obchod.

V roce 2012 se stal jedním z prvních členů hnutí ANO. Od roku 2017 je poslancem Parlamentu ČR a v roce 2019 byl zvolen náměstkem hejtmana Olomouckého kraje pro oblast sportu a kultury. Do jeho kompetence spadá také podpora ochrany památek.

Petr Vrána rád lyžuje, hraje tenis, chodí na vysokohorské tůry a navštěvuje divadla. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker