Bunkr na Švédských šancích dostává díky partě nadšenců novou podobu

Osud chátrajícího objektu nedaleko Horní Moštěnice nebyl lhostejný Erikovi Talovi a jeho přátelům. Společně se rozhodli, že bývalý bunkr vyčistí a zpřístupní veřejnosti. Po prvotních komplikacích s původními obyvateli objektu se podařilo ve spolupráci s obcí Horní Moštěnice začít prostory vyklízet.

Okolí bunkru na švédských šancích má za sebou různé historické události. Název Švédské šance odkazuje na zdejší opevnění švédského vojska v čele s generálem Lennartem Torstensonem za třicetileté války, které bylo postaveno v srpnu roku 1643. 

Kdy vznikl nápad začít se o stav tohoto historického objektu zajímat?

Když jsem byl poprvé na Švédských šancích a vešel do ,,bunkru", uviděl jsem jeho obyvatele a dál nevstoupil. Všude byl nepořádek. Byl jsem zklamaný jak objekt chátrá, jelikož bunkry pro mě byli vždy zajímavou tématikou a rád jsem navštěvoval opravené pohraniční objekty. Ke konci roku 2020 jsem si zjistil komu pozemek s objektem patří a následně napsal obsáhlejší email na městský úřad. Přidalo se ke mě pár přátel a od obce Horní Moštěnice jsme dostali kladnou odpověď. Jeden z nás se dostavil na jednání na obecním úřadě a vše se domluvilo. Tak jsme začali. Po půl roce už mohli začít intenzivnější práce.

Chce to určitě spoustu energie aby se dal takový projekt do pohybu. Kolik se vás aktuálně na vyklízení objektu podílí?

V nejužším kruhu jsme tři. Dále nám aktivně pomáhá okruh asi dvacet známých. Nyní už se obracíme i na veřejnost. Z té se nám dostává také dobrovolníků.

Je škoda, že se bunkr dostal do tak žalostného stavu. Proč se podle vás doposud o tento významný objekt nikdo nestaral?

Celý pozemek i s objektem patří pod obec. Oprava a vybudování muzea by byla pro obec nejspíše moc nákladná a proto se nad tím asi ani nepřemýšlelo. Jelikož je dál od obce tak se nedá úplně uhlídat a dostali se do něj bezdomovci. Ti zde působili problémy a do bunkru dostali neuvěřitelné množství nepořádku a odpadků. Bunkr chátral, rozpadal se a sídlili v něm bezdomovci. To jsou nejspíše hlavní důvody proč nikdo neměl odvahu s tím cokoliv udělat.

Zmínil jste že objekt užívali bezdomovci. Jak probíhala vaše vzájemná spolupráce na jejich vystěhování?

Vše jsme jim vysvětlili a dali určitý termín kdy se objekt uzavře. Tím jsme jim dali čas na to, aby si sbalili věci a v klidu odešli. Neměli s tím problém. Trochu se to zkomplikovalo a některé věci nechali uvnitř a my objekt zavřeli. Později jsme se s nimi domluvili, objekt otevřeli a vzali si vše co potřebovali. Než odešli, tak jsme je vybavili dostatečně velkým a odolným stanem, trvanlivým jídlem, dekami a oblečením. Jejich aktuální místo pobytu nám není známo. Nevím o to, že by se vraceli. Do objektu přístup nemají a v okolí jsme je ne zahlédli.

Kdo je momentálně majitelem bunkru a jaká je vaše spolupráce?

Majitelem je obec Horní Moštěnice. Objekt je s námi spojen nájemní smlouvou. V současné době spadá nájemní smlouva pod soukromníka, ale v následující době se přepíše na nový spolek, zaměřený na opravu objektu. Horní Moštěnice nás podporuje například zajišťováním odvozu vyklizeného nepořádku z objektu.

Co plánujete s objektem do budoucna?

Našim cílem je vrátit objektu původní podobu, udělat z něj turistické místo a vytvořit v něm expozici, která by se zpřístupňovala veřejnosti.  V blízké době bude zřízen také transparentní účet a lidé nám budou moci finančně přispět na opravu objektu. Jeho založení oznámíme na naší Facebookové stránce.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker