Opoziční politici vyhlásili na dnešek černý den obcí a krajů. Přidali se k nim Piráti

Kvůli přetrvávajícímu legislativnímu chaosu a postupnému ukrajování rozpočtů ze strany státu obce ruší a pozastavují plánované investice v řádu desítek miliard korun. Ukázal to unikání květnový průzkum mezi 382 obcemi. Obce kritizují, že podpora podnikatelů má být provedena na úkor jejich rozpočtů. Blížící se krajské a senátní volby jdou cítit ve vzduchu a politici se začínají předhánět o přízeň voličů.

Černou vlajku si mají podle SMOČR, SMS a Spolku pro obnovu venkova vyvěsit obce a kraje. Zdroj foto: SMOČR

Poslanci budou dnes 26. 5. hlasovat o financování tzv. třetího kompenzačního bonusu pro podnikatele, který má z rozpočtů obcí ukrojit dalších 11,2 mld. korun. Tvrdé dopady čekají i obce a města celého Přerovska. 

Svaz měst a obcí ČR (SMOČR) je společně se Sdružením místních samospráv (SMS) a Spolkem pro obnovu venkova jedním z iniciátorů protestní akce Černý den pro obce a kraje, která vyzývá místní i krajské samosprávy k tichému protestu proti nekoncepčnímu řešení finančních kompenzací podnikatelů poškozených pandemií COVID-19. Obce i kraje mají na znamení smutku a zmaru vyvěsit v úterý 26. května černé vlajky.  

Obce by přitom podle SMOČR chtěly dávat práci místním firmám a podnikatelům. I když málokterá z nich umí soutěžit jinak než za cenu a kupují si levné věci a služby, za které pak doplácí velmi draho. Bez ohledu na výkonnost a schopnosti vedení samospráv platí pro všechny, že stát obcím postupně peníze bere.

Obce prý hospodaří lépe než stát 

 „Opakovaně apelujeme na vládu, aby zastavila období nejistoty a chaosu. Na jedné straně nás vyzývá, abychom masivně investovali a podpořili ekonomiku, na straně druhé nám znovu a nekoncepčně ukrajuje z rozpočtů,“ říká předseda SMO ČR a starosta Kyjova František Lukl a dodává: „Nabízíme varianty řešení, ale vláda s námi odmítá jednat. Přitom můžeme přesvědčit starosty, aby se pustili do plánovaných investic, pokud ovšem budou nastavena jasná pravidla a vláda s námi začne hrát fér.“    

Podle SMOČR obce hospodaří lépe než samotný stát. V posledních letech růstu ekonomiky uměly peníze ušetřit a připravit si zdroje na potřebné investice. Očekávaný výpadek daňových příjmů spolu s legislativním chaosem, a opakovanými nekoncepčními zásahy do rozpočtů ze strany státu ale vyvolávají oprávněné obavy a neochotu obcí se zadlužit. Nové dotační tituly do rozvoje území prozatím zůstávají jen proklamacemi, navíc vyřizování dotací je tradičně zdlouhavý proces. Dotace jsou nenárokové, a ne každý žadatel na ně dosáhne, jsou tedy jen částečným řešením.


Ke kritice vládní koalice s přidali také Piráti

K vlně kritice "pětadvacítky" se ke SMOČR a SMS přidali mimo jiné nově i Piráti, kteří tuší další příležitost ke kritickým výpadků vůči vládní koalici ANO 2011 a ČSSD. K voličům této strany právě podnikatelé nepatří, takže si do "pětadvacítky" ráda kopne. To by Pirátům mohlo pomoc v preferencích v nadcházejících krajských volbách, zvláště v situaci, kdy vláda neumí komunikovat a v celé krizi vystupuje dost chaoticky a nejednotně. 

Jaromír Horký , 1. místopředseda Pirátů v Olomouckém kraji, dokonce napsal otevřený dopis zákonodárcům z Olomouckého kraje. V něm uvedl mj., že "Vláda České republiky ve zrychleném režimu prosadila kompenzační bonus, jež jako zdroj peněz pro živnostníky našel ve vratce z daně zaměstnanců. Z této daně obce dostávají bezmála 24 procent a kraje skoro devět procent. Tato právní klička tak bude stát město Olomouc podle odhadů až 139 milionů, Přerov bezmála 50 milionů, Prostějov 52 milionů, Šumperk 31 milionů a Olomoucký kraj až 91 milionů korun." 

Podle ministryně financí, Aleny Schillerové (ANO 2011) byl kompenzační "od samého počátku koncipován jako vratka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. A všem zákonodárcům bylo známo, že se na dopadech vyplácení státního bonusu budou podílet jak státní rozpočet, tak i rozpočty krajů a obcí". 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker