Naděje pro usychající Žebračku: město Přerov přivádí zpět vodu a zachová les pro veřejnost

V uplynulých suchých letech hrozilo, že Národní přírodní rezervace Žebračka v těsném sousedství města Přerova nadobro přijde o charakter cenného lužného lesa. Každý se mohl přesvědčit na vlastní oči: tůně s vodou a cennými živočichy mizely. Situace se nyní obrací k lepšímu. Město zahájilo první kroky projektu na přivedení vody do lesa. Myslí při tom i na návštěvníky, les zůstane otevřen veřejnosti.

Malý krok pro lidské správce lesa, velký krok pro cenný přírodní ekosystém. Bez Žebračky s důležitou funkcí lužního lesa by Přerov nebyl Přerovem. Foto: město Přerov

Hrozbu vysychání Žebračky po letech nečinnosti řeší současné vedení města

Vloni se již pod současným vedením města začal lužní les zavodňovat. Podle sdělení města Přerova další práce jsou v plánu. Dělníci se v Žebračce pohybovali už v roce 2020 na podzim, kdy pracovali na lepším zavodnění lesní půdy.

I když loňské srážky lesu dopřály dostatek vláhy, pravdou je, že v posledních letech les výrazně trpěl suchem a jeden deštivější rok pro něj nebyl spásou. „V říjnu proto provedli pracovníci technických služeb výměnu potrubí pod dvěma stezkami a tímto relativně jednoduchým zásahem umožnili opětovné zavodnění jedné větší strouhy, přivádějící potřebnou vodu na levý břeh mlýnského náhonu Strhanec,“ sdělil náměstek přerovského primátora Petr Kouba (ODS).

Stavební práce přišly na 62 tisíc korun a spočívaly ve výměně deformovaného a zaneseného potrubí s průměrem 20 centimetrů za 60 centimetrové, které nyní zajišťuje průtok vody do oblastí, kam se v poslední době nedostala.


První kroky k celkové obnově a záchraně cenného lužního lesa

Podle primátora Petra Měřínského (ANO 2011) jsou zmíněné práce teprve prvním krokem k záchraně charakteru lužního lesa.

„Dále máme v plánu připravit projekt, který by umožnil přivést vody v jarních měsících zpět i do vyschlých odstavených říčních ramen na pravém břehu Strhance. Případné úpravy by v žádném případě neměly bránit využívání přírodní rezervace k rekreačním účelům. Naopak, k dalšímu zatraktivnění Žebračky by mohlo pomoci i připravované nové značení cest,“ řekl primátor Měřínský.

Národní přírodní rezervace Žebračka je nejrozsáhlejším lužním lesem v povodí Bečvy. Území je rovněž významné společným výskytem karpatské a panonské květeny, žije zde množství ohrožených druhů živočichů a hnízdí tu okolo 75 druhů ptáků. 


Žebračka jsou plíce města. Les pomáhá také zadržování vody

Žebračka je odbornou definicí "komplex přirozených lesních a mokřadních ekosystémů vázaných na přirozený reliéf říční terasy řeky Bečvy, představovaných především lužními lesy tvořenými společenstvy asociace Querco - Ulmetum a jejich přechody k jiným typům smíšených listnatých lesů, zejména k společenstvům asociace Carici pilosae - Carpinetum, vyznačujícím se vysokou rozmanitostí původních druhů rostlin a živočichů", takto popisuje Žebračku Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK). 

Národní přírodní rezervace Žebračka byla vyhlášena v roce 1949 a patří tak k nejstarším chráněným územím v kraji. Dnes má rozlohu necelých 230 hektarů. Les protíná silnice z Přerova do Prosenic. Významným zdrojem vody je pro les vodní tok Strhanec (směrem od Lýsek).

I když vloni častěji pršelo, dlouhodobé předpovědi expertů se nemění: vody bude ubývat, intenzivnější srážky a delší periody sucha. Čelit těmto změnám klimatu je možné právě zadržováním vody v krajině.

Les čistí vzduch, chladí klima, zadržuje vodu a zmírňuje případné povodně. Lužní lesy v tomto ohledu plní nenahraditelnou funkci právě v oblasti zpomalování odtoku vody z území a dlouhodobým zadržováním vody v něm. 


Kromě podzemní vody a Bečvy je nejdůležitějším zdrojem vody pro lužní les potok Strhanec. Na jaře Žebračku pravidelně zbarvují květy lužních rostlin. Později zaplaví les vůně medvědího česneku. Pokud by špatná situace nadále přetrvávala a lidé zůstali nečinní, tak by cenný les bez vody brzy zemřel. Foto město Přerov


Unikátní lužní les Žebračku město Přerov zbaví popadaných stromů

Žebračka je ceněným místem příměstské turistiky. Les je oblíbeným cílem místních, krásným zpestřením cyklistických výletů i pěších turistů. Les křižuje naučná stezka Přerovský luhem, s modrým turistickým značením. 

Z turistické trasy v Národní přírodní rezervaci Žebračka budou postupně odstraněny havarijní dřeviny, které ohrožují kolemjdoucí. Z lužního lesa zmizí především popadané suché jasany, které jsou dlouhodobým problémem cenné a na faunu i flóru bohaté oblasti.

„Musíme odklidit nahnuté a jinak poškozené stromy. Prioritou je, aby se zajistil bezpečný průchod pro návštěvníky tohoto lesa. Rozsah kácení byl předem projednán a odsouhlasen Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR,“ uvedla Svatava Doupalová, která má na přerovském magistrátě na starosti péči o dřeviny. S pracemi se začalo tento týden, ukončeny mají být do konce února – těžit se tu může totiž jen v zimě, aby nedošlo k poškození vzácných rostlin, které v lužním lese rostou.


Nejzajímavější je podle mnohých Žebračka na jaře, kdy rozkvétá pestrobarevný koberec jarních efemér následován bílým kobercem česneku medvědího, který je nepřehlédnutelný také díky své typické vůni (jež se line až do Přerova). Zdroj Kudyznudy.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker