Přerov má nejvíce problémových ulic z kraje. Hasiči v případě potřeby nebudou moct projet

Jezdíme velkými automobily. Pokud potřebujete pomoci, musíme se k vám dostat co nejblíže. I na velkých sídlištích či v zapadlých, úzkých uličkách v menších městech. Čas od času však narážíme na vozidla zaparkovaná v zatáčkách, křižovatkách, u žlutého pozemního značení či na nástupních plochách pro požární techniku. I tak totiž parkují řidiči ve městech v Olomouckém kraji.

Foto zdroj: hzscr.cz

Potvrdily to kontroly průjezdnosti, které HZS Olomouckého kraje uskutečnil během srpna ve větších městech. Smyslem této iniciativy bylo asertivně upozornit slušné řidiče, aby dodržovali základní pravidla správného parkování. Hasiči vyrazili v našich dva a půl metru širokých a více než 8 a půl metrů dlouhých cisternách prověřit, zda v předem vytipovaných a exponovaných lokalitách projedou. V krajské metropoli narazili hned na několik ulic, kde řidiči nevhodně zaparkovali a bránili tak plynulému průjezdu hasičské a záchranářské techniky. Šlo především o velká sídliště nebo jednosměrné ulice poblíž centra. Další potíže jsme zaznamenali ve větších městech v celém kraji, například v Prostějově, v Přerově, v Zábřehu, Jeseníku či Šternberku. Konkrétní problémové lokality najdete v mapě.

Během kontrol jsme na špatně zaparkovaná auta umístili letáky, které mají řidiče nejen upozornit na chybu, ale také jim poradit, jak a kde parkovat správně. Chceme rovněž poukázat na zásadní fakt: abychom mohli obyvatelům měst pomoci, musíme k nim dojet, musíme mít možnost postavit dostatečně blízko místa zásahu výškovou techniku a musíme mít možnost odebrat vodu z nadzemních či podzemních hydrantů. Rovněž chceme upozornit na to, že až nás budete potřebovat, přeparkovat už nestihnete.

Zároveň bychom chtěli také připomenout, jak správně tvořit záchranářskou uličku, která je třeba především v hustém provozu na silnicích a v kolonách. Na videu se můžete podívat, jak se ulička určitě tvořit nemá: fb.watch/7WKXmZSc5j

Připomeňte si proto s námi základní pravidla správného parkování i bezpečné průjezdnosti.


Růst počtu vozidel neodpovídá růstu počtu parkovacích míst

Za posledních 10 let se průměrný počet osobních vozidel na 1 obyvatel zvýšil o více než 30 %. Podle Českého statistického úřadu se mezi lety 2011 a 2020 zvýšil zvýšil počet registrovaných osobních vozidel o 33 %. Počet obyvatel naší země se zvýšil za stejné odbobí o 2%.

Problémy s parkováním jsou často dopadem nedostatku parkovacích míst ve městech. Lidé nemají místo, kde parkovat své vozy a tak se auta na ulicích objevují často i tam, kde nemají co dělat. Ve městech, nejen v Přerově chybí velkokapacitní parkovací domy a větší množství podzemních garáží. O nových výstaveb s tím bývá menší problém než u přibývajících aut v sídlištích, která nebyla projektována na více než 1 auto na 1 byt. 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker