Kuchyně od 16. století: Vědecká knihovna v Olomouci představí vzácné kuchařské tisky

Vydejte se s Vědeckou knihovnou v Olomouci zpět do minulosti a objevte bohatství kulinářských tradic, které utvářely naši stravovací kulturu. Nová výstava O umění kuchařském; Kuchařské tisky z fondu Vědecké knihovny v Olomouci představí od 4. 9. do 9. 11. nejzajímavější a nejvzácnější kulinářské publikace z fondu knihovny v průběhu pěti století, od 16. do 1. pol. 20. století. Chybět nebudou ani ukázky z klasických i netradičních receptů z dávné i nedávné minulosti. Slavnostní zahájení výstavy proběhne 4. září v 17 hodin v Červeném kostele VKOL.

Šlechtická hostina. Dřevořez J. Ammana. RUMPOLT, Marx. Ein new Kochbuch, Franckfort am Mayn: In verlegung M. Marx Rumpolts, Churf. Meintz. Mundtkochs, und Sigmundt Feyerabendts, 1581. VKOL, II 950.086

Kuchařky a kulinářské knihy jsou důležitým pramenem pro poznání kulturních a sociálních dějin. Nejenže zaznamenávaly recepty, ale často sloužily jako průvodci společenského chování a kulturních zvyklostí. „V průběhu staletí se Vědecké knihovně podařilo vybudovat univerzální fond, který sloužil a stále slouží ke vzdělávání ve všech vědních disciplínách. Jedním z oborů, jenž je zastoupen stovkami svazků, je také gastronomie,“ dodala ředitelka knihovny Iveta Ťulpíková.

Návštěvníci se prostřednictvím výstavních panelů kombinujících text i obraz seznámí s celkem 27 tituly z fondu Vědecké knihovny v Olomouci. Výstava představí například nejstarší tištěnou kuchařku ve fondu VKOL De honesta voluptate z roku 1503 od italského humanisty Bartholomea Sacchiho, jehož humanistický traktát o správném stravování je obecně považován za nejstarší tištěnou kuchařku vůbec. Střípky z kuchyně starověkého Říma zase odhalí kompilace De re culinaria (Basilej, 1541) připisovaná známému gurmánovi Apiciovi. „Česká produkce bude zastoupena mimo jiné nejstarší českou tištěnou kuchařkou ve fondu VKOL Kuchařství od alchymisty Bavora Rodovského z Hustiřan z roku 1591, opomenuta nebude ani nejslavnější Domácí kuchařka nezapomenutelné Magdalény Dobromily Rettigové, jejíž práce jsou vydávány dodnes. Další panely pak představí i vybrané konkrétní recepty z některých tisků napříč staletími. Součástí výstavy budou také originály dobových publikací, včetně jedné z nejmenších kuchařek na světě, Vídeňské kuchařky z roku 1906 o rozměrech 24 × 22 mm,“ doplnila autorka výstavy, historička VKOL Petra Kubíčková.

Součástí výstavního projektu bude také podrobný katalog, který kromě obecných informací přinese zejména rozšířené popisy na panelech představených a ve vitrínách vystavených exponátů nebo kapitolu klasických i netradičních, ale zejména srozumitelných a proveditelných receptů.

Vědecká knihovna připravila k výstavě doprovodný program. Zájemci budou mít možnost využít komentovaných prohlídek na Dny evropského dědictví v sobotu 7. 9. 2024 a také v sobotu 5. 10. během akce Slavnosti umění kuchařského, v rámci které proběhne také beseda s šéfem Long Story Short Petrem Henešem spojená s degustací. V úterý 24. 9. proběhne popularizační přednáška Vladimíra Kováře o historii hanáckého fenoménu tvarůžcích a tvarůžkářství doplněná ochutnávkou, dne 10. 10. pak přednáška renomované historičky Ireny Korbelářové, děkanky FPF Slezské univerzity v Opavě, jež bude věnována fenoménu rukopisných receptářů a jejich vztahu ke kuchyni českých zemí.

Záštitu nad výstavou převzal hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek a primátor statutárního města Olomouc Miroslav Žbánek.

Výstava O umění kuchařském. Kuchařské tisky z fondu Vědecké knihovny v Olomouci v bude k vidění v Červeném kostele od 4. 9. – 9. 11. 2024. Vernisáž výstavy proběhne ve středu 4. 9. v 17 hodin v Červeném kostele VKOL. Hudební doprovod během zahájení zajistí Moravská filharmonie Olomouc.

Bližší informace k výstavě a podrobný program je k dispozici na www.vkol.cz



INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Auto _ Kubíček
INZERCE
Kickbox K1