Park Michalov už zdobí letničky: pestrobarevné voskovky, salvie, kany i lobelie

Michalov už zkrášlují letničkové záhony, které zdobí hlavní osu parku a květnici. K vidění jsou voskovky v různých barvách, okrasné kopřivy, salvie, kany, jiřiny, lobelie a jiné druhy květin. V Michalově díky uvolnění hygienických je opět v provozu restaurace s výborným pivem a pokrmy.

Michalov opět zdobí krásné květy letniček. Foto: Přerov.eu

Na jaře je od května otevřen rovněž skleník, který letos nabízí svým návštěvníkům nebývalou podívanou na exotickou agáve obecnou, která kvete jen jednou za život a pak umírá, takže příležitost vidět ji v květu je jen krátkodobou záležitostí. Park Michalov díky péči města Přerova vykvétá do této krásy již každoročně. 


Pak byl původně lesem

Pojmenování " Michalov" je tradičním názvem pro tuto oblast. Jeho odvození je buď ze jména údajného majitele lesa, klášterního kostela svatého Michala na Šířavě, nebo i podle kapličky nebo sochy sv. Michala při cestě do Žebračky.

Park byl založen v roce 1904 přeměnou bývalého lesa, podle plánů významného zahradního architekta Františka Thomayera. Jde o nejstarší a nejrozlehlejší okrasný sad města Přerova. Přežil devastaci v dobách komunistického režimu, kdy od 70. let 20. století chátral. Zmizela dětská železnice, historická mobiliář, zanikla také mezinárodně známá alpínka. Park má město Přerov opět ve správě od roku 1989. 


Obnova parku pokračuje od roku 1989 do současnosti

Dnes již opět pestré květinové záhony, bezvadně zastřižené trávníky, průzračně čistá voda fontány i pečlivě umetené chodníky lákají Přerovany  i návštěvníky města k procházkám a odpočinku.

Součástí parku je zahradní restaurace, altán pro promenádní koncerty, bufet, 3 dětská hřiště a volná travnatá plocha pro kolektivní míčové hry. Parkem prochází také vydařená naučná stezka s názvem "Přerovským luhem". Po ní lze putovat skrze Žebračku či kolem přerovských Lagun. 

Park byl také prohlášen významnou mykologickou lokalitou, kterou sledují mykologové z nedaleké stanice a už zde zaznamenali výskyt několika unikátních druhů hub. 



Park Michalov je díky své kráse a hodnotě také kulturní památkou. Foto: Kudyznudy.cz


Nově otevřený skleník láká na exotické rostliny. Foto: Technické služby města Přerova



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker