AKTUALIZOVÁNO: Takto obluda EMOS vypadat nebude. Vybrala komise nejlepší variantu?

EMOS v Přerově dostane novou podobu podle návrhu architektonického studia Anagram&Gruppa, které zvítězilo s návrhem mezinárodního týmu architektů. Jak vypadají návrhy těch, co na první metu nedosáhli a přesto zaujali odbornou porotu? Přerovský Rej na jednom přináší ukázky všech návrhů 2. až 5. místa soutěže.

Takto by vídali Přerované opravený EMOS, v budoucnu sídlo takřka dvou set úředníků, pohledem od hlavního vchodu Městského domu v Přerově. Zdroj: PLURAL (@PLURAL.sk)

Vyřešit složitý problém městských nemovitostí je více než politická výzva. Čím déle budova chátrá, tím větší náklady si vyžádá její rekonstrukce. V nejhorším se objekt musí zdemolovat. Zvláště složité je řešení městského majetku v situaci, kdy se problémy chátrajících objektů nakupí v jednom volebním období. S tím si teď musí poradit současné vedení města.

Zřejmě největší výzvou, kterou před sstudioLIBRE je architektonický, projekční a konzultační ateliér, založený v roce 2011. Ateliér pod vedením Roberta Jelínkaebou Přerov má je oprava budovy "EMOSu" na hlavním přerovském náměstí TGM. V budově z počátku 70. let 20. století sídlil dříve Okresní stavební podnik. Město budovu koupilo a po její opravě chce do ní chce sestěhovat téměř polovinu všech úředníků. S vítězným návrhem se můžete seznámit v článku ZDE. Nyní se podívejme, jak vypadají návrhy na 2. až 5. místě soutěže o nejlepší návrh, které byly předloženy v rámci soutěžního dialogu. 

 

2. místo: PLURAL (Bratislava, Slovensko) 

Druhé místo obsadili slovenští architekti. Silnou stránkou jejich návrhu mělo být otevření budovy navenek, radnice jako transparentní úřad pro lidi. Vekou výzvou bylo - jako ostatně i pro další soutěžící - poradit si s masou EMOSu v historické zástavě centra. 





3. místo: Pietro Carlo Pellegrini (Lucca, Itálie) 

Specialista na citlivé rekonstruuje a známý italský projektant a architekt Pietro Carlo Pellegrini se také postavil na pomyslnou "bednu". V jeho návrhu opravy masivní budovy jde vidět pro něj typický styl. Ze všech pěti nejlepších návrhů je to možná právě tento, který se vymyká ostatnímu průměru. Zůstává snad jen otázkou, zda by to nebylo na Přerov příliš. Možná nebylo. Svého času budily rozruch i funkcionalistické budovy, jako například cenná budova prodejny Baťa na rohu Wilsonovy ulice a Žerotínova náměstí. Budova ze stejné epochy je hned v sousedství EMOSu (směrem do Mostní ulice z TGM, na foto hned vpravo). Ve své době byly tyto počiny velkým skokem kupředu. Dnes je obdivujeme. V každém případě by zřejmě návrh italského architekta sklidil nejvíc kritiků od těch, co by chtěli EMOS zbourat a postavit na jeho místě "historizující" domy. 



4. místo: studioLIBRE (Praha) 

Ateliér pod vedením Ing. arch. Roberta Jelínka, studioLIBRE, je architektonický, projekční a konzultační ateliér, založený v roce 2011. Specializuje se na novostavby i rekonstrukce budov včetně objektů občanské vybavenosti. Také tento návrh patří k těm, které tvář EMOSu mění razantněji. Dominující světlá fasáda s velkými pravidelně řazeným prosklením pater je nejvýraznější, možná až příliš výraznou, změnou vyznění celé strany náměstí. Podobně jako u dalších návrhů dodává variantě svěžest moderně používaná vegetace v nejvyšším podlaží budovy. 



5. místo: Atelier 99 (Brno) 

Návrh z dílny brněnského Atelieru 99 skončil na 5. místě soutěžního dialogu. Střídmá a razantnější podoba fasády dodala budově důstojnost a povedeně ji vzdálila původní podobě. Návrh sám o sobě vyniká velkorysejšími prostorami v nejvyšší patře budovy, které mohou být zejména v létě náchylné k přehřívání. 






Jak hodnotíte novou podobu stavby právě Vy? Pište své názory prerov@rej.cz nebo na Facebook


Zdroje foto a grafiky: 

  • PLURAL (Bratislava, Slovensko) 
  • Pietro Carlo Pellegrini (Lucca, Itálie) 
  • studioLIBRE (Praha) 
  • Atelier 99 (Brno) 
  • Město Přerov


INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker