Aktualizováno: Strach ovládl už i centrum Přerova

Výtržnictví a agresivní útok, ke kterému došlo v úterý 14. července na náměstí T. G. Masaryka u cukrárny Třešinka, byl poslední kapkou v už i tak přetékajícím poháru trpělivosti obyvatel Přerova. Téma nepřizpůsobivých občanů, o kterém se "nesmí mluvit", nejde podle mnohých dál přehlížet. Lidé volají po spravedlnosti a ochraně, aby se mohli cítit v centru svého města bezpečně.

Kavárna Třešinka. Zde došlo k prvnímu incidentu. Foto zdroj: -rej-

Centrum města dříve na mapě strachu nebylo

Nedávný průzkum potvrdil, že Strach v Přerově má novou mapu. Nejhorší je to kolem nádraží. Výzkum ukázal, co již všichni dávno vědí. Přerov má svá temná zákoutí, kde se lidé bojí. Že se k těmto zapovězeným lokalitám brzy přidá i hlavní náměstí by však nikoho ještě nedávno nenapadlo. Lokalita, která má v místních budit pocit klidu, pohody a občas i kulturního vyžití, se stala dějištěm dramatu, a to i přesto, že sídlo městské policie je co by kamenem dohodil. Nebo tedy spíše květináčem, které podle svědků létaly vzduchem v hojném počtu. 

Město původně k incidentu mlčelo

Tiskové oddělení města se k naší žádosti o stanovisko vyjádřilo následovně: "Primátor Petr Měřínský a náměstek Michal Zácha se pro Přerovský Rej odmítli vyjádřit (ostatním mediím nemají problém vyjádření poslat). A odkazují Vás na dnešní tiskovou zprávu městské policie, která je zveřejněna na webu města," uvedla Pavla Roubalíková, pracovnice oddělení komunikace a vnějších vztahů Magistrátu města Přerova.

Občané města jsou pohoršení, událost řeší na sociálních sítích a mezi širokou veřejností vyvstávají otázky, čeho dalšího musejí být oni a jejich děti svědky, aby zvolení zastupitelé Přerova začali situaci opravdu řešit.

Má strach i Policie?

Redakci Reje upozornila na situaci jako první čtenářka paní Veronika Vrbová. "Jakým směrem toto půjde dál? Máme strach, co se bude dít. Vyzývám proto město a pány radní Měřínského, Záchu, Vránu... co s touto situací hodláte dělat? Zvolili jsme si Vás a chceme, abyste to řešili. Policie nás má chránit, ale sami mají strach. Do Třešinky chodí maminky s dětmi, kdy se začne konečně tato situace řešit? Vyzývám Vás, dělejte s tím něco dokud je čas!" píše paní Vrbová.

Vedení města se pro Přerovský Rej prostřednictvím tiskového oddělení města zatím odmítlo vyjádřit a odkázalo na tiskovou zprávu Městské policie Přerov.


Vyjádření městské policie k úternímu incidentu v centru města

Uveřejňujeme tiskovou zprávu Městské policie Přerov k včerejším incidentu v centru města. Vedení města se bude touto situací dále zabývat.

V úterý v odpoledních hodinách přijalo operační středisko několik telefonních oznámení o potyčce Tisková zpráva městské policie k nepřizpůsobivých v cukrárně v centru města. Vzápětí stejnou informaci předala i Policie ČR. Stálá služba zaměřila kamery a začala stahovat hlídky. Do pěti minut dorazila na místo prvosledová hlídka PČR a hned vzápětí za ní strážníci a další hlídky. Přítomnost hlídek opět rozvášnila dva znesvářené klany, jehož členové se s velkým halasem do sebe pustili. Poté, kdy strážníci použili slzotvorný prostředek se obě strany oddělily a situace se začala pozvolna zklidňovat. Celý incident na místě dále šetřila republiková policie, která minimálně jednu osobu převezla na policejní služebnu. Strážníci zajišťovali situaci ještě několik desítek minut, dokud se situace zcela neuklidnila, než z místa odjeli. Pomalu více rozruchu, než na místě, vzbudil tento incident rozruch v internetových diskuzích.

Zdroj Tiskové zprávy: prerov.eu


Jaká je budoucnost města?

Jako by nestačil dlouhodobý odliv mladých a perspektivních lidí z Přerova, kteří se stěhují jinam, do bezpečnějších měst, kde se člověk nemusí bát vzít v létě děti na zmrzlinu. Jaká budoucnost čeká město Přerov, které má přitom tolik co nabídnout, ať už je to historie, příroda, hudební akce na hradbách s jedinečnou atmosférou, park, který nám leckteré město závidí? Ale to není nic proti liduprázdnému náměstí, kde si každý podnikatel několikrát rozmyslí, než otevře podnik.

Ano Přerov byl, je a bude místem, kde spolu žijí slušní lidé a ti ostatní. Ale co když všemožné ústupky, státní byty, "No go" zóny a "neprovokování" prostě nestačí? Co když je pozitivní diskriminace vůči slušným obyvatelům, kteří nechtějí své město opustit a nechat napospas, už prostě neúnosná.

Česká republika je právní stát, kde místo spravedlivého prosazování práva, ustupuje vládnoucí skupina pracující většiny parazitující menšině, ve snaze o zachování si své nezaujatosti. 

Celou kauzu nadále sledujeme a děkujeme našim čtenářům!


Aktualizováno

Paní Vrbová má dnes ve 14 hodin schůzku se zástupci města, na které budou celou situaci a případné další  kroky projednávat. O dalším průběhu Vás budeme informovat.


Vlastně se vůbec nic neděje

Ze včerejší schůzky paní Vrbové s vedením města, kde se pokoušela od zvolených politiků získat jednoznačný postoj, vyplývá, že město jen neustále zlehčuje celou situaci:

"Stanovisko je bohužel takové -  doporučení lidem, aby volali policii při jakémkoliv incidentu, klidně i 20 krát k tomu samému, protože i telefonní záznam se počítá. Lidé se mohou jen modlit, aby se jejich oblast bydlení dostala do bez doplatkové zóny, která se však vztahuje pouze na nově příchozí, se stávajícími nemůžou udělat vůbec nic. Tím pádem například v centru zůstanou ti co jsou a stále budou dělat výtržnosti. Domy patří soukromým vlastníkům a ti dostávají peníze ze sociálky, jedině ta by mohla stopnout dávky těm, kteří sociálně slabí opravdu nejsou. Čili situace v centru se k lepšímu nezmění. Pan Měřínský se ohání výpomocí v podobě hlídek z řad Romů, ale očividně nic z toho nefunguje ani fungovat nebude. Výsledek celé akce je tedy takový, že budeme mít strach i nadále a můžeme jen  doufat, že příště nevytáhnou zbraně. Řešení je buď se odstěhovat, nebo volit někoho, kdo za naše peníze najde řešení," zhodnotila schůzku paní Vrbová.

Obyvatelům dochází, že za současného vedení se opravdu žádné změny nedočkají a není tedy jiná možnost, než ze svých daní, kromě nepřizpůsobivých občanů, platit i zástupce, kterým nebude osud Přerova fuk.


Stanovisko Petra Měřínského je jasné

"K celému incidentu bych chtěl dodat několik slov. Viděl jsem kamerový záznam, jak zásah proběhl. Do 5 minut byla na místě státní policie, minutu po ní naše. Od jejich příjezdu z celé šarvátky zbylo jen nějaké pokřikování. Státní i městská policie reagovala velmi profesionálně, za což jim děkuji. Jinou kapitolou je příběh, který o tomto incidentu vznikl v internetových diskuzích. Člověk by měl pocit, že Chicago v 20. letech minulého století bylo proti Přerovu bezpečné místo. Nemyslím si to. Ani lidé, kteří incident z bezprostřední blízkosti pozorují, nevypadají na záznamu vystrašeně. A k tomu spekulace diskutujících, co by bylo kdyby – kdyby měli zbraň, jsme všichni mrtví. A kdyby sebou měli vlak, tak jezdí vlakem po náměstí a kdyby měli atomovku, tak je pryč půl Moravy. Naštěstí si to všechno zapomněli doma. 

Pro mě je důležité, že obě Policie incident se ctí zvládli. Teď máme další úkol pracovat na programech, aby se podobné situace neopakovaly a pokud k nim dojde, aby policie zasáhla opět stejně profesionálně jako v tomto případě."

Zdroj: Facebook Petr Měřínský

Další incident na sebe nenechal dlouho čekat

Hned ve středu 15. července se výtržnictví opakovalo a to opět ve velkém stylu. Lidé nemohli spát a po internetu teď kolují videa z dalšího policejního zásahu. Mnoho občanů je toho názoru, že vlažné vyjádření stran vedení města, je za tuto situaci zodpovědné a není se čemu divit. 

Občané zvažují,  jestli jim tedy nezbude nic jiného, než vyjít do ulic a o pořádek ve svém městě se postarat sami, když ti, kteří jsou za to placení, tvrdí, že se vlastně nic neděje a všechno je v pořádku.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker