Na budově školy U Tenisu porostou rostliny. Zelená střecha má zlepšit životní prostředí

Novou střechu za bezmála 6 milionů 162 tisíc korun dostane letos Základní škola U Tenisu. Stavebníci obsadí budovu v červenci a do konce října by měla být střecha hotová. Její zajímavostí se stane zelená vegetace, která tu poroste v kontejnerech. Jde o první zelenou střechu na objektu v majetku města.

Základní škola U Tenisu stojí v ulici téhož názvu a dochází do ní téměř 700 dětí. Foto zdroj: prerov.eu

„Předmětem veřejné zakázky je rekonstrukce nejvyšší střechy komplexu budov Základní školy U Tenisu. Dojde tu k úplnému odstranění stávající skladby až na nosný betonový panel a nahrazení novou skladbou, která má být zakončena vegetační vrstvou – konkrétně tam budou kontejnery osázené rozchodníky. Na střeše budou nahrazeny také původní klempířské prvky a hromosvod,“ popsala vedoucí odboru investic Ivana Pinkasová. Plocha střechy činí 1 115 metrů čtverečních – z toho bude zeleň zaujímat 872 metrů čtverečních. Důvodem, proč bude střecha takto rekonstruována, je fakt, že zelené střechy mají pozitivní dopad na životní prostředí – a to je téma, které Přerov zajímá. „Přispívají ke snižování emise skleníkových plynů, absorbují oxid uhličitý z ovzduší, čímž zlepšují kvalitu vzduchu a poskytují ochranu před klimatickými změnami. Pomáhají rovněž v zadržování vody, poskytují lepší energetickou účinnost budově svou přirozenou izolací a přispívají ke snižování spotřeby energií na vytápění a chlazení budov,“ zdůraznil náměstek primátora Vladimír Lichnovský. Připomněl rovněž, že na rekonstrukci město požádalo stát o dotaci, která může činit až 85 procent způsobilých výdajů

„Jedná se o první zelenou střechu na budově ve vlastnictví města – a časem počítáme i s dalšími. První vlaštovkou byla vloni střecha na autobusové zastávce v ulici Svisle, kterou tvoří rozchodníková rohož s extenzivními rostlinami. Zelená zastávka vznikla na základě přání občanů v rámci participativního rozpočtu,“ připomněl náměstek Miloslav Dohnal.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker