Řešení pro krizi: rychlost, efektivita a peníze za práci

Na světě jsou první výstupy speciálního týmu, který Olomoucký kraj sestavil na podporu ekonomiky. Experti například nedoporučili rozdávat peníze plošně formou poukázek na dovolené a čekat, zda to povede k oživení turistického ruchu. Hejtmanství se má naopak zaměřit na podporu investic, které budou mít podpůrný efekt pro celou společnost.

Foto: Ilustrační obrázek

„Rozhodli jsme se proto uvolnit třicet miliónů korun na pokračování kotlíkových dotací. Výměnou starých kotlů zlepšíme nejen životní prostředí, ale zároveň s tím podpoříme drobné živnostníky, kteří poskytují například zednické práce, vložkování komínů, instalatéry a podobně,“ vysvětlil synergický efekt podpory Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje. 

Hejtmanství chce takto podpořit zhruba tři sta domácností, na které se nedostalo v rámci národních kotlíkových dotací. „Výhodou je, že všichni tito lidé už mají zpracované potřebné dokumenty, které měli nachystané pro státní dotace. Krajská podpora tak bude velmi rychlá a efektivní,“ dodal Okleštěk.

Podobný princip uplatní hejtmanství také v podpoře cestovního ruchu. Dalších deset miliónů korun totiž uvolní na doporučení ekonomického týmu do budování turistické infrastruktury. „Stavební firmy tak získají důležité zakázky a opět půjde o podporu velmi rychlou. Dotační titul v této oblasti už kraj nabízí a zájemci, na které se nedostalo, se teď budou moci přihlásit do druhého kola. Projekty i spolufinancování jsou připravené, to je velká výhoda,“ uvedl hejtman. Kraj zároveň plánuje ještě zintenzivnit propagaci turisticky atraktivních lokalit Hané a Jeseníků.

Zmiňovaný ekonomický tým tvoří zástupci hejtmanství, všech vysokých škol z regionu, dále například experti CzechInvestu, inovačního centra, představitelé velkých firem, drobných živnostníků i úřadu práce. S nápadem na založení expertní skupiny, která má zmírnit ekonomické následky koronavirové epidemie, přišel Olomoucký kraj jako první v Česku. Scházet se bude pravidelně. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit


INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker