Přerov chytře investuje do svého růstu. Pro podnikatele a inovátory opraví unikátní dům přímo v centru města

Město Přerov se rozhodlo pro zajímavou investici. Potřebná rekonstrukce majetku města, záchrana Blažkova doma, zajistí současně zázemí pro inovační podnikání, start-upy, pro moderní projekty s přidanou hodnotou. Od projektu, na který chce navíc získat dotaci, si přerovská radnice slibuje zvýšení atraktivity města a také udržení mladých lidí v něm. Proč město investuje do takového projektu a v čem by měly být jeho hlavní přínosy nám řekl primátor Přerova Petr Měřínský (ANO).

Nedílnou součástí nového inovačního hubu bude tzv. atraktivní cowork, sdílený prostor. Zdroj: město Přerov

Projekt v celkové hodnotě necelých 80 milionů korun zahrne kromě kompletní rekonstrukce tzv. Blažkova domu špičkově vybavené prostory. Rekonstrukce je citlivě plánována s cílem přitáhnout inovativní firmy a začínající podnikatele, kteří budou navazovat na vývoj a výzkum v regionu. Celá akce má být dokončena nejpozději v roce 2023.

Podobná infrastruktura v Přerově dosud chyběla, což město znevýhodňovalo. Podobné služby přitom mají už řadu let nejen v Olomouci ale také v menších městech po celé Moravě. "Máme na čem stavět a neměli bychom se bát do podobných projektů investovat", říká Petr Měřínský (ANO), primátor města Přerova. Přinášíme rozhovor s ním o tom, co je inovační hub a co od investice do své budoucnosti město očekává.


1. Mohl byste stručně představit hlavní smysl záměru?

Projekt je zaměřen zejména na vytváření a trvalou podporu inovačního a podnikatelského ekosystému v přerovském regionu. Cílem projektu je vybudovat inovační infrastrukturu (inovační hub), která bude poskytovat kvalitní zázemí, prostory a sdílenou podporu pro zasídlení firem a poskytování inovačních služeb firmám a také městům a obcím, nevládnímu neziskovému sektoru, vzdělávacím a výzkumným organizacím. Inovační hub je tak ve své podstatě jednotné místo pro všechny zainteresované subjekty v regionu, nejen pro zájemce o podnikání, ale i pro střední školy nebo firmy, které chtějí např. v rámci vlastního vývoje a testování nového produktu nebo služby napojit na vysoké školy, výzkumné organizace nebo třeba na investory či potenciální dodavatele.


2. Jak bude projekt financován?

Aktuálně máme podanou žádost v rámci ITI olomoucké aglomerace do výzvy zaměřené na podporu výstavby nových inovačních infrastruktur a pokud naše žádost uspěje, což budeme vědět začátkem příštího roku, získáme z prostředků Evropské unie celých 50 % z celkových způsobilých výdajů. Důležité je ovšem zmínit, že se jedná o investiční výdaje zaměřené čistě na rekonstrukci, přístavbu a vybavení technologiemi. Samotný provoz by měl být v režii Inovačního centra Olomouckého kraje.

Současná podoba dříve honosné a prestižní stavby. Dosud si Přerov nevěděl s nemovitostí rady. Nový projekt dům opraví a ještě by měl zatraktivnit Přerov pro firmy s přidanou hodnotou. Foto: město Přerov


3. Je to pro město smysluplná investice?

Město se dlouhodobě snaží podporovat podnikatelské subjekty v regionu a zároveň zde udržet nejmladší generace. Každé město obdobné velikosti bojuje s odlivem těchto mladých lidí. Naše možnosti jako města jsou ale omezené. Tohle je unikátní příležitost, jak oživit samotné centrum města, navíc prostřednictvím smysluplného projektu a ještě na to získat dotační prostředky. Byla by velká škoda si nechat tuto příležitost ujít. Obzvlášť, když se nemusí v nejbližší době opakovat. 


4. Mohl byste uvést nějaké příklady fungujících inovačních hubů?

Pro úspěšné příklady se nemusíme ohlížet do zahraničí nebo do velkých center. Stačí se podívat do Vsetína, Uherského Hradiště, Třeboně nebo dokonce Valašských klobouků. Tady všude se podařilo zprovoznit a udržet kvalitní podnikatelské inkubátory. V našem městě navíc máme specializovanou vysokou školu a v okolí množství kvalitních středních škol, funkční a aktivní Okresní hospodářskou komoru. Myslím si, že máme na čem stavět a neměli bychom se bát do podobných projektů investovat.


5. Efekty takového projekty se jistě nedostaví hned, ale začít se musí. Co podle vás budou největší přínosy tohoto projektu pro město Přerov?

Máte pravdu, časové hledisko je v tomto důležité, protože samotná investiční část potrvá určitě déle než dva roky. Plánované zahájení ostrého provozu hubu je naplánováno na léto 2023. Do té doby máme spoustu času získat pro projekt další partnery, otevřít veřejnou debatu k plánovaným aktivitám v hubu a vůbec celý projekt zapromovat, aby se přesně nestalo to, že za dva a půl roku otevřeme prázdný dům. Musí se jednat o živé centrum, to je teď pro nás a pro naše partnery z Inovačního centra Olomouckého kraje pro nejbližší dobu ta největší výzva. Věřím, že když nepodceníme přípravu a dokážeme projekt dostat mezi lidi, tak se dostaví i očekávané efekty.

Nejvíc si slibujeme od toho, že zájemce o podnikání, nebudeme muset posílat do Olomouce, ale budeme jim mix všech těchto služeb schopni nabídnout i u nás v Přerově.


6. Je podle vás město Přerov vhodné místo pro inovace, pro podnikání obecně? Co pro to současné vedení města dělá a co má v plánu dělat kromě vzniku inovačního hubu?

Nevidím důvod, proč by město Přerov nemělo být městem inovativního podnikání. Město aktivně jednalo a jedná o vytvoření průmyslové zóny v lokalitě Staré Rybníky a pokud bude zájem ze strany státu a kraje, tak jsme opět připraveni pomoci s přípravou průmyslové zóny na Přerovském letišti. 


Děkuji za rozhovor. 


Hana Něničková 



Rekonstrukcí domu bude zachován jeho historicky cenný ráz. Přibude architektonicky zdařilá přístavba, která nahradí stávající rozpadající se garáž. Na přístavbě plánuje město tzv. zelenou střechu s extenzivní vegetací. Zdroj foto: město Přerov


 Zázemí inovačního hubu v Přerově nabídne nové moderní konferenční prostory u obnoveného rohového vstupu do objektu. V přízemí vzniknou kromě sdílené recepce a kanceláří také moderní díly, tzv. fablab, s vybavením mj. pro elektrotechnické obory či špičkové 3D tiskárny. Zdroj foto: město Přerov


Druhé patro opraveného domu bude patřit klidnějšímu zázemí firem. Inovační hub chce ve městě udržet mladé firmy a pomoci odvrátit trend posledních let, kdy zejména mladí lidé i s jejich nápady město opouští. Nová povaha práce, s rostoucí digitalizací, umožní více lidem zůstat v rodné obci. S takovým zázemím to bude možné. Zdroj foto: město Přerov


Konferenční prostory budou variabilní. Inovační hub bude otevřen všem zájemcům a také toto zázemí mohou využít firmy, samosprávy, vzdělávací nebo i nevládní neziskové organizace. Zdroj foto: město Přerov



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker