Do Olomouce míří kutilové: Festival Maker Faire oslavuje vynálezce, vědu a moderní technologie

Druhý ročník festivalu Maker Faire Olomouc zavítá do univerzitního města na Hané 12. listopadu. Pořadatelé přivítají návštěvníky v Pevnosti poznání a na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého. V rámci akce plné vynálezů, pokusů, řemesel a workshopů s moderními technologiemi se představí okolo čtyřiceti lokálních makerů neboli tvůrců.

Festival Maker Faire oslavuje vynálezce a inovátory všeho druhu. Své projekty a prototypy zde prezentují tzv. makeři, tedy nadšenci a odborníci zajímající se o moderní technologie, tradiční řemesla, vědu a design.

„Druhý ročník olomouckého Maker Faire nabídne bohatý program pro rodiny s dětmi, vynálezce a kutily všeho druhu. Novinkou letošního ročníku je rozšíření místa konání. Kromě Pevnosti poznání přivítáme návštěvníky nově také na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého,” říká organizátor Vojtěch Kolařík a dodává: „Od jiných akcí nás odlišuje především osobní kontakt s tvůrci a možnost si na věci sáhnout a zábavně tvořit. Naše festivaly se tak stávají místem pro setkávání odborných komunit. To považujeme za velmi důležité.”

Program festivalu Maker Faire Olomouc zahrnuje okolo čtyřiceti interaktivních expozic, workshopů a instalací. Generální partner festivalu Honeywell představí návštěvníkům velké letecké motory, programovatelné rameno Cobot, s nímž si mohou zájemci zasoutěžit při stavbě domina a efektivní pevnostní simulace metodou fotoelasticimetrie. Velký partner festivalu PRUSA Research zde ukáže stávající i nové 3D tiskové technologie. Návštěvníci mají možnost si v průběhu jednodenní akce vyrobit vlastní senzor vzduchu, objevit rostliny, jež dlouhodobě přežijí bez péče či vyrazit na Maker stezku. Velkým lákadlem je Martin Vašek, jeden z posledních neonářů nejen na našem území. Z jeho rukou pochází většina neonů, jaké lze v Česku vidět a bude možné se zapojit do workshopu výroby neonových světel. Zajímavým bodem programu jsou také svíčky a výrobky z včelího vosku. Studenti ze ZUŠ Žerotín se zaměřením na zpracování elektronické hudby a zvukové tvorby si na sobotu 12. listopadu připravují krátký koncert, ukázky komponování a hudební dílnu.

V rámci spřáteleného projektu Postavtesi.cz si mohou děti a rodiny postavit jednoduchý měřič barevného spektra neboli spektrometr, pochopit na jakém principu fungují barvy a zapojit se do slosování o LEGO® stavebnici. Slosování proběhne 5. prosince na webu Postavtesi.cz.Velkým bodem programu bude nepřehlédnutelný FabLab Experience kamion, který návštěvníci najdou na tržnici u lávky ke Galerii Šantovka. Zde si zájemci mohou vlastnoručně vyzkoušet 3D tiskárny, laserové řezačky, CNC frézku, řezací plotr a mnoho dalšího. Olomouckým Maker Faire pokračuje roční projekt spolupráce s Velvyslanectvím USA v České republice zaměřený na STEM vzdělávání a workshopy s environmentálním přesahem. Akce se koná za podpory Inovační centra olomouckého kraje, města Olomouc a Olomouckého kraje. Partnery festivalu jsou Honeywell Aerospace, Prusa Research, Univerzita Palackého v Olomouci, Pevnost poznání, Přírodovědecká fakulta UPOL a Velvyslanectví USA v České republice.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker