Miroslav Komínek: Maskování

V jednom z posledních případů se opět potvrdilo, že kdo nečte, nic neví. Na odpor k četbě doplatil jinoch, který se tak nedozvěděl spousty zajímavých a užitečných rad. Například, že pokud se snaží obveselit velblouda, je to stejná chyba, jako kdyby házel meruňky do černé díry nebo že čím víc se někdo bojí lva, tím víc vždy spráská bezbranného pejska. Především mu však uniklo Remarquovo moudro, že člověk se nemá skrývat, nechce-li být nápadný. Právě enormní snaha o ukrytí vyvolala ve strážnících adekvátní zájem o jeho osobu.

Foto: Ilustrační obrázek

Hlídka právě prováděla kontrolu okolí nádraží, když si na autobusové zastávce všimla mladého muže. Stál v koutku s cigaretou drsňácky odloženou v koutku. Jakmile mladík podle strážnického bělma zjistil, že se na něho dívají, pokusil se ukrýt. Nejprve za lavičku, avšak byl vidět mezi šprušlemi. Ve chvíli, kdy si to uvědomil, s ladností Patricka Hvězdice uprostřed Mohavské pouště zaplul za sloup. Tam mu ale vykukovaly končetiny a jedno ucho. Z auta se ozvalo prosté „vida, vida“. Vida, že je viděn, odlepil se od nefunkčního krytu, nasadil zamyšlený výraz a jal se studovat jízdní řády. Pozdě. Když se k němu hlídka přiblížila, zkusil poslední, staletími osvědčený způsob úniku před nebezpečím. Zavřel oči. Když je pomalinku zase otevřel, hlasitě si oddechl, neboť peron zel prázdnotou. Podíval se doleva. Nic. Podíval se doprava. Doprava. Podíval se za sebe. Strážníci. Klatě.

Když posléze hlídka zjišťovala jeho totožnost, vsadil vše na jednu kartu a plynule nadiktoval potřebné nacionále. Bohužel měl jen károvou dvojku a strážníci trumfového krále. Ve většině her platí, že vyšší bere. Protože hlídce nahlásil údaje neexistující osoby, byl štandopede převezen na policejní stanici ke zjištění skutečné totožnosti. Vzápětí se ukázalo, že měl dobrý důvod se schovávat, neboť byl v celostátním pátrání. Po útěku z ústavu si užíval nabyté svobody, než jeho cesta skončila na hanáckém peronu. Kdyby raději četl. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Auto _ Kubíček
INZERCE
Hlas pro náš kraj