22. výstava hub v Přerově nabídla návštěvníkům kromě běžných hub i rarity

Přerovští mykologové uspořádali v prostorách Klubu Teplo na Horním náměstí v Přerově v pátek a v sobotu již 22. výstavu hub. K vidění bylo zhruba 300 druhů hub mezi kterými nechyběly ani opravdové rarity jako hřib Mozerův nebo hřib zavalitý. Během dvou dnů navštívilo Klub Teplo zhruba 1600 lidí.

"Letošní výstava je hlavně o vzácných houbách," řekl přerovský mykolog Jiří Polčák. Mezi ně patří například hřib zavalitý, nebo hřib šedorůžový. Letos poprvé se nám po 22 letech podařilo nasbírat všechny druhy pravých hřibů ať již je to hřib smrkový, dubový, borový nebo bronzový," dodal mykolog, který si v České republice může připsat prvenství v nálezu několik druhů hub.



Na výstavě byly k vidění také vzácná mochomůrka ježohlavá, mnohokrčka dírkovaná, která svým tvarem připomíná chobotnici, nebo hřib topolový, který před šesti lety proslavil město Tovačov. "Při sběru hub jsme našli i chráněné houby, jejich sběr je ale zakázaný, tak je nevystavujeme. Bohužel jsme letos přišli kvůli sečení trávy i o vzácné druhy hub z parku Michalov - hřib rubínový, nebo před dvěma lety právě v parku objevenou čirůvku osténkatou, která má charakteristickou vůni připomínající parfém," dodal Polčák.


Na výstavu sbírali přerovští mykologové houby v Beskydech, Javorníku, v Hostýnských a Oderských vrších a v okolí Přerova.






INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker