Tomáš Pavelka a Zdena Kašparová: Mladí, drive i zkušenosti pro náš kraj

Sever i jih, to je heslem spojení dvou mladých na kandidátce Starostů pro Olomoucký kraj. Z jihu kraje pochází Tomáš Pavelka, který je ve svých 26 letech pátým rokem nejmladším starostou v Česku, a to v Mořicích na Prostějovsku, zároveň vede mikroregion Němčicko a věnuje se rozvoji regionů pro všechny generace. Zdena Kašparová je aktivní občanka Šumperka, doktorandka na Univerzitě Palackého v Olomouci, dlouholetá skautská vedoucí a popularizátorka tématu duševního zdraví a volnočasových aktivit pro mladé.

Mladí Starostové chtějí být hlasem celého kraje. Tomáš Pavelka na jihu, Zdena Kašparová na severu. Foto: stan

Co mladé lidi vede k tomu jít do politiky a kandidovat, co k tomu vedlo vás dva? 

Zdena: Jsem celoživotní skautka, souzním s heslem našeho zakladatele, ve kterém se říká, že máme zanechat po sobě svět lepším místem. Nikdo jiný, než my samotní, to za nás neudělá, proto jsem se rozhodla před lety o politiku zajímat a aktivně se do ní zapojit. Spolu s Tomem vedeme šestým rokem Mladé starosty a nezávislé, spolek lidí, kteří se zajímají o politiku také a chtějí pracovat pro své okolí v obci, regionu i na úrovních vyšších. Vnímám politiku a zájem o věci veřejné jako občanskou povinnost a samozřejmost. 

Tomáš: Určitě jde o povinnost a samozřejmost, vždyť je právě na mladých, v jakém světě budou žít oni a jejich děti, zkrátka budoucí generace. To ovšem neznamená, že se nemáme zajímat o lidi, kteří jsou starší než my. Naopak právě od nich se máme co učit, zároveň s nimi spolupracovat a vzájemně si naslouchat. Koneckonců právě o tom politika je, tak to vnímám v naší vesnici, kde můžu být starostou, pracovat pro své sousedy a posouvat Mořice v duchu tradičních hodnot a moderních metod. O politiku jsem se zajímal už jako malý kluk, ve škole, sledováním událostí ve světě, v Česku a předně v naší obci. 

Používáte heslo „Mládí, drive i zkušenosti pro náš kraj“, jaké zkušenosti ale jako mladí máte? 

Tomáš: Jsem pátým rokem starostou malé obce na Hané, to je samo o sobě krásná zkušenost po všech směrech. V rámci tohoto povolání řešíte od každodenních drobností po velké projekty za desítky milionů, hlavně jste v kontaktu s mnoha lidmi. Dále působím jako tajemník náměstka ministra pro místní rozvoj, snažím se propojit zkušenosti regionální s národními a evropskými. Tak je rád trávím čas s těmi, kteří už něco v životě dokázali a ve svém povolání, snažím se od nich přiučit. Oba se Zdenčou máme zkušenosti s organizováním aktivit pro mladé, a to různými směry již od našich středoškolských let. Chtěli bychom pokračovat v této činnosti, přitahovat další mladé lidi k smysluplné politice. 

Zdena: Přesně tak, jak Tom říká. Věnujeme se práci s mládeží, ovšem každý trochu jinak, já se zaměřuji na skauting, což je celoživotní poslání a velká zkušenost, kterou se snažím nyní předávat svým holkám v oddíle. Mnozí si myslí, že se mladí mají jen od starších učit, což je určitě pravda, ale i mladí mohou přinášet dobré nápady, dostávat prostor pro rozvíjení vlastní iniciativy a měnit své okolí k lepšímu. 

Chodí mladí k volbám a zajímají se o kraj? Říkáte oba, že by zde měli mladí zůstávat, ale proč právě tady? 

Zdena: Řekla bych, že se zajímají o dění kolem sebe, tedy i o kraj a místa, kde žijí. Můžeme sledovat úspěšné projekty jako např. studentské volby, které přibližují na středních školách problematiku zapojení se do veřejného života mladým. Myslím si a prosazuji, aby mladí už od 16 let mohli chodit k volbám a volit, rozhodovat o své budoucnosti. Mladé není dobré podceňovat, spíše jim věřit a podpořit je. Náš kraj nabízí mnoho možností, třeba u nás na Šumpersku a Jesenicku máme bohatou historii i krásné hory nabízející sportovní vyžití. 

Tomáš: Kde jsme se narodili nebo vyrůstali, tam máme kořeny a tam, podle mě, nejlépe rosteme. To neznamená, že bychom neměli často cestovat a získávat zkušenosti z jiných míst, ale vracejme se do své domoviny. Náš kraj nabízí vlastně všechno, od hor u zvenčí až po rovinaté nížiny u nás na Hané, rovněž mnoho kulturního a sportovního vyžití, dobrou dopravní dostupnost i mnoho příležitostí pro kvalitní studium nebo práci č t. Měli bychom se starat o to, abychom se tímto směrem dále rozvíjeli, vytvářeli prostor pro inovace a podporovali mladé v zakládání firem a vzdělávali je v oborech, které posunou je i náš kraj kupředu. 

S čím kandidujete a co chcete přinést Olomouckému kraji?  

Tomáš: Kraj by měl být podstatným hybatelem regionálního rozvoje, úzce spolupracovat s obcemi a společně vytvářet prostředí pro všechny generace, aby se jim u nás dobře pracovalo, studovalo, trávilo volný čas a abychom zde mohli vítat nadále i turisty odjinud. Myslím si, že jsme dobrý kraj s velkým potenciálem, který můžeme společně rozvíjet, a to od středoškolského vzdělávání přes dopravu po právě volnočasové aktivity a rozvoj obcí. Podporu si zaslouží i kultura a knihovny. Rovněž chceme být hlasem celého kraje, já z jihu a Zdenča ze severu. 

Zdena: Také je třeba podpořit téma duševního zdraví, zkrátka zdraví obecně od malých dětí až po seniory. Dnešní svět je mnohdy velmi rychlý a plný výzev, se kterými se každý nemusí snadno vypořádat, proto bychom měli pomáhat, duševní zdraví je polovinou zdraví tělesného. Stranou nesmí zůstat ani volné využití času, turismus a věda i výzkum. Zkrátka konkurenceschopný kraj pro 21. století. 




INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Auto _ Kubíček
INZERCE
Kickbox K1