Jitka Seitlová počtvrté senátorkou. Petr Vrána "slaví" jeden z nejlepších výsledků kandidátů ANO

Jitka Seitlová počtvrté zvítězila v bitvě o senátorský trůn. Napínavý souboj vyhrála se ziskem 55,9 %. Její vyzyvatel Petr Vrána podle některých analytiků narazil na hradbu "všichni proti ANO" a prohrál o více než 2000 hlasů. Slabou útěchou Vránovi může být fakt, že byl jedním z nejúspěšnějších kandidátů hnutí ANO v letošních senátních volbách. Do Senátu se bude na Přerovsku znovu volit až v roce 2026.

Jitka Seitlová už počtvrté vyhrála senátní volby na Přerovsku. Zdroj: Blesk.cz

O tom, že je Jitka Seitlová i na kritické přerovské poměry jasnou favoritkou voleb, se psalo skoro všude. Vítězství Seitlové tipovali také sázkaři. Kurz 1:1,5 znamenal sázku na jistotu. Kdežto na jejího soupeře Petra Vránu byl vypsán kurz 1:4.

Předpoklady se nakonec potvrdily, Jitka Seitlová vyhrála. Získala 55,90 %, zatímco její vyzyvatel 44,09 %.

Volební účast přesáhla 18 %, což je republikový nadprůměr. I tak je tradičně účast voličů ve 2. kole senátních voleb velmi slabá. O zástupci Přerovska v Senátu rozhodla méně než pětina oprávněných voličů. 


Přerovák Petr Vrána neuspěl. Nepomohla ani podpora od premiéra

Jitka Seitlová se mohla spolehnout na věrnou a disciplinovanou voličskou základnu, která ji i tentokrát podržela. Petrovi Vránovi z Přerova uškodilo zřejmě členství v ANO 2011 a skutečnost, že si jeho jméno mnoho lidí plete s bývalým přerovským exekutorem. Nepomohla ani písemná přímluva od premiéra Babiše, který osobním dopisem žádal všechny obyvatele Přerovska, aby dali hlas Petrovi Vránovi. Jedním z argumentů byla i potřeba umět v Senátu prosazovat hladce zákony ve prospěch státu.

Stíny pochybnosti a další rány do celé kampaně vnesla kauza s otravou řeky Bečvy. Mediálně stále doznívající ekologická katastrofa vzbudila v mnoha voličích odpor vůči Agrofertu, ačkoliv se vina firma DEZA nepotvrdila. Petr Vrána je pracovníkem Prechezy, ta je taky součástí Agrofertu.

Souboj Petra Vrány a Jitky Seitlové dokonce někteří analytici označili za "pikantní souboj Agrofertu a občanské společnosti", jak to nazval pro Seznamzpravy.cz Petr Holub.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker