Kauza Bečva pokračuje v roce 2021. Na řece opět rozvinuli nornou stěnu, tentokrát kvůli pěně na hladině Strhance

Obezřetnost veřejnosti a odpovědných úřadů ohledně Bečvy a její bezpečnosti je od loňské otravy řeky kyanidem na maximálním stupni. Podle sdělení města Přerova dnes opět na řece museli zasáhnout hasiči. Tentokrát byla důvodem bílá pěna na hladině toku.

Kauza otrava řeky Bečvy potvrdila zvýšený zájem veřejnosti o bezpečnost životního prostředí. Bohužel se dosud nenašel viník ekologické katastrofy. Ilustrační foto

Bílá pěna je zřejmě přírodního původu. V jiném čase by asi zůstala bez povšimnutí

Havárie, které vloni na podzim opakovaně poznamenaly řeku Bečvu, vedou ke větší všímavosti, obezřetnosti, ale i kontrole. Dnes o půl čtvrté ráno nahlásili hasiči úředníkům přerovského magistrátu, že na hladině Strhance - před ústím do Bečvy - se nachází bílá pěna neznámého původu. „Hasiči pro jistotu postavili nad železničním mostem nornou stěnu a byly odebrány vzorky k rozboru. Nezaznamenali jsme ale žádný zápach ani úhyn ryb,“ informovala Zuzana Pecová z vodoprávního úřadu přerovského magistrátu. Jak dále uvedla, neprodleně byly informovány organizace, kterých by se znečištění mohlo týkat – a šetření aktuálně nadále probíhá. Podle všeho se ale jedná o biologické znečištění, které je v tomto období běžné. Tolik se píše v dnešním oficiálním sdělení města Přerova


Bečva je od září 2020 předmětem mediálních diskusí i politiky 

Otrava řeky Bečvy, která znamená pro Přerovany více než jen obyčejnou řeku, protože jde o přírodní tepnu celého regionu, je tématem veřejných diskuzí od září 2020, kdy řeku otrávil kyanid. Tehdy řece pomohly vydatné deště ale ještě před nimi uvolnění obrovských množství vody zadržovaných v přehradách. 

Viníka této ekologické katastrofy dosud nevypátrali. To je samo o sobě předmětem kritiky České inspekce životního prostředí, ministra životního prostředí (Richard Brabec, ANO 2011). V té době již celostátní kauza Bečva, kauza předvolebních bojů, se dostala na půdu Poslanecké sněmovny a stala se předmětem kritiky celé současné vlády České republiky (premiér Andrej Babiš, ANO 2011). 

Netrvalo dlouho a v říjnu 2020 veřejností zacloumala zpráva o oranžové látce v Bečvě. I v těchto dnech řeka pěnila - jak se vzápětí ukázalo - naštěstí neškodně. Již záhy po havárii v září 2020 se společenské klima poháněné dusivou atmosférou koronavirové pandemie dostalo do stavu, ve kterém sebemenší neobvyklý jev na řece k žene pozornost veřejnosti i složek integrovaného záchranného systému.

Následovalo několik více či méně vážně řešených afér. Žádná z nich nedosáhla škodlivosti zářijové otravy, šlo jako nyní o plané poplachy. 


Malicherné hysterické výkřiky nebo odpovědná zvýšená ostražitost? 

Situace dospěla do stavu, kdy byl zveřejněn na tomto zpravodajském webu příspěvek s názvem "Hry tajných agentů kolem Bečvy? Kauza, která ovlivní více než jedny volby". Tento příspěvek na hraně konspirační teorie sice nepřinesl nové zpravodajské informace, ale shrnul celou situaci v poněkud jiném světle.

Ano, skutečně by mohla být celá kauza zpravodajskou hrou, intrikou tajných služeb. A také nemusela. Nutno totiž dodat, že nevýhodou a současně nejsilnější stránkou konspiračních teorií je, že jako takové nejdou vyvrátit. V tom se Přerovský Rej nevyhnul pasti takových forem diskusí. 

Pak už jen s nadsázkou, dalo by se říci, Bečvu vloni o Vánocích nevyzkoušeli otužilci na tradiční akci z důvodu zákazu hromadných akcí. Důvodem byl tentokrát koronavirus, ne otrava řeky. Dnes přišla další zpráva a další zásah hasičů. Za peníze všech poplatníků daně. Samozřejmě platí i zde, že prevence je lepší než léčba. 

Nicméně kauza dnešní pěny na Strhanci dokládá, že Bečva nedává spát nikomu zainteresovanému ani v novém roce 2021. Doufejme, že se brzy najde viník zářijové otravy a že už další taková pohroma naši řeku nepotká. 


Řeky jsou vskutku tepnami krajiny. Dříve Bečva tvořila prostor pro starodávné obchodní stezky. Dnes patří mezi chráněné unikátní toky. Bez její linie by nejen Přerov nebyl Přerovem. Bečva utváří ducha Teplic, Hranic, Lipníka i dalších měst, než se za Troubkami vlije do Moravy. Ilustrační foto



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker