Koncentrace kyanidu klesly na běžné hodnoty. Bečva novým tématem volební kampaně

Podle rozborů vzorků vody z Bečvy a Moravy, které vodohospodářské laboratoře Povodí Moravy odebraly ve dnech 23. – 25. 9., klesly koncentrace kyanidu na úroveň, která by již neměla představovat riziko pro vodní a na vodu vázaná společenstva. Do veřejných debat o havárii vstupuje politika.

Záhy po objevení škody byly nasazeny norné stěny. Do akce se zapojily všechny složky integrovaného záchranného systému. Po viníkovi havárie se nadále pátrá. Nyní je Bečva i tématem volební kampaně. Ilustrační foto: PMO

Podle zprávy Povodí Moravy, státního podniku, (PMO) se situace na řece Bečvě již stabilizuje. Nejhorší má řeka a život v ní zřejmě za sebou. Do Přerova sice proud přinesl mrtvé ryby, ale život v řece není ohrožen. Totéž se však nedá říci o mnoha kilometrech toku řeky Bečvy výše proti proudu. Podle expertů bude obnova života řeky, flóry i fauny, v poškozeném úseku řeky trvat minimálně 10 let. 


Povodí Moravy hlásí normální stav 

"Z výsledků monitoringu v jednotlivých dnech jednoznačně vyplývá, že vlivem ředění a probíhajících přírodních procesů koncentrace kyanidů postupně klesaly až k hodnotám tzv. meze stanovitelnosti. K postupnému snižování koncentrace docházelo díky včasným manipulacím na jezech a zvyšováním odtoků z vodních nádrží Bystřička, Slušovice a Fryšták. Znečištění kyanidem, které postupovalo z Bečvy do Moravy, se tak podařilo dostatečně naředit. Monitoring dále ukázal, že ani další biologické a chemické ukazatele nedosahují v měřených profilech nadlimitních hodnot.

Po zvýšení odtoků z vodních nádrží přispívají ke zlepšení situace i dešťové srážky, které během pátku a soboty přecházejí přes území Moravy. Dešťové srážky navíc Povodí Moravy, s. p. využije k doplnění zásob vody v nádržích, které přispěly k likvidaci ekologické havárie", uvedlo ve svém stanovisku PMO. 


Podle některých politiků je na vině DEZA

Hledání viníka vyvolává značné emoce. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) vyloučila již v prvních dnech po havárii, že by za únikem jedu do řeky byl známý průmyslový podnik DEZA. Ve svém prohlášení to přímo odmítla i uvedená firma: "Na základě obdržené informace jsme zajistili odběr mimořádných vzorků odpadních vod vypouštěných z našeho výrobního areálu do toku řeky Bečvy a v přilehlých vodotečích: Jasenickým a Černým potokem. Také provedené analýzy prokázaly, že v našich technologiích nedošlo k žádnému úniku nebezpečných látek do toku." 

Řada lokálních politiků má na věc ovšem jiný názor. Volají po odpovědnosti vládního hnutí ANO 2011. Podle nich má být za ekologickou katastrofou právě společnost DEZA, která patří do holdingu AGROFERT. Hlasitě se ozývá například starosta obce Veselíčko na Přerovsku, Tomáš Šulák (TOP 09), který kandiduje do Zastupitelstva Olomouckého kraje za tzv. Spojence - Koalice pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL, TOP 09, Zelení, ProOlomouc). Podobnou grafiku sdílel na své Facebookové stránce také Ivan Langer, vlivný olomoucký politik a bývalý ministr vnitra za ODS. 

Zdroj: FB Tomáš Šulák 



Zdroj: FB Ivan Langer


Veřejně se k situaci vyjádřil i přímo ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO 2011). Ve svém stanovisku ministr vyzval, aby se do věci nemíchala politika. „Ekologické katastrofě, kterou otrava kyanidy v řece Bečvě bezpochyby je, se velmi intenzivně věnuje Česká inspekce životního prostředí, se kterou jsem v každodenním kontaktu. Ve spolupráci s Policií ČR nyní pátráme po původci znečištění. Věřím, že kriminalisté viníka během krátké doby odhalí a ten bude exemplárně potrestán," napsal ministr na svém twitteru. 


Zdroj: Twitter Richard Brabec


Policie aktuálně (sobota 26. 9. 2020) podle svých vyjádření identifikovala kanál, ze kterého jed do řeky putoval. Na danou kanalizaci je však údajně napojeno více vpustí a není dosud jasné, která firma či osoba za únik jedů do řeky zodpovídá.

Ve době nadcházejících krajských a senátních voleb se tak Přerovsko díky celé věci tak či onak dostává zase do hledáčku pozornosti i celorepublikových médií. Zejména opoziční politici se snaží na tématu zviditelnit. A tak i bez ohledu na přání ministra životního prostředí se Bečva stává předmětem politického boje. Doufejme, že to pro řeku nebude znamenat další škodu. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker