Co si přejí Přerované ve svém městě? Svá přání mohou navrhnout i odhlasovat

Dva ročníky za sebou – a třetí před sebou. Město Přerov hodlá opět zapojit občany do participativního rozpočtu, který nese příhodný název „Chci v Přerově“.

Střední část Žerotínova náměstí bude novou zelenou oázou. Přerované se mohou těšit na trvalkové záhony i úpravu stávající zeleně. Foto zdroj: prerov.eu

„Stejně jako v minulých letech je na tuto akci vyčleněna částka ve výši milion a půl, přičemž na jeden projekt může jít maximálně 500 tisíc korun. A záležet pak bude na hlasujících, zda budou podpořeny tři větší projekty, nebo více menších,“ popsal primátor města Petr Vrána. Aby se ročník 2024 mohl uskutečnit, musejí pro něj ještě zvednout v dubnu ruku i zastupitelé. Přerované ale mohou už teď chodit po městě s "očima otevřenýma" a přemýšlet, co by se dalo vylepšit a jak.

„Počítáme s tím, že návrhy od občanů se budou přijímat od 2. května do 30. června. V průběhu prázdnin bude probíhat kontrola formální správnosti a realizovatelnosti. Ve středu 4. září by pak došlo ke zveřejnění návrhů – a od tohoto data až do 4. října budou moci Přerované hlasovat pro projekt, který se jim líbí. V pondělí 14. října zveřejníme vítězné návrhy,“ prozradil plánovaný harmonogram vedoucí odboru rozvoje města Pavel Gala.

Návrhy musejí být takzvaně „hmatatelné“, čili nejde mezi ně zařadit třeba koncert nebo podporu nějaké akce. A také systém hlasování bude stejný, jako v předešlém roce – využita bude platforma Munipolis, kde budou mít Přerované možnost dát kladné hlasy těm projektům, které chtějí podpořit, a naopak záporné hlasy návrhům, které jim nejsou blízké.

Kuličky, stezka, zelená oáza i kameny zmizelých

Projekty z minulého roku se postupně dostávají z papíru do reality. „V roce 2023 přišlo do participativního rozpočtu 55 návrhů, po zhodnocení se jich do hlasování veřejnosti dostalo 23. Svůj hlas odevzdalo 1440 občanů,“ vzpomněl František Zlámal z odboru rozvoje, který je koordinátorem participativního rozpočtu.

Největší podporu získala kuličková dráha s tunely, mosty a nadjezdy – ta by se za 400 tisíc korun měla stát dětskou atrakcí na Laguně. Podle Petra Školouda z odboru majetku se v současné době ještě upřesňuje lokace a následně začne výběr dodavatelské firmy. Druhým vítězným nápadem je Fit stezka za 490 tisíc, která se má stát součástí Naučné stezky Přerovským luhem. Rada města tento týden už schválila dodávku a instalaci venkovních cvičebních prvků.

„Úředníci odboru majetku provedli internetový průzkum firem dodávajících tyto prvky a zvážili různé varianty, jelikož nabídka je velmi rozsáhlá. Zhodnotili rovněž reference, dodací lhůty, záruky a dostupnost následné údržby – a z provedeného průzkumu vzešla jako nejlepší dodavatel firma Runex, která má desetiletou zkušenost s výstavbou fit stezek po celé České republice. A s ní bude uzavřena smlouva,“ informoval náměstek primátora Miloslav Dohnal. V přípravě je rovněž další vybraný projekt, a to obnova středové části Žerotínova náměstí za půl milionu. „Je zpracována studie i sadbový plán. Chceme, aby tady vznikla jakási malá zelená oáza, kde by bylo místo k posezení a odpočinku. V plánu je zasadit tu i solitérní strom,“ konstatoval Petr Školoud.

A do čtveřice vítězných návrhů se dostaly i kameny zmizelých za sto tisíc korun, které budou osazeny na Žerotínově náměstí a v jeho okolí – v místech, kde žili lidé, kteří byli nacisty perzekuováni. V této věci už město oslovilo dodavatele a komunikuje s navrhovatelkou projektu, která ve spolupráci s Muzeem Komenského v Přerově upřesňuje seznam „zmizelých sousedů“. Do výroby bude zadáno prvních pětadvacet jmen – a kameny budou průběžně v lokalitě města umísťovány.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker