Anketa o modrozelené budoucnosti Přerova otevřena. Životní prostředí prioritou města

Jak se připravit na změnu klimatu v Přerově? Jak město ochladit, udělat více zelené, zlepšit ovzduší a klima pro občany, pomoci mu být více odolným vůči výkyvům počasí? O tom všem mohou spolurozhodovat občané, které se zapojí do ankety, která chce pomoci adaptaci města Přerova za změny klimatu.

Cesta do modrozelené budoucnosti města Přerova? Do tvorby přerovské adaptační strategie na změny klimatu se ode dneška mohou moci zapojit všichni. Ilustrační foto Wileydoc - Pixabay

Město Přerov se bude adaptovat na změny klimatu. Životní prostředí se stává prioritou 

Vedro, sucho, lijáky, vichřice. Tato slova vítají respondenty v nově založené anketě, prostřednictvím níž mohou dát najevo svůj názor na to, jak by se Přerov měl připravit na změnu klimatu a kterak by se dalo vylepšit životní prostředí. Jedná se o další krok k projektu „Modrozelené město“, který se rozjel s podporou Norských fondů v závěru loňského roku. Anketa byla na webu města spuštěna právě dnes a vyplnit ji mohou zájemci do 20. února, zpracovatelé projektu pak budou s reakcemi lidí pracovat a jejich priority dále rozvíjet.  

„Následně do konce července připravíme seznam opatření, která by měla zajistit pohodový život ve městě i do budoucna. Zaměříme se na snižování teploty během vln horka, zachycování dešťové vody proti suchu nebo energetické úspory. Při přípravě budou využita i data z družic a klimatických modelů,“ nastínil primátor města Petr Měřínský (ANO).

V rámci ankety budou respondenti nejen hodnotit, ale i známkovat a svými slovy navrhovat, co by podle nich pomohlo v Přerově udělat – a až bude strategie hotová, může město čerpat peníze z dotačních programů, na které by bez celého tohoto procesu nedosáhlo. 


Posílit odolnost města vůči extrémům počasí a zlepšit životní prostředí pro občany

Zelené zahrady na střechách budov? Nové vodní oázy v betonových ulicích města? Jezírka ve školních zahradách? Osázené autobusové zastávky či popínavé rostliny plazící se po domech? Obnova vodního režimu v lužním lese Žebračka? I to jsou inspirativní příklady opatření, která mohou Přerované doplnit svými vizemi, jak by si představovali modrozelené město a adaptovali jej na změny klimatu.

Podle primátorova náměstka Petra Kouby (ODS) je důležité, aby město bylo včas a dobře připraveno. Vzpomněl, že i Přerovsko v posledních letech stále více zasahují extrémní výkyvy počasí, na které není infrastruktura dlouhodobě připravena. „Jelikož se dopady změny klimatu projevují až se zpožděním, budou se v následujících letech problémy dále stupňovat. Adaptační strategie pomůže připravit město Přerov na nevyhnutelné hospodářské, environmentální a sociální dopady již probíhajících změn klimatu za předpokladu udržitelného rozvoje,“ řekl Kouba.

Díky tomu, že Přerov obsadil v rámci výzvy Norských fondů první místo, získá na pořízení strategie adaptace na změny klimatu z těchto fondů 382 tisíc korun, Státní fond životního prostředí přispěl částkou 67 tisíc a Přerov se podílel 50 tisíci. 


Pár minut může pomoci změnit tvář města na generace dopředu

„Dotazník nezabere více než patnáct minut. Na hlavní stránce www.prerov.eu je zpřístupněn banner, který zájemce přímo povede do dotazníku. Bannery se nezobrazují v mobilní verzi webu, k anketě se ale i tak všichni lehce dostanou přes tuto cestu: Magistrát > Investice a rozvoj > Koncepce, studie, strategie > Adaptační strategie,“ doplnila Jana Pivodová, která má na starosti marketing města.

Přímý odkaz na anketu najdete ZDE. Vyplnit ji nezabere více než čtvrt hodiny.


Vegetace patří mezi nejdůležitější prvky pro zmírňování negativní dopadů změn klimatu. V létě chladí, v zimě tlumí mráz. Rostliny mají pozitivní dopad také na lidskou psychiku. Bez zeleně by nebylo kyslíku a tedy ani života. V současnosti se prosazují stále více rostliny i v interiérech budov. Ilustrační foto saesherra



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker