Hry tajných agentů kolem Bečvy? Kauza, která ovlivní více než jedny volby

Valašské Meziříčí vyslalo další varování o nebezpečí v řece Bečvě. Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje totiž vydal zprávu, že jeho příslušníci vyjeli řešit oznámení o úniku neznámé látky do řeky v Krásně nad Bečvou. Jde o skutečnou hrozbu, vyhrocené vnímání situace, nebo je za tím něco víc?

V Bečvě opět něco nehraje. Hasiči ze Zlínského kraje znovu zasahují. Divné věci se dějí i v Přerově. Jde o přirozenou lidskou reakci, nebo je za rozruchem kolem Bečvy něco víc? Ukáže to až čas? Ilustrační grafika

"Po příjezdu na místo velitel zásahu potvrdil únik neznámé látky do řeky. Hasiči odebrali vzorky vody s neznámou látkou. V době jejich zásahu však látka již z výpustku přestala vytékat. Následně na to se hasiči vrátili zpět na svou stanici. Na místě zůstala kriminální policie a zástupci odboru životního prostředí. Odebrané vzorky byly převezeny do laboratoře ve Frenštátě pod Radhoštěm," uvedli hasiči Zlínského kraje na svém Facebooku.

Město Valašské Meziříčí dále uvedlo, že "v úterý 24. listopadu došlo v místní části Juřinka k úniku dosud neznámé látky do řeky Bečvy a to z výpusti pod mostem na pravém břehu řeky, která vede z areálu bývalé Tesly Rožnov pod Radhoštěm. Na místě zasahuje Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, který zde také provedl odběr vzorků. Na základě spolupráce s vodoprávním úřadem při odboru životního prostředí města Valašské Meziříčí byla o této události informována Policie ČR..."

Starosta Valašského Meziříčí je Robert Stržínek, politik hnutí ANO 2011. 

Co se ale stalo ve skutečnosti? To neví po jednom dni vyšetřování oficiálně nikdo. Mlha se nad řekou Bečvou vznáší dál. Zdroj foto: HZS Zlínského kraje.

Kyanid před krajskými a senátními volbami otřásl regionem. Politikou cloumá dál

Vše začalo 20. září kontaminací řeky Bečvy kyanidem. Za viníka hned označila velká část široké i odborné veřejnosti firmu DEZA, která patří do holdingu Agrofert. Ekologická havárie se skutečně stala. Větším škodám zabránily deště a velká voda, jed rychle odtekl. Policie nicméně viníka dosud nevypátrala. Mnoho politiků v té době osočilo Agrofert.  Také Jitka Seitlová (KDU-ČSL) požadovala rychlou reakci Policie a ve druhém kole senátních voleb porazila Petra Vránu (ANO 2011).

Jediný, kdo se za své unáhlené veřejné obvinění Agrofertu "chlapsky" omluvil, byl poslanec Petr Gazdík (STAN). Stal se pak sice jedním z vítězů krajských voleb ve Zlínském kraji, ale skončil v opozici. Naopak hnutí ANO ve Zlínském kraji vládne. Je zde souvilost? Zřejmě nikoliv. Nicméně během té doby se problém Bečvy přenesl na půdu Parlamentu ČR a je předmětem diskusí poslanců i senátorů. Podívejme se na další případy, které letos hýbaly "kauzou Bečva".  

Blamáž, maskování skutečného viníka či dokonce hry tajných služeb? 

"Na základě rozhodnutí velitele zásahu Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje se od úterý 24. listopadu důrazně nedoporučujeme veřejnosti až do odvolání vstup do řeky Bečvy, ani koupání zvířat či jakýkoliv odběr vody...," prohlásilo město Valašské Meziříčí na svém webu. Více zatím nikdo neví. 

Podobně jednalo město minulý měsíc a prohlásilo, že "...na základě rozhodnutí velitele zásahu Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje se od úterý 27. října důrazně nedoporučuje veřejnosti až do odvolání vstup do řeky Bečvy, ani koupání zvířat či jakýkoliv odběr vody...". 

Ve Valašském Meziříčí je šéfem kanceláře starosty Libor Kolář, dříve vlivný šéf Krajského úřadu Olomouckého kraje v Olomouci, který skončil na vlivném úřednickém křesle v době vlády hejtmana, nyní stíhaného a obžalovaného politika, Jiřího Rozbořila (ČSSD). Poté dostal krátké angažmá jako šéf kabinetu ministra dopravy přerovského městského zastupitele Antonína Prachaře (tehdy za ANO 2011). Kolář odešel z ministerstva ještě rychleji než Prachař.

Opět žádná souvislost? Kdo by měl zájem na tom, aby se znovu a znovu řeka Bečva stávala jevištěm divných her? Jde o hry nebo obyčejnou hysterii násobenou divnou situací kolem pandemie covid-19? Nebo jde o souhru náhod? 

Oranžová látka v Přerově vzbudila obavy. Šlo o novinářskou kachnu, nebo omyl? 

Další kauza na sebe nenechala čekat. V Přerově u břehu Bečvy těsně na loděnicí objevil pozorný občan podivnou oranžovou substanci v řece. Látka vyvolala velké pozdvižení. O situaci informovalo dokonce město Přerov i místní média. Podle vyjádření města Přerova úředníci z odboru životního prostředí řešili v úterý 27. října "oranžovo-rezavou" vodu v Bečvě, která se do řeky s největší pravděpodobností dostala ze staré kanalizační výusti z parku Michalov. Neznámou látku se tehdy nepodařilo identifikovat, ale po prvním odhadu se nejednalo o nebezpečnou substanci. Na místě ani nebyl pozorován úhyn vodních živočichů. 

"Byly odebrány vzorky blíže neurčené oranžové látky slizké konzistence, která se zachytila převážně na nánosech v řece. Nebyl zjištěn úhyn ryb, nemělo by se tedy jednat o zvláště nebezpečnou látku. Přesto budou v místě po dohodě s Povodím Moravy nánosy kontaminované látkou odtěženy," informovala Ivana Hřibová z přerovského magistrátu.

Ve skutečnosti podle zdrojů redakce Přerovského Reje nešlo o nic víc než zvýšený obsah neškodných sloučenin železa ve vodě, které se na tomto místě historicky běžně objevují v dobách vyšších stavů podzemních vod. Přesto se z věci stala veřejná kauza a museli ji řešit i úředníci města. Výsledek a veřejně oznámené výsledky vyšetřování žádné. Do lokality poblíž přerovské loděnice se může volně podívat každý zájemce. Má někdo zájem na vyhrocení situace? 

Volby, hry nebo náhody

S odstupem více než dvou měsíců je jasné, že ekologická havárie na řece Bečvě ovlivnila výsledky voleb do zastupitelstva Olomouckého kraje a také voleb do Senátu ve volebním okrsku č. 63 - Přerov. Proč se ale opakovaně v tak krátké době na řece Bečvě objevují na první pohled nesmyslné kauzy i po volbách? Komu to prospívá? Jde o odvrácení pozornosti od jiných témat? 

Otrava kyanidem je jasná. Sice nebyl označen viník, vše je divné, k otravě nepochybně došlo. Co ale další kauzy? Pěnivá látka ve Valašském Meziříčí, oranžové železo ve vodě v Přerově z parku Michalov a nejnověji něco neznámého opět ve Valašském Meziříčí? Jde o přehnané reakce v důsledku zvýšené citlivosti v reakci na kyanidovou otravu Bečvy, nebo je za vším něco víc? Ukáže se časem pravda?

Celé věci prospěje rychlé vyšetření a označení viníků. Nic dobrého nepřinese, když se situace vyhrotí a stane se záminkou pro různé politické či dokonce zpravodajské hry. Na kauze mediálně profituje například organizace Greenpeace. Neziskovky typu Děti Země nebo Krajina Dluhonice mlčí.  Škoda jen, že nejsou podobně aktivní jako u blokace obchovatu D1 nebo jiných kauzách. 


Řeku otrávenou kyanidem pomáhali léčit i rybáři. Nedostali ale údajně žádné varování. Cítili pálení rukou, nevolnost. Mohlo dojít i poškození zdraví lidí. Ovládá Bečvu cynismus a vyšší zájmy, nebo je vše jen souhra náhod? Nyní se opět vyšetřuje u Valaškého Meziříčí. Zdroj foto: HZS Zlínského kraje.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker