Přerov je dobré místo k životu. Ale záleží na nás – na lidech

Špatná doprava, nepřizpůsobiví občané, neschopní politici a dostavba dálnice zablokovaná ekoteroristy. Takto vypadá Přerov podle pomlouvačů místních i přespolních. Jsou to bludy, nebo oprávněná kritika? Zamyšlení Karla Vrby u příležitosti nového roku odmítá špatnou pověst města.

Mamut Tom z Čekyňského kopce hledí do budoucnosti Přerova. Jaká asi bude? Zaslouží si město pomluvy nebo jsme na něj jen málo hrdí? Zdroj foto: Přerov.eu

Špičkové dopravní spojení

Nemáme kousek D1 a centrum města bývá ucpané dopravou. Tak to ve městech ale bývá, mnohde jsou na tom hůř. Přerov sice stále čeká na dokončení obchvatu a zbývajícího úseku D1, které blokují ekologičtí aktivisté, ale pohodlné dálniční spojení na Ostravu je hotovo.

Vloni dostavěná estakáda mezi Přerovem a Předmostím a nový kruhový objezd na stejném místě zásadně ulevily dopravně sužovanému městu. Letos má pokročit stavba průpichu.

Luxusní spojení vlakem na všechny směry funguje už dávno. Pomalu se navíc blíží doba rychlovlaků.  

Cyklisté si také stěžovat nemohou. S trochou dobré vůle by mohl být Přerov brzy stejným rájem cyklistů, jako je nizozemský Amsterodam.  

Doufejme, že se vše bude dál zlepšovat, ale už dnes si Přerov nezaslouží být kritizován za špatnou dopravní situaci. S výjimkou D1.

Vysokorychlostní trať vedle historického viaduktu nedaleko Lipníka nad Bečvou. V pozadí hrad Helfštýn. Zdroj vizualizace: Správa železnic.


Silné firmy, vzdělávání, vlastní vodovody i kanalizace

V Přerově stále působí špičkové firmy jako Meopta, Precheza, PSP Machinery, PSP Engineering, PSP Pohony, Metso, Sezako, pivovar Zubr, Karat Software, Olympus a mnoho dalších velkých i menších podniků. S českým i zahraničním kapitálem. Mezi nimi jsou vyspělé firmy s vlastním vývojem - nejsou tu jen překupníci s asijskými výrobky. Velké firmy doplňují stovky šikovných živnostníků a malých firem.  

Město chce nově podporovat začínající podnikatele a inovace. Vloni začala stavba inovačního centra v ruině Blažkova domu přímo v centru města. Přes všechnu závist funguje v Přerově soukromá Vysoká škola logistiky se stovkami studentů, dále kvalitní střední školy, základní školy, mateřské školy a zájmové organizace, veřejné i soukromé. Například Klub Dlažku nám závidí po celé republice.

V Přerově jsme si nenechali zprivatizovat vodárenství a prodat je do ciziny. Vodovody a kanalizace Přerov jsou tak zcela ve vlastnictví měst a obcí Přerovska. V Prostějově nebo Olomouci to štěstí lidé neměli. Také přerovské Technické služby jsou v majetku města. Obě firmy zaměstnávají mnoho místních lidí.

Přerov navzdory kritikům prostě není tupým skladištěm s hordami pobíračů sociálních dávek. Vážit bychom si měli každého solidního podnikatele, který platí daně a zaměstnává zdejší obyvatele.

Meopta je globální firma, působí ve dvou technologicky pokročilých centrech – v České republice a zároveň ve Spojených státech amerických. Foto: Meopta 


Překrásné okolí, úchvatná krajina, kulturní památky a život

Přerov už nyní platí za město zeleně. Máme udržovaný park Michalov, krásnou řeku (a cyklostezku) Bečvu. Zdá se, že lužní les Žebračka suchem nezemře, i díky tomu, že město jej vloni začalo zavodňovat.  

Nemáme zas tak špatné politiky. Škoda jen, že si neumí poradit s bobrem, který likviduje stromy na Velké i Malé laguně a kterého chrání úřady.   

A co teprve širší okolí města! Moravská Brána s dominantou Helfštýna, lesy a kopce kolem Čekyně, Žeravic, Vinar a dál směrem do Oder - to už je krajina Nízkého Jeseníku neuloupená davy turistů. Nabídka je široká a všechnu tu krásu máme na dosah.

Samozřejmě, že jsou ve městě a okolí i nepěkná místa. Špatně je na tom zejména vylidněné centrum. Namísto dříve pulsujícího živého náměstí je to místo duchů.

V roce 2020 začalo současné vedení města Žebračku zavodňovat. Podle města Přerova jsou další práce v plánu. Pro první záchranné kroky stačila i nepatrná opatření. Na fotografii je patrný obnovený přítok vody pod cestou. Foto: město Přerov. 


Blíží se volby

Nelze ze všeho vinit ani za vše chválit politiky. Každopádně letos na podzim jim vystaví voliči vysvědčení v komunálních volbách. Budou u volebních uren rozhodovat spíše emoce, nebo fakta? To se dozvíme už brzy.

Na Reji se můžete těšit na seriál článků „Hra o primátorský trůn“, ve kterých budeme rozebírat kandidující strany a jejich lídry.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker