Bečva znovu v ohrožení? Oranžovo - rezavá řeka vyděsila. U Valašského Meziříčí řeka pěnila

Velké pozdvižení vyvolala situace na Bečvě po nedávné ekologické katastrofě, která přišla v podobě kyanidové otravy. V oblasti u Valašského Meziříčí došlo k úniku neznámé pěnivé substance. V Přerově byl zjištěn divný oranžový sliz. K úhynu ryb zatím nedošlo. Viník nedávné kyanidové otravy zůstává stále neoznačen.

Bečva je jednou z nejkrásnějších a přírodně nejcennějších řek naší vlasti. Pro obyvatele Přerovska jde o více než obyčejnou řeku. Dnes je mimo jiné řeka tepnou sportu a pobytu v přírodě. Zdroj foto: PMO

V Přerově podivné ale zřejmě neškodné slizy

Podle vyjádření města Přerova jeho úředníci z odboru životního prostředí řešili v úterý 27. října "oranžovo-rezavou" vodu v Bečvě, která se do řeky s největší pravděpodobností dostala ze staré kanalizační výusti, která se nachází u parku Michalov. Na nezvyklé zabarvení vody upozornil strážníky všímavý občan. Neznámou látku se dosud nepodařilo identifikovat, ale po prvním odhadu se nejedná o nebezpečnou substanci. Na místě nebyl pozorován úhyn vodních živočichů. 

"Byly odebrány vzorky blíže neurčené oranžové látky slizké konzistence, která se zachytila převážně na nánosech v řece. Nebyl zjištěn úhyn ryb, nemělo by se tedy jednat o zvláště nebezpečnou látku. Přesto budou v místě po dohodě s Povodím Moravy nánosy kontaminované látkou odtěženy," informovala Ivana Hřibová z přerovského magistrátu. Inkriminovaný úsek - zejména pak v části pod Michalovem - bude pod dohledem.


U Valašského Meziříčí opět problém: pěna na hladině řeky

Zástupci vodohospodářského orgánu přerovského magistrátu zároveň monitorují informace o neznámé látce, která se měla také dnes dostat do Bečvy v místní části Juřinka - u Valašského Meziříčí, kde došlo k úniku neznámé látky z výusti, která vede z areálu bývalé Tesly Rožnov. 

Město Valašské Meziříčí na svém facebookovém profilu uvedlo, že "na základě rozhodnutí velitele zásahu Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje se od úterý 27. října důrazně nedoporučuje veřejnosti až do odvolání vstup do řeky Bečvy, ani koupání zvířat či jakýkoliv odběr vody od mostu do místní části Juřinka směrem dále po toku řeky". Jde o podobně tvrdé, preventivní, opatření. Podobná doporučení byla vydána při nedávné otravě řeky kyanidem. 

Dále město upřesnilo, že "v úterý 27. října došlo v místní části Juřinka k úniku dosud neznámé látky do řeky Bečvy a to z výpusti pod mostem na pravém břehu řeky, která vede z areálu bývalé Tesly Rožnov pod Radhoštěm. Na místě zasahuje Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, který zde také provedl odběr vzorků. Na základě spolupráce s vodoprávním úřadem při odboru životního prostředí města Valašské Meziříčí byla o této události informována Policie ČR a správce toku, kterým je Povodí Moravy, s. p."

Podle některých expertů by v případě divné pěny mělo jít o jinou látku než kyanid. Kontaminace kyanidem není provázena pěněním vody.

V tuto chvíli zřejmě není důvod k nějaké panice. Nicméně ostražitý přístup je doporučen. Příčina může být zcela banální, nicméně jde o neobvyklou situaci hodnou zřetele odpovědných orgánů. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker