Barevný koberec z přírodnin a oslava dýní. Říjen nabídne dvě akce pro děti i dospělé

Hned dvě zábavné podzimní akce potěší v říjnu Přerovany. Dějištěm obou se stane Masarykovo náměstí a jejich společným pojítkem jsou i typicky podzimní plody a přírodniny. Ve středu 16. října vytvoří desítky šikovných rukou koberec z listí, šišek, šípků, kaštanů či jablek. O týden později, v úterý 22. října, se do tmy rozsvítí dýně a děti se mohou těšit i na strašidelnou stezku. Obě akce pořádá pro občany přerovská radnice s podporou spolků a dobrovolníků.

Přidat ruku k dílu může kdokoliv, kdo má rád kreativní aktivity a chce se stát součástí tohoto nevšedního nápadu. Foto: Ilustrační obrázek

Land art – to je oficiální název osmého ročníku přerovské tradiční akce, díky níž vznikne na náměstí velkoplošný koberec, který bude vonět podzimem. Organizátoři každoročně volí jako motiv příznačné téma – a tentokrát svým obrazcem vzdají hold městskému parku Michalov, který letos slaví 120 let.  „Rozhodli jsme se pro rostlinný motiv a vytvoříme listy ze stromů – například dubu či lípy, protože stromy jsou symbolem parku,“ řekla organizátorka Marta Jandová. Koberec, který se rozprostře uprostřed náměstí, bude vznikat od desíti hodin ráno do čtyř odpoledne a tvořit ho budou děti z mateřských škol i studenti Gymnázia Jakuba Škody. Přidat ruku k dílu může ale kdokoliv, kdo má rád kreativní aktivity a chce se stát součástí tohoto nevšedního nápadu. Organizátoři vítají také dobrovolníky, kteří by chtěli ráno na místo donést nejrůznější přírodniny – od větviček, listů, přes kaštany a žaludy až po dýně. K zahřátí tu bude čaj a kdo bude chtít, může si přinést semínka ze své úrody a ta směnit za jiná.

Přerovské dýňování – to je zase název druhého ročníku akce, která rozzáří náměstí před radnicí

Od 17 hodin začnou do tmy svítit desítky dýní, děti se mohou těšit na hry a soutěže, projdou si strašidelnou stezku a chybět nebudou ani dílničky. Příchozím zavoní dýňová polévka, k zakousnutí budou tematické sušenky – to vše z kuchyně Střední školy gastronomie a služeb. Její studenti, stejně jako žáci přerovských základních škol, se postarají o vyřezávání dýní, které budou následně vystaveny na náměstí a podrobeny hodnocení od účastníků akce. „Vítáme návštěvníky v tematicky laděných kostýmech, pro které máme připraveny dárečky. Zveme všechny také na radniční dvorek, který bude vyzdoben rovněž ve strašidelném duchu – obdobně jako vloni, kdy se toto zákoutí lidem líbilo. Nachystáme i stylový fotokoutek, aby se malí i velcí mohli na památku vyfotit,“ řekla marketérka města Jana Pivodová. Dýně zůstanou na náměstí k vidění ještě další tři dny, tedy do 25. října, pak přijdou strašidelnou „úrodu“ sklidit pracovníci technických služeb.



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Auto _ Kubíček
INZERCE
Kickbox K1