Přerov startuje důležité investice. Město má zdravé ambice a chce se rozvíjet

Pozitivní zprávy nejen pro všechny občany Přerova ale i pro podnikatele a investory v něm přinesly události posledních měsíců. Navzdory pandemii se současnému vedení města díky odpovědnému hospodaření podařilo naplánovat a v závěru loňského roku prosadit do rozpočtu financování důležitých projektů, které byly v minulosti odkládány nebo dlouhodobě neřešeny. Město má ambice se rozvíjet a po letech spíše omezených akcí rozjíždí i významné projekty.

Přerov chce růst. Připraveny jsou rekonstrukce komunikací a budov, investice půjdou i do ekologie a vylepšování životního prostředí ve městě. Ilustrační foto

Dokončování započatých akcí a rozjezd nových projektů

V Přerově se bude i letos budovat, opravovat a vylepšovat za desítky milionů korun. „Kromě toho se dokončí investice z loňského roku, které byly buď už započaté, nebo připravené k realizaci. Budou se například vyměňovat parkety v Městském domě, předáme dětem zrekonstruované školní hřiště U tenisu, převezmeme zmodernizované školní budovy,“ nastínil rozpracované akce přerovský primátor Petr Měřínský (ANO).

Připraveny jsou rekonstrukce komunikací a budov, investice půjdou i do ekologie a vylepšování životního prostředí ve městě. 


Hlavní přerovské centrum, Masarykovo náměstí, čeká letos hned na dvě opravy

Prioritním úkolem v oblasti nemovitostí města je připravit k opravě dva domy na Masarykově náměstí, které od sebe dělí šedesát metrů a téměř sto let. Zástupci města chtějí postupnými opravami oživit původní centrum Přerova.

První budovou je takzvaný Blažkův dům, který tu bez zásadnějších rekonstrukcí stojí od roku 1881, a teď v něm má po generální citlivé opravě vzniknout zázemí pro začínající podnikatele, tzv. inovační hub. „V tuto chvíli se připravují podmínky pro výběr zhotovitele stavebních prací, který zajistí opravu domu, jenž nepřijde o svůj dobový ráz. Do rekonstrukce a vybavení půjde zhruba 80 milionů korun, na investici žádáme dotaci z evropských zdrojů,“ řekl primátor Měřínský.

V interiéru opraveného starého domu vznikne do roku 2023 coworkingový prostor pro nezávislé profesionály nebo lidi, kterým nevyhovuje práce z domova – ti všichni tu za předem sjednaných podmínek mohou vykonávat svou běžnou práci. Součástí budou kancelářské prostory s nábytkem i technikou – a k nim má patřit i zasedací místnost pro dvacet lidí, větší prostor pak nabídne konferenční sál pro šedesát osob, který se může příčkou rozdělit na dva menší sály. Bude tu i vybavená dílna, kde má být třeba stojanová vrtačka, bruska, řezačka plastů, gravírovací a řezací laser, 3D tiskárny či programovatelný šicí stroj. Více o celém projektu na podporu inovací si přečtěte ZDE

Nedílnou součástí nového inovačního hubu v Přerově bude tzv. atraktivní cowork, sdílený prostor. Zdroj: město Přerov

Druhá nemovitost s ještě náročnější budoucností je pověstný "EMOS". Budova s brutální architekturou stojí od šedesátých let 20. století na adrese náměstí TGM 16 a Přerované ji znají právě pod názvem Emos. Objekt s architekturou typickou pro socialistické stavby bude přeměněn na sídlo magistrátu jednadvacátého století - letos tedy zatím jen „na papíře“. „Máme za sebou workshop s pěti ateliéry, které jsme vybrali. Do konce ledna nám architekti představí své návrhy, jak by objekt mohl vypadat – a my se rozhodneme pro jeden z nich,“ řekl primátor Měřínský. Pokud se podle něj nic „nezadrhne“, mohl by se návrh dostat z papíru do reality už v příštím roce.

Náročným cílem je například kompletní rekonstrukce dvou budov: Blažkova domu (v řadově zástavbě – dům vlevo) a tzv. Emosu (prosklená budova) na náměstí T.G.M. Řešení Emosu, který současné vedení města rozjelo, představuje jeden z největších projektů v novodobé historii Přerova. Ambiciózní plány mají mít pozitivní efekt na oživení centra města, které v posledních letech upadlo. Foto Město Přerov


Zateplené fasády starých domů: město také bude čerpat podporu z ministerstva

Další budovou, která letos začne procházet proměnou, je cihlový třípodlažní dům na Jižní čtvrti III/1,2,3, který bude za 10 milionů 600 tisíc korun zateplen, dostane novou střešní krytinu i plastová okna, počítá se i se zateplením půdy a vnitřních prostor. Při rekonstrukci dojde k ošetření stávajícího krovu, případně výměny jeho poškozených částí.

Energetické úspory se plánují také na adrese náměstí Františka Rasche 3, kde za necelých 9 milionů zateplí fasádu a vymění okna. „Na spolufinancování těchto akcí bude využita dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Další možností ke spolufinancování je využití bezúročného úvěru, který nabízí Ministerstvo pro místní rozvoj prostřednictvím Státního fondu podpory investic - a o tento úvěr budeme žádat,“ připomněla náměstkyně Hana Mazochová (ANO). 


Nová cyklostezka, opravené chodníky, rekonstrukce lávky

Letos se počítá rovněž se stavbou dlouho potřebné cyklostezky v Palackého ulici, která přijde na 14 milionů 600 tisíc korun. V plánu je i rekonstrukce chodníků v Komenského ulici – ve směru od křížení s ulicí Čapka Drahlovského, za kterou město zaplatí 3 miliony 400 tisíc korun, na akci se odbor investic pokusí čerpat dotace. V Durychově ulici vznikne nový přechod pro chodce a proběhne rekonstrukce chodníků v ulicích Ztracená a Bratrská. 

V plánu je oprava lávky přes mlýnský náhon Strhanec u pečovatelského domu na Kopaninách za 3 miliony korun, která začne s prvními jarními dny. A do stejné lokality míří i dalších 23 milionů 600 tisíc korun na stavbu komunikace, která po celkovém dokončení propojí Kopaniny s Lipnickou ulicí – vznikne tu 220 metrů dlouhá nová silnice, která by měla Přerovanům zkrátit cestu na výpadovku směrem na Lipník. „Jde zatím jen o první etapu. V současné době probíhá výběrové řízení na tuto stavbu, jejíž součástí bude i odvodnění místa a výstavba veřejného osvětlení v trase komunikace,“ potvrdil náměstek primátora Michal Zácha (ODS).

Očekávanou investicí je rovněž částečné propojení cyklostezky mezi ulicemi Velká Dlážka a Hranická. „Náklady na stavbu cyklostezky pod železniční tratí - takzvaného „cyklotubusu“ – činí podle rozpočtu 16 milionů 300 tisíc korun, a město na stavbu získalo dotaci ve výši 11 milionů 340 tisíc,“ uvedla Hana Mazochová.


Místní části se dočkají investic do rekonstrukcí a oprav

Nemalé částky půjdou i do místních částí. V Předmostí, konkrétně v ulici Prostějovská, se bude rekonstruovat veřejné osvětlení za necelý milion, v místních částech Kozlovice a Henčlov pak za necelé tři miliony korun. V Žeravicích je na jaře v plánu oprava mostku přes Olešnici, která je již vysoutěžená za 5 milionů 900 tisíc korun - v částce je i vyčištění mostního otvoru potoka od bahnitých nánosů a náletových dřevin. „A v některých místních částech se očekává také rekonstrukce chodníků – někde i propustku a mostu – to vše v souhrnné částce 10 milionů,“ řekla náměstkyně Mazochová.


Unikátní projekt pro vodu a přírodu v Předmostí: po desítkách let zmaru ožila naděje 

Předmostí by si pak mohlo letos připsat ještě i jednu zajímavou a dlouhé roky požadovanou investici, kterou se bohužel dříve nepodařilo zvládnout.  Touto akcí je revitalizace "vodního ekosystému" v lokalitě mezi Předmostím a Dluhonicemi. Nejbližší ulice směrem do Dluhonic se příslovečně nazývá "Staré Rybníky". 

„Je zpracována projektová dokumentace a podána žádost o dotaci na revitalizaci chovného rybníku za 12 milionů 700 tisíc korun,“ nastínil náměstek Zácha (ODS). Projekt myslí i na opravu cest na jižním a západním břehu, se zpevněním těchto břehů, jejich ochranou proti bobrovi, který ničí stromy, odbahněním vodní plochy a zpřírodněním.

„O revitalizaci nás požádali členové Českého rybářského svazu, po vybudování by ale mělo místo sloužit všem Přerovanům jako pěkná odpočinková zóna,“ řekl vloni náměstek Zácha. Tzv. Pernštejnské rybníky vybudované v dobách renesance se mají dočkat obnovy dlouhodobé a v širším rámci. Letos spouštěná akce zapadá podle zveřejněných vizí propagátorů obnovy do celkové revitalizace lokality. 

Lokalita tzv. Pernštejských rybníků se má dočkat první etapy své revitalizace. Jde o komplikovaný projekt na složitém území. Současnému vedení města se nicméně podařilo projekt posunout blíže celé realizaci. Grafika: staré rybníky Přerov.


Dluhonice čekají kompenzace kvůli D1

Větší investice míří do místní části Dluhonice, kde obyvatelé vyhlížejí slíbené kompenzace za to, že v blízkosti obce povede dálnice. V plánu je rekonstrukce chodníků a s tím související doplnění parkovacích ploch za 1 milion 800 tisíc korun. Dále se tu chystá rozvojová lokalita pro výstavbu rodinných domů – na projektovou přípravu této infrastruktury putuje 1 milion 900 tisíc korun. „Budovat se má rovněž společná cyklostezka pro cyklisty a pěší, která povede z Přerova podél areálu Prechezy až do Dluhonic. Výdaje na projektovou přípravu přijdou asi na 1 milion,“ doplnil radní pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO). V rámci kompenzací se zde má rekonstruovat i veřejné osvětlení za zhruba 700 tisíc.


Město se bude spolupodílet na stavbách ŘSD

Samostatnou kapitolu zaujímají investice, které navazují na stavby Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Statutární město Přerov například zafinancuje některé cyklostezky a chodníky podél komunikací, které se budou na území města stavět. Tím se vhodně využije činnost ŘSD aktivitou města Přerova.

„Přispějeme částkou 2 miliony korun na rozšíření stezky v okružní křižovatce u Lidlu, která se napojí na cyklostezku vedoucí k Velké Dlážce – práce by tam měly začít zřejmě už v květnu,“ informoval radní Navrátil.

Do průtahu městem, který by měl Přerovu dopravně velmi odlehčit, poputuje z městské kasy 24 milionů 700 tisíc korun. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker