Blažkův dům v centru Přerova se začal opravovat. Vznikne v něm zázemí pro inovace a podnikání

Pro objekt se dříve nemohlo najít využití a chátral. Nyní jej čeká 480 kalendářních dnů rekonstrukce. Na místě opuštěného a zchátralého Blažkova domu vznikne za 72 milionů korun zázemí pro podnikatele a rozvoj inovací na Přerovsku. Historická fasáda domu má být v maximální možné míře zachována a to za současné moderní revitalizace i nové přístavby.

V minulých letech objekt chátral a předchozí vedení města nebylo schopno zajistit pro objekt využití a peníze na související rekonstrukci. Foto zdroj: prerov.eu

Projekt počítá i s vybavenou dílnou, kterou budou moci za úplatu podnikatelé podle oboru svého byznysu využívat

Zástupci města Přerova a Olomouckého kraje se shodli, že by se dům, který stojí 140 let na rohu mezi Masarykovým náměstím a Bratrskou ulicí, mohl přebudovat na takzvaný inovační hub. Dva roky se politici a úředníci na plánovanou rekonstrukci připravovali a ve středu 25. srpna byl objekt předán Přerovské stavební společnosti, která tu bude pracovat až do prosince příštího roku.

„V závěru roku 2023, nebo na začátku toho dalšího, tu plánujeme otevřít coworkingový prostor pro nezávislé profesionály nebo lidi, kterým nevyhovuje práce z domova. Součástí budou kancelářské prostory s nábytkem i technikou a také zasedací místnosti,“ řekl přerovský primátor Petr Měřínský (ANO).

Ještě v loňském roce muselo město Přerov při silné větru vydávat varovné zprávy o tom, že z tzv. Blažkova domu padají ze střechy tašky. Ruinu nedokázala opravit a najít pro smysluplné využití minulá vedení přerovské radnice. Po dvou letech příprav se to povedlo až současnému vedení města Přerova. Foto: MMPr


Město Přerov uspělo s žádostí o dotaci

Má tu být třeba vrtačka, bruska, řezačka plastů, gravírovací a řezací laser, 3D tiskárny či programovatelný šicí stroj. „Za bourací práce, rekonstrukci a vybavení kanceláří i dílen zaplatíme 72 milionů korun, z Ministerstva průmyslu a obchodu nám byla přiznána dotace ve výši 36 milionů,“ zmínila primátorova náměstkyně Hana Mazochová (ANO). 

Rekonstrukci domu provádí Přerovská stavební společnost, která kvůli opravě musela zabrat i vedlejší parkoviště, které je teď veřejnosti uzavřeno. Kromě toho si firma pronajala od města i vedlejší dům, v němž na přechodnou dobu zřídí zázemí pro stavbu. 

Blažkův dům nese název podle perníkáře a voskaře Josefa Blažka, který v roce 1881 nechal na náměstí postavit dům, v němž kromě jeho výrobny sídlila postupně také prodejna rakví, písárna továrny na hnojiva, cukrářství, prodejna módního zboží i pohřební ústav. Po druhé světové válce byl v domě výbor komunistické strany a ten vystřídal poslední nájemník – Vojenská správa. Když objekt opustila, nenašlo pro něj město žádné další využití, za údržbu nevyužitého domu ale platilo ročně asi 50 tisíc. 


Kvalitní zázemí v Přerově chybělo, díky hubu se oživí i centrum města

Podobná infrastruktura v Přerově dosud chyběla, což město znevýhodňovalo. Podobné služby přitom mají už řadu let nejen v Olomouci ale také v menších městech po celé Moravě. "Máme na čem stavět a neměli bychom se bát do podobných projektů investovat", uvedl na adres záměru Petr Měřínský (ANO), primátor města Přerova v rozhovoru pro Přerovský Rej. 

"Projekt je zaměřen zejména na vytváření a trvalou podporu inovačního a podnikatelského ekosystému v přerovském regionu. Cílem projektu je vybudovat inovační infrastrukturu (inovační hub), která bude poskytovat kvalitní zázemí, prostory a sdílenou podporu pro zasídlení firem a poskytování inovačních služeb firmám a také městům a obcím, nevládnímu neziskovému sektoru, vzdělávacím a výzkumným organizacím. Inovační hub je tak ve své podstatě jednotné místo pro všechny zainteresované subjekty v regionu, nejen pro zájemce o podnikání, ale i pro střední školy nebo firmy, které chtějí např. v rámci vlastního vývoje a testování nového produktu nebo služby napojit na vysoké školy, výzkumné organizace nebo třeba na investory či potenciální dodavatele", sdělil dříve Přerovskému Reji primátor Měřínský. 

Nedílnou součástí nového inovačního hubu v Přerově bude tzv. atraktivní cowork, sdílený prostor. Zdroj: město Přerov



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker