Stomilionová přestavba EMOSu probudila kontroverzní reakce

Město Přerov se pustilo do řešení dlouhodobého problému. Radní udělali další krok k proměně nevzhledné a špatně využívané budovy "EMOS" na hlavním náměstí TGM. O rekonstrukci se desítky let jen mluvilo. Když se konečně daly věci do pohybu, vzbudilo jednání města přinejmenším zdvižená obočí daňových poplatníků. Město budovu koupilo a nyní zveřejnilo jak bude vypadat po opravě. Přinášíme našim čtenářům další obrazový materiál a názor na věc.

Schodiště na čele budovy je zřejmě největším rozdílem oproti současnému "kvádru". Podle kritiků je stavba stále stejná nijak zásadně městské centrum nezmění. Foto: Anagram&Gruppa

Přerov není špatné město, jen má těžké problémy

Když se řekne Přerov, hanlivě se někdy dodává "Vepřov". Takové označení si však naše město rozhodně nezaslouží. Pravdou nicméně zůstává, že se politikům ve vedení města už dlouhou řadu let nedaří dělat pro město zásadnější akce. Zřejmě nejhorší doba byla za vlády primátora Vladimíra Puchalského, který za Společně pro Přerov šéfoval městu v letech 2014 - 2018. Jednou z nejtrapnějších kauz byla snaha vystavět na Velké Laguně vodní lyžování. Nedařilo se ani řešit dostavbu D1. Místo efektivního jednání s ministerstvy a lobbisty rozvěsilo město plakáty s mobilním číslem na šéfa neziskové organizace Děti Země, Miroslava Patrika, asi v domnění, že palčivý problém místo primátora vyřeší telefonáty nespokojených občanů. Trapné nebo ostudné? Voliči rozhodli jasně a poslali Společně pro Přerov do opozice. 


Doma není nikdo prorokem. Nevzali si politici moc velké sousto? 

Od roku 2018 vede okresní město koalice ANO (v čele s primátorem Petrem Měřínským), ODS a dvou zastupitelů za KDU-ČSL+TOP09. Po téměř třech letech jejich působení je patrné, že za sebou zanechají jinou stopu. Otázka na voliče a občany bude stejná jako na předchozí lídry města: ocení jejich aktivitu podporou ve volbách? Ty se konají za rok a půl. A je již dnes zřejmé, že o jejich výsledku rozhodne i největší investice města Přerova posledních let: přestavba budovy EMOS. 

Podobně jako nedostavěná D1 se neřešily ani budovy v majetku města. Ty dříve chátraly a některé jako Blažkův dům začaly doslova padat na hlavu kolemjdoucích. Zrovna tento objekt má asi štěstí, má se opravit a bude v něm zázemí pro inovace a podnikání. Neřešený zůstává další relikt minulosti, Strojař, ten město hlídá před nastěhováním bezdomovců a tráví si dále hlavu, co s tím. 

Město se však pustilo do ještě jednoho, mnohem složitějšího a ambicióznějšího, projektu. Odkoupilo budovu EMOSu na náměstí TGM a chystá rozjet její rekonstrukci. Prvním krokem je návrh nové podoby budovy. Ten nedávno město zveřejnilo. Podívejme se na další skicy a podrobnější náhledy budoucí tváře dominanty přerovského hlavního náměstí.  


Najdete 10 rozdílů? Nula od nuly pošla. I tak hodnotí občané města novou podobu EMOSu

Podívejme se na další návrhy od vítěze soutěže o architektonický návrh nové podoby dominanty historického přerovského náměstí TGM. 

Obludná budova hyzdí centrum města v nezměněné podobě po více než 50 let. Drtivá socialistická architektura nebere ohledy na nikoho. Takto bude vypadat další desítky let. Přinese městu slibovaný prospěch?



V čem je rozdíl? Podle vedení města a vítězů soutěže o architektonický návrh přestavby "EMOSu" bude budova moderní, skoro polovina úředníků se do ní přesune, oživí se tím centrum města. Podle kritiků jsou rozdíly oproti současnému stavu objektu minimální. "Krabice z umakartu se promění v krabici ze skla, kterých je všude víc, než dost... skoro bych řekl, že ta původní podoba má více stylu, než ta skleněná masa," komentoval na Facebooku návrh Nathaniel Filip. Jiní uživatelé hodnotí návrh příznivěji a přejí městu, aby s přestavbou uspělo.



Nové podobě EMOSu dominuje externí schodiště. To učarovalo mj. náměstkovi hejtmana Olomouckého kraje a přerovskému radnímu Michalovi Záchovi (ODS): „Líbí se mi, že jsou na nejviditelnějším místě, tedy přímo na fasádě. Nabourává to monumentalitu nemovitosti a schody jsou zároveň spojujícím prvkem, který prochází skrz celou budovu a chrání kanceláře před přímým sluncem.“


Podle autorů návrhu má budova pomoci probudit nejen život lidí v polomrtvém centru města. Cílem je i "posílit biodiverzitu", k čemuž má dopomoci zelená střecha opraveného objektu. 






Interiéry nového objektu působí sice moderně ale v ničem nepřekvapí. Budova má sloužit především magistrátním úředníkům a politikům. V nejvyšším patře má mít reprezentativní zázemí přímo vedení města v čele s primátorem. Úředníků má nyní město Přerov přes 320. Pokud by se z nich skutečně asi 160 přestěhovalo do opravené budovy, která má nabízet 6 pater kanceláří, vychází to v průměru 27 osob na patro. 



Primátor Přerova Petr Měřínský (ANO) považuje vítězný návrh za nejlepší, byl i jeho favoritem. Říká: „Vznikne tu moderní a hezká budova, která se stane zajímavou dominantou náměstí. Nemá to být jen sídlo úřadu, ale i místo, kde se budou Přerované potkávat a kam budou rádi chodit. Celkově by měla tato nová podoba přispět k oživení centra města.“

Za zpracování kompletní projektové dokumentace zaplatí Přerov slušných 18 milionů korun. Cenu rekonstrukce odhaduje město na 130 milionů. Podle oslovených expertů se cena může razantně navýšit, s tím, že u rekonstrukcí bývá často mnohem těžší kalkulovat přesné náklady dopředu. Město bude mít každopádně těžkou práci. 

Jak hodnotíte novou podobu stavby právě vy? Pište své názory prerov@rej.cz nebo na Facebook



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker