Samci emu jsou ovšem na tuto obětavou péči od přírody přizpůsobeni. „Mláďata se začala líhnout 23. března a po následující tři dny se postupně vyklubalo na svět devět mladých emuů. Po strávení žloutkového váčku začínají mláďata okamžitě přijímat potravu, kterou tvoří zejména nadrobno nasekané kopřivy posypané krmným vápencem a granule pro pštrosy,“ uvádí kurátor ptáků MVDr. Jan Kirner.
První dny trávili malí emu v přístřešku, nyní již však chodí do venkovního výběhu, kde je mohou vidět návštěvníci zahrady. Od dospělých ptáků se mláďata liší zbarvením a hnědočernými pruhy na bělavém až béžovém podkladě.
Úskalí odchovu emu v našich zeměpisných šířkách spočívá v ročním období. Samice začínají klást vejce počátkem prosince a snášku ukončují přibližně začátkem února. Proto počínaje Novým rokem odebírají chovatelé vejce snesená za nemrazivé noci a skladují je při teplotě 10 °C. Starší nebo přemrzlá vejce umisťují do „emáčího“ příbytku a vyčkávají, až na ně samec počátkem února zasedne.
"Po pár dnech mu je následně vyměníme za „čekající“ vejce, která poté samec vysedí. Tentokrát jsme takto podložili deset vajec. Podkladkem nazýváme umělé vejce z 3D tiskárny, sádry, plastu, apod. Nikoliv opravdová vejce. Máme tudíž 90% líhnivost," upřesňuje tisková mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.