Nepochopené kabely! Přerovské náměstí terčem kritiky kvůli rádoby umění

"Prosím vás, kdo zapomněl na náměstí TGM ty kabely, nechť si je laskavě smotá a odveze! Děkuji", vystihnul trefně na Facebooku Víťa Jakoubek názory mnoha Přerovanů na podivné umění, které obsadilo prostor hlavního přerovského náměstí T.G.M. Výtvor importovaný do Přerova od olomouckého výtvarníka vyvolává spíše odpor než nadšení. Mnoha lidem je však zcela lhostejný a trápí je, že život na náměstí dlouhé roky vymírá.

"S takovým uměním pochodíte tak akorát mezi pražskými kavárenskými povaleči! Pro rozumné lidi je to ohavnost," sdělila redakci Lucie K. Foto: Víťa Jakoubek (FB)

Nepochopené kruhy pocházejí z tvůrčí činnosti Jana Dostála z Olomouce. Na internetu a mezi lidmi  se okamžitě staly stočená vlákna terčem kritiky. Buď je to opravdu jen ubohá snaha si hrát na skutečného umělce, nebo jsou kritici, kdo nemají asi dost vysoké kulturní cítění. 

Ostatně představu si může udělat sám každý, kdo zavítá do vylidněného centra města. 


Násilnosti a výtržnosti. Primátorův falus nebo kašna? 

Přerovské hlavní náměstí toho v poslední době zažívá opravdu hodně. Vloni zde propukly první potyčky a výtržnosti spojené s romskými obyvateli města. Ti již kromě dříve slavné pasáže obsahují byty i přímo v centru města. To už dávno opustila řada podnikatelů a živnostníků. Problém má kořeny v minulosti, z poslední roky jde jen více vidět spolu s tím, jak více si odváží nepřizpůsobiví obyvatelé města řvát. Nejde však jen o Romy. Více si přečtěte v článku o tom, jak strach ovládl i centrum města. Podle drtivé většiny hodnocení stojí za úpadkem Přerova dlouhodobě právě neřešená situace s nepřizpůsobivými občany. 

Přerovským evergreenem a terčem věčných stěžovatelů zejména z řad politiků Společně pro Přerov je kašna na náměstí T.G.M. Ta byla vybudována v dobře, kdy byl primátorem města Jindřich Valouch (ČSSD) a to v rámci širší rekonstrukce tohoto městského náměstí. Kritici se kašně stále vysmívají a přirovnávají k podivné soše na brněnském náměstí Svobody. Pro opoziční politiky je kašna vítaným předmět kritiky. K čemu to prospívá, ví málokdo.  

I takové reakce vyvolává umění z dílny Jana Dostála: "Je mi to jedno. Pořád lepší než potyčky s agresivními Romy," řekl redakci P.K. z nedaleké Wilsonovy ulice. Zdroj foto: Víťa Jakoubek (Facebook)


Vlevo Přerov, vpravo Brno. V Brně má černá dominanta svým tvarem připomínat nábojnici. Foto: wikipedie (kašna v Přerově: autor Jiří Komárek). 


Tři týdny potrvá lokální oprava žulové dlažby 

Občané si stěžují na zvýšenou prašnost na náměstí. Od pondělí 28. 6. 2021 zde totiž pokračují práce na opravě žulové dlažby u náměstí T. G. Masaryka. Práce zahrnují opravu uvolněných dlaždic včetně výměny podkladních vrstev, prořezání a přespárování poškozených spár dlažby. 

Občanům, stěžujícím si na zvýšenou prašnost v centru, odpovídá jednatel Technických služeb města Přerova a současně přerovský zastupitel a radní Bohumír Střelec (ANO 2011): „Chápeme, že vznášející se prach není příjemný, ale použít jinou technologii není možné a práci udělat musíme. Proto prosíme občany o třítýdenní shovívavost.“  


Nové dlaždice pro stále méně lidí, kteří do kdysi frekventovaného centra zamíří. Foto: město Přerov



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker