Modrozelené město. Přerované mohou přispět s nápady, jak zlepšit život ve městě a jeho okolí

Zelené zahrady na střechách budov? Nové vodní oázy v betonových ulicích města? Jezírka ve školních zahradách? Osázené autobusové zastávky či popínavé rostliny plazící se po domech? Obnova vodního režimu v lužním lese Žebračka? To je jen „nástřel“ nápadů, které mohou Přerované doplnit svými vizemi, jak by si představovali modrozelené město a adaptovali jej na změny klimatu.

Modrozelená budoucnost Přerova? Do tvorby přerovské adaptační strategie na změny klimatu se budou moci zapojit všichni. Ilustrační foto veronica z Pixabay

Právě teď k tomu je ta nejlepší příležitost. Přerov byl totiž nejúspěšnějším žadatelem o dotace z takzvaných Norských fondů a díky tomu teď může připravovat strategii, jejíž součástí budou i nápady, které mají zlepšit životní prostředí.


Přerov se chce adaptovat na dopady klimatických změn komplexně. 

Klimatické změny se týkají takřka celé planety. „Také Přerov se s nimi potýká. Přibývá dnů s vysokými teplotami, extrémní srážky způsobují záplavy, problémem jsou i bleskové povodně a nedostatečné zasakování vody do vyprahlé půdy,“ říká náměstek přerovského primátora Petr Kouba (ODS).

Jak s těmito změnami efektivně pracovat, nebo dokonce jak z nich vytěžit pro obyvatele to nejlepší, na to má dát odpověď nová adaptační strategie. „V ní budou popsány hlavní klimatické změny – a jak se vyvíjely v čase. Zmapujeme, kde je město zranitelné. Poté bude odborná skupina vedená zpracovatelem hledat řešení ke zmírnění extrémních projevů počasí. Výběrové řízení na zpracovatele vyhrála v minulých dnech společnost ASITIS – Atregia, která vytvoří Přerovu plán přímo na míru,“ nastínil Kouba. Ten ke spolupráci vyzývá i Přerovany, kteří mohou už teď své vize nebo zkušenosti sdílené z jiných měst či států sdělovat na adrese: zeleny@prerov.eu – i s jejich podněty bude město pracovat. 


Pro Přerov je typická krásná řeka Bečva, kterou ještě na některých místech naštěstí lemují krásné vzrostlé stromy. Dávají lidem stín v létě a ochranu před zimními extrémy. Stromy jsou důležitou součástí ekosystému i ve městě. Bez nich se město přehřívá. Ilustrační foto: Přerovská kabelová televize (www.pitv.cz)


Vedení města chce do plánování modrozelené budoucnosti zapojit občany

Díky tomu, že Přerov obsadil v rámci výzvy Norských fondů první místo, získá na pořízení strategie z těchto fondů 382 tisíc korun, Státní fond životního prostředí přispěl částkou 67 tisíc a Přerov se podílel 50 tisíci. Plán by měl být hotový do konce srpna příštího roku – a v průběhu jara se počítá i s veřejným slyšením pro obyvatele či dotazníkovým šetřením, v rámci něhož budou moci Přerované sdělit své názory.

„My samozřejmě nechceme mít další projekty do šuplíku. Tím, že strategii budeme mít na papíře, můžeme později žádat o dotace z národních dotačních programů na postupnou realizaci. Bez toho bychom na evropské peníze zkrátka nedosáhli,“ vysvětlil na závěr důležitost dokumentu přerovský primátor Petr Měřínský (ANO). 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker